Vyhrajú komáre alebo ľudia? Magistrát sa odvoláva na zákon

Vyhrajú komáre alebo ľudia? Magistrát chce, aby sa do boja proti komárom zapojili aj ľudia Kde nastal problém, keď na nás stále útočia komáre? Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – Budeme chrániť komáre a nepoužijeme chemické látky v chránených územiach tretieho až piateho stupňa? Alebo ochránime ľudí, no zničíme z nášho prostredia omnoho viac než len hmyz? Znova sa opakuje situácia, keď sa zdá, že v niektorých mestských častiach Bratislavy je po večeroch situácia s komármi doslova alarmujúca.

Devín, Lamač, Dúbravka, Devínska Nová Ves alebo Petržalka majú opäť problém s hmyzom.

Po tom, čo sa zhruba pred pár týždňami vylial Dunaj a rieka Morava, komárom sa v takýchto povodňových podmienkach začalo dobre dariť. Mesto do boja proti nim nasadilo aj drony, helikoptéru, chrbtové postrekovače a BTI tablety. Obyvatelia však vravia, že situácia je neúnosná. Znovu riešia repelenty, tablety a postreky. 

Komáre si nevyberajú. Útočia aj na malé deti

Poznáte to, chcete si urobiť peknú prechádzku so svojou rodinou do prírody. Vyberiete sa s dieťaťom k Chorvátskemu ramenu v Petržalke, no na repelent zabudnete. Prešli sme pár metrov a už na nás komáre začali sadať. Museli sme sa behom vrátiť, také boli dotieravé. Dcérka bola po tejto päť minútovej prechádzke celá doštípaná. 

V Petržalke majú ľudia pri vodných tokoch dlhotrvajúce problémy s komármi. Foto: Miroslava Pavlíková
V Petržalke majú ľudia pri vodných tokoch dlhotrvajúce problémy s komármi. Foto: Miroslava Pavlíková

V Petržalke sú komáre aj v materských školách. Posledný týždeň vodíme svoje deti do škôlky s tým, že ich musíme vždy natrieť repelentom. Malé dieťa sa proti komárom nevie brániť.

Boli sme sa pozrieť aj v iných mestských častiach. Pre Bratislavský Štandard sme sa opýtali respondentov a miestnych, ako situáciu vnímajú oni. „My sme pod lesom, takže u nás lietajú komáre,” hovorí pani Alica z Lamača. Okrem iného spomína aj lokalitu Železná studnička, kde ich je po večeroch hojne. „Tam sú jazerá, takže to začína bzučať. Musíte sa natrieť, aby vás nedoštípali.” 

Komáre útočia aj na Železnej studničke. Foto: Miroslava Pavlíková
Komáre útočia aj na Železnej studničke. Foto: Miroslava Pavlíková

Daň za pekné bývanie

„Do Dúbravky ani nemusíte chodiť, tam ani nevedia, čo sú komáre,” ozrejmuje pani v MČ Devín, ktorá predtým pätnásť rokov bývala práve v Dúbravke. Podľa jej slov až tu zistili, čo sú zač. Keď sa sem presťahovali, vedeli, že v lokalite komáre vždy budú, doma to berú ako daň za bývanie v takom krásnom prostredí pri vode.

Na komáre si už zvykli. Podľa obyvateľky Devína všetko závisí od počasia. Keď fúka, vtedy vraj tieto parazity nie sú. Ako nám pani hovorí, tablety BTI do svojej záhrady nevyužili: „My sme o tom ani nevedeli, že je niečo také k dispozícii.” 

Liahniská komárov po vyliatí riek v Devíne. Foto: Miroslava Pavlíková
Liahniská komárov po vyliatí riek v Devíne. Foto: Miroslava Pavlíková

Epicentrum komárov

Voda, stromy, cyklochodník, bufet. To sa v Devínskej Novej Vsi (DNV) páči nielen cyklistom, rodinám s deťmi a iným návštevníkom, ale aj hmyzu. „Človek, keď si tu s prepáčením odpľuje na zem, tak hneď sa vie tá larva vyliahnuť aj v tom,” začína svoje rozprávanie majiteľ miestneho rodinného bufetu pri Cyklomoste Slobody v DNV. 

Komárov majú v oblasti stále a nič nezaberá. Ak si u nich chcete dať čo i len malú kofolu, bez repelentu to nepôjde. Aby si boli návštevníci vedomí toho, že prišli do rajónu hmyzu, v bufete sa nachádzajú aj výtvarné figúry živočíchov vyrobené z plechu, drôtov, ale aj z vŕtačky. 

Socha komára v bufete pri Cyklomoste Slobody. Foto: Miroslava Pavlíková
Socha komára v bufete pri Cyklomoste Slobody. Foto: Miroslava Pavlíková

Majiteľ Igor za tie roky, čo v DNV býva, už o parazitoch len vtipkuje: „My by sme si tu už bez nich nevedeli predstaviť život. Je to veľmi príjemné, keď večer človek sedí a desiatky až stovky komárov vás obťažujú. Ony si sadnú tak, že človek ich vie pekne pohladkať.” 

„Keď sú záplavy, bohužiaľ, komáre tu boli, sú a budú“, vraví Igor. Tablety BTI využívajú, ale momentálne, kým sú ešte zaplavené územia, tak sa tam podľa jeho slov môže dať hocičo, nič nezaberie. Igor si boj s nimi vie predstaviť už iba pomocou chémie.  

Mestské časti sú občas bezradné

V Devínskej Novej Vsi sa situácia s komármi každý rok opakuje. Ako nás informovala Jana Martanovičová, referentka mediálneho oddelenia, vždy apelujú na magistrát, aby už v predstihu začal nepríjemnú situáciu s komármi riešiť. „Komáre útočia a povel na protiútok sa očakáva od Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy,” uvádza Martanovičová.

Zároveň dodáva, že MČ DNV sa v minulosti aj sama odhodlala zasahovať proti komárom, no účinok bol limitujúci z dôvodu rozšíreného výskytu hmyzu aj do častí mimo DNV.

Tablety pre všetkých

V súvislosti s problémom boli kontaktované aj ostatné mestské časti. Asi všetky sa zhodnú v jednom. Hmyz má na starosti hlavné mesto.

„Tému komárov rieši takmer výlučne magistrát. Naša mestská časť iba distribuuje po dohode s magistrátom BTI tablety proti hmyzu, napríklad do sudov s vodou, pre obyvateľov Petržalky, a pre tých, ktorí majú záhradu alebo dom so záhradou v Petržalke,” informuje Bratislavský Štandard vedúci Referátu komunikácie Dávid Pavlík z petržalského miestneho úradu. 

Vo veci BTI tabliet pre obyvateľov mesta reagoval aj Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy. Z oddelenia komunikácie a marketingu sa pre nás vyjadril Peter Bubla: „Dôležitú úlohu pri eliminácii komárov zohrávajú aj priamo obyvatelia, majitelia pozemkov či záhrad, keďže liahniská komárov sú aj malé, človekom vytvorené vodné plochy ako sú misky pod kvetináčmi, krhle, vedrá a iné nádoby s vodou.” 

Apelujú preto na obyvateľov, aby neváhali a BTI tablety si bezplatne vyzdvihli buď na magistráte na Primaciálnom námestí na oddelení Služby občanom alebo na miestnom úrade v každej mestskej časti. 

Magistrát má jasné stanovisko

Napriek tomu, že sú BTI tablety k dispozícii a mesto urobilo od začiatku roka 6400 terénnych monitoringov liahnísk komárov a takmer 350 zásahov, komáre tu stále sú. Kto zlyhal?

„Zasahujeme všade tam, kde nám to zákon umožňuje. Problémom sú liahniská na miestach, kde mesto nemá dosah. Napríklad na územiach s piatym stupňom ochrany, kde zákon neumožňuje žiadne zásahy, ani chemické, ani s BTI,”  informuje o situácii Bubla. 

Neprípustné sú zásahy aj vo vodohospodárskych ochranných pásmach. Problém vidia aj mimo územia hlavného mesta. Je to práve časť Záhoria a Rakúska pozdĺž rieky Morava, kde tiež magistrát konať nemôže. „Komáre z týchto okolitých obcí sa môžu v závislosti od poveternostných podmienok šíriť aj na územie Bratislavy,” skonštatoval.

Vo vodohospodárskych pásmach sa nemôžu používať chemické zásahy. Foto: Miroslava Pavlíková
Vo vodohospodárskych pásmach sa nemôžu používať chemické zásahy. Foto: Miroslava Pavlíková

Rovnako pre Bratislavský Štandard uvádza, že komfort obyvateľov na slovenskej strane rieky Morava určite ovplyvňuje aj nepriaznivá situácia na rakúskej strane: „Tam ostali z dôvodu nedostupnosti a nemožnosti vykonať monitoring lariev zaplavené územia neošetrené”, dopĺňa.

Na efektívnej biologickej regulácii komárov s využitím ekologicky zodpovednej metódy aplikácie BTI spolupracujú so združením obcí, do ktorého patria aj obce postihnuté komármi v Rakúsku: „Na rozdiel od škodlivých chemických postrekov s BTI môžeme zasahovať aj v chránených územiach tretieho a štvrtého stupňa,” ozrejmuje Bubla.

Pomôžme si, ako vieme

Vyzerá to teda tak, že ak sa nedá pohnúť so zákonom, budeme si musieť pomôcť sami. Ak už máte pocit, že toho celého máte dosť a s komármi potrebujete nadobro skoncovať, môžete si v tejto súvislosti do svojich záhrad, k jazierkam a na svoj pozemok zavolať odborníkov na postreky proti komárom.

Tomáš Špányi je odborník na dezinsekciu rôznych hmyzov a hlodavcov [zneškodnenie metódou mechanickou, chemickou, biologickou alebo fyzikálnou, pozn.red.]. Bratislavský Štandard zaujímal jeho názor na momentálnu situáciu premnožených komárov.

BTI tablety podľa neho naozaj pomáhajú pri ničení lariev. „BTI tablety sú zjednodušene larvicídy. Môžu sa používať len v stojatých vodách, ktoré nie sú zarybnené,” vysvetlil nám Špányi.

Ľuďom odporúča vylievať vodu z malých vodných nádrží a kaluží, kde sa hromadí dažďová voda. A navyše určite požiadať o BTI tabletky a pravidelne larvicíd aplikovať. Ako ďalej uvádza: „Treba si uvedomiť, že už v malej nádobe dokáže samička komára naklásť stovky vajec. Ak takúto vodnú plochu vo vašom okolí komár nenájde, tak ich bude musieť naklásť inde.”   

„V ľudských obydliach proti čeladi Culex Molestus môžeme vykonať postrek,” vraví odborník. Zároveň však dodáva, že na Slovensku máme viaceré druhy komárov. Pričom najbežnejší je práve Komár dotieravý (Culex Molestus), ktorého liahniská sú najčastejšie v technických priestoroch, v kotolniach, v miestach výťahových šácht alebo v septikoch.

Špányi však spomína aj kalamitné komáre z rodu Aedes: „Samičky týchto druhov kladú vajíčka na zem na miesta, ktoré môžu byť zatopené. Vajíčka, ktoré boli nakladené v zemi, celý čas čakali len na vodu.” Keďže prišlo vyliatie riek Dunaja a Moravy a tiež hojné zrážky, parazity dostali zelenú. 

Len pre zaujímavosť, v Bratislave v MČ Ružinov bol zaregistrovaný aj výskyt ázijského komára tigrovaného, ktorý prenáša až 22 rôznych vírusov. Zaberajú na neho aj tablety BTI. Situáciu ohľadom nového druhu Slovenská akadémia vied monitoruje. 

Komáre alebo ľudia

Bude teda mesto naďalej chrániť komáre a nepoužívať chemické látky v chránených územiach tretieho až piateho stupňa, lebo taký je zákon, alebo ochráni ľudí, no chémiou zničí toho viac než len komáre?

Oslovili sme aj Ministerstvo životného prostredia SR a tiež Koordinátora regulácie komárov Michala Stanka. Zaujímalo nás, čo by tieto chemické látky urobili s prírodou a životom v nej.

„Negatívne dopady na záujmy ochrany prírody a krajiny v súvislosti s aplikáciou chemických látok, ako aj s tým spojenými činnosťami, nie je možné predvídať,” uvádza nás do problematiky Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP).

„Medzi najbežnejšie negatívne následky možno zaradiť vyrušovanie chránených a ohrozených druhov živočíchov v čase rodenia a výchovy mláďat, poškodzovanie chránených rastlín, biotopov a podobne,” reaguje v skratke ministerstvo.

Od MŽP SR dostávame ešte informáciu, že v prípade porušenia zákazu postreku chemickou látkou na územiach s piatym stupňom ochrany, môže byť uložená pokuta vo výške 3 319, 39 eur pri fyzickej osobe a 9 958,17 eur pri právnickej osobe.

„V chránených vodohospodárskych oblastiach, za porušenie zákazu týkajúcich sa používania chemických látok, môže byť uložená pokuta od 200 do 2000 eur (fyzická osoba) alebo pokuta od 5 000 do 65 000 eur (právnická osoba),” uzatvára tému ministerstvo.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...