Do parlamentu v Keni vtrhli tisíce demonštrantov. Polícia mnohých zastrelila, časť budovy horí

Najmenej desať ľudí zahynulo, keď dav demonštrantov v utorok vtrhol do budovy kenského parlamentu a polícia na situáciu reagovala streľbou. Demonštranti v Keni protestujú proti zavedeniu nových daní, informovala agentúra Reuters.

profimedia-0884581560 Protestujúci bežia do areálu kenského parlamentu počas celonárodného štrajku na protest proti zvyšovaniu daní a zákonu o financiách 2024 v centre Nairobi 25. júna 2024. Foto: Profimedia.sk

Časť budovy kenského parlamentu sa po vpáde tisícov demonštrantov ocitla v plameňoch. Tí požadovali, aby poslanci nepodporili kontroverzný návrh zákona, ktorým sa zavádzajú nové dane. V krajine už roky pretrváva frustrácia z vysokých životných nákladov.

Protestujúci sa cez policajné barikády dostali do parlamentu krátko po tom, ako poslanci zákon schválili. Vládni zákonodarcovia údajne utiekli cez tunel, pričom demonštranti umožnili opozičným poslancom, ktorí zákon nepodporili, z obkľúčenej budovy odísť. Novinári videli pred budovou parlamentu po streľbe najmenej troch mŕtvych.

Agentúra AP uviedla, že protestujúcich bolo počuť kričať: „Ideme si po každého politika“. Polícia strieľala ostrými nábojmi a proti protestujúcim použila slzotvorný plyn. Kenská komisia pre ľudské práva zverejnila video, na ktorom policajti strieľajú na demonštrantov, a uviedla, že voči policajtom bude vyvodená zodpovednosť. Minulý týždeň pri podobných protestoch údajne zahynuli dvaja ľudia.

Predsedníčka Kenskej advokátskej komory Faith Odhiambová v utorok uviedla, že 50 Keňanov vrátane jej osobného asistenta uniesli pravdepodobne policajti. Podľa miestnej občianskej spoločnosti sú medzi nezvestnými aj demonštranti, ktorých pred očakávanými utorkovými protestmi odvliekli policajti z ich domovov, pracovísk a verejných priestranstiev.

Predstavitelia polície bezprostredne nereagovali na tieto tvrdenia. Predseda parlamentu Moses Wetangula nariadil policajnej inšpekcii, aby poskytla informácie o mieste pobytu osôb, ktoré boli podľa opozície unesené.

Prezident William Ruto sa nachádzal mimo Nairobi na podujatí Africkej únie. V nedeľu vyhlásil, že je hrdý na mladých ľudí, ktorí si prišli splniť svoju demokratickú povinnosť, a povedal, že sa bude zaoberať ich problémami.

Viac ako desiatka západných krajín vyjadrila znepokojenie z násilia v Keni, ku ktorému dochádza počas prebiehajúcich protestov proti zavedeniu nových daní.

Bývalý premiér Raila Odinga medzičasom požiadal o zásah medzinárodného spoločenstva. Minister obrany Aden Duale zase informoval o povolaní armády na riešenie situácie.

Pod spoločné vyhlásenie vyzývajúce na koniec násilia sa podpísali veľvyslanectvá a diplomatické misie reprezentujúce celkovo 13 krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Nemecka a Británie. Šok vyjadrili predovšetkým v súvislosti s dianím pred kenským parlamentom.

Hlboké znepokojenie z diania v Keni vyjadril aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý zároveň apeloval na dodržiavanie práva ľudí na pokojné demonštrácie.

(tasr)


Poslanec Huliak čelí kritike za dehumanizáciu politickej súperky v parlamente, pričom jeho správanie odhaľuje hlboké problémy v SNS.
Prejsť na článok
Izraelské letecké útoky na Hizballáh zničili šesť budov v Beirúte, pričom sú hlásené početné obete a armáda preveruje, či zasiahla vodcu Nasralláha.
Prejsť na článok
Koalícia čelí vnútornému tlaku a chybám v komunikácii, čo vedie k nespokojnosti a konfliktom medzi vlastnými členmi.
Prejsť na článok
Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok