Súd nariadil zmeniť názov Tisovej ulice vo Varíne. Obec neplánuje odvolanie

Pomenovanie ulice po prvom prezidentovi Slovenskej republiky Jozefovi Tisovi je podľa súdu protizákonné. Prokurátor mal argumentovať, že ulice majú byť pomenované iba po výrazne pozitívnych osobách.

Ulicu Dr. Jozefa Tisu vo Varíne. Foto: TASR/Miroslava Mlynárová Ulica Dr. Jozefa Tisu. Foto: Miroslava Mlynárová/TASR

Správny súd v Banskej Bystrici v stredu rozhodol, že obecní poslanci musia zmeniť názov ulice do pol roka od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia.

Spravodajský portál RTVS informoval, že zástupcovia obce sa proti verdiktu neplánujú odvolať. Môžu tak urobiť do jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia. Na súdne konanie sa nedostavili.

Podľa Denníka N sa mal súd stotožniť s názorom prokurátora Petra Mihála, ktorý tvrdil, že nežijúca osobnosť, po ktorej je nazvaná ulica, musí byť vnímaná výrazne pozitívne.

Rozhodujúce pre výsledok sporu malo byť Tisovo právoplatné odsúdenie v apríli roku 1947 a jeho poprava za trestné činy dnes vnímané ako zločiny proti mieru a ľudskosti. Ďalej denník uvádza, že názov ulice je „nutné považovať za urážajúci náboženské alebo národnostné cítenie“.

Zákon o obecnom zriadení

V decembri 2020 vstúpila do platnosti novela zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému, ktorá zakazuje pomenovanie ulice po predstaviteľoch režimu Slovenskej republiky v rokoch 1939 až 1945. Jej prijatím sa toto znenie legislatívy doplnilo aj do zákona o obecnom zriadení.

Varín pomenoval ulicu po prezidentovi Tisovi v roku 2011, generálna prokuratúra podala obci podnet 30. mája 2022, aby ulicu premenovala. Keď tak obecné zastupiteľstvo neurobilo, 13. septembra 2022 podala prokuratúra žalobu na Krajský súd v Žiline.

Polícia obvinila aj obecných poslancov

NAKA v decembri roku 2021 obvinila desiatich obecných poslancov za to, že nezahlasovali proti premenovaniu názvu ulice, ktoré navrhovala obecná poslankyňa Lenka Ticháková. Polícia obžalovala poslancov za údajný prejav sympatií k skupine, hnutiu alebo ideológii smerujúcej k potlačeniu základných ľudských práv a slobôd.

Dôvodom bolo, že poslanci neodhlasovali zmenu názvu ulice v obci Varín, ktorá je pomenovaná po prezidentovi Tisovi.

Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic vo svojom uznesení, ktoré obvinenie zrušilo, okrem iného uviedol, že objektívna stránka skutkovej podstaty trestného činu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd si vyžaduje, že páchateľ verejne prejavuje sympatie k danej skupine. Prejaviť sympatiu je tak podľa Lipšica možné len aktívnym konaním, verejné prejavenie sympatie nekonaním je z povahy veci nemožné.

Vo Varíne sa v roku 2022 konalo referendum na podnet obecných poslancov. To bolo neplatné, pretože sa do neho zapojilo iba 47 percent oprávnených voličov, potrebných bolo 50 percent. Na referendovú otázku „Súhlasíte s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu“ odpovedalo kladne 360 voličov, proti premenovaniu ulice hlasovalo 1 053 voličov z celkového počtu 3 036.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) na Slovensku v reakcii na verdikt súdu upozornil, že sa o zrušenie názvu ulice zasadzoval niekoľko rokov. „Naše úsilie je prejavom úcty ku všetkým, ktorí boli ponížení, prenasledovaní či zavraždení nedemokratickým režimom vojnového Slovenského štátu. Tam, kde všetky iné cesty zlyhali, musel rozhodnúť zákon. Veríme, že verdikt súdu dá definitívnu bodku za týmto smutným prípadom,“ uviedol ÚZŽNO.


Odborným sestrám sa budúci rok znížia platy, čo vyvoláva nespokojnosť a obavy o budúcnosť zdravotnej starostlivosti na Slovensku.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak čelí kritike za dehumanizáciu politickej súperky v parlamente, pričom jeho správanie odhaľuje hlboké problémy v SNS.
Prejsť na článok
Izraelské letecké útoky na Hizballáh zničili šesť budov v Beirúte, pričom sú hlásené početné obete a armáda preveruje, či zasiahla vodcu Nasralláha.
Prejsť na článok
Koalícia čelí vnútornému tlaku a chybám v komunikácii, čo vedie k nespokojnosti a konfliktom medzi vlastnými členmi.
Prejsť na článok
Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok