Brave: Od nesúhlasu s homomanželstvami k prehliadaču rešpektujúcemu súkromie

PARIS: Fast and private Brave browser chooses Qwant as its default search engine in France and Germany Brendan Eich, výkonný šéf spoločnosti Brave. Foto: Profimedia.sk

Ak by prebiehala súťaž o najpoužívanejší počítačový program, určite by ju vyhral prehliadač internetu. Dajú sa v ňom prečítať noviny, pozrieť mapa a dokonca emulovať celý počítač. Aj mnohé aplikácie v mobilnom telefóne sú len „prezlečeným“ prehliadačom.

Pre väčšinu používateľov znamená slovo internet pestrý obsah, ktorý vidia vo svojom prehliadači. Prvých dvadsať rokov však sieť takúto možnosť neposkytovala. ARPANET, tak sa predchodca internetu volal, vznikol v roku 1969, približne v dobe prvých astronautov brodiacich sa mesačným prachom.

Sieť rástla. Okrem vojenských aplikácií, pôvodne bola navrhnutá ako decentralizovaná metóda komunikácie po jadrovom útoku, pribúdali aj vedecké. Grafické rozhranie však bolo v plienkach a na profesionálnych počítačoch častokrát nedostupné. Komunikovalo sa cez terminály s príkazovým riadkom.

Internet pre ľudí

Zlom nastal až v roku 1990, keď Tim Berners-Lee, pracujúci v CERN vyvinul svoj WorldWideWeb. K verejnosti sa program dostal až nasledovný rok a prvé verzie boli, z dnešného pohľadu, značne nedokonalé. Obrázky sa napríklad nezobrazovali v rámci textu, ale v samostatnom okne.

Vznikol tak internetový prehliadač, čo je technického pohľadu program zobrazujúci hypertext (text obsahujúci odkazy) vo formáte HTML prenášaný po sieti protokolom HTTP (dnes zabezpečeným HTTPS).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami