Nelogické ústretové kroky mesta voči dlžníkom a škandalózne odhalenie v OLO

IMG_20240627_101916 Poslanci mestského zastupiteľstva si vypočuli závažné obvinenia na adresu OLO. Foto: Ján Vida

BRATISLAVA – Pri hlasovaní o postupe vymáhania vybraných pohľadávok, ktorý mal podľa poslancov viacero nedostatkov, nebolo mestské zastupiteľstvo uznášaniaschopné. Poslanec Martin Winkler odhalil škandalózne hospodárenie s verejnými zdrojmi v OLO, ktoré zrejme nebude riešené ani v budúcnosti.

Bratislava eviduje viacero ťažko vymožiteľných pohľadávok nedaňového charakteru voči 1 605 fyzickým a 449 právnických osobám. Cieľom predloženého materiálu je rýchlejšie získať dlhodobo vymáhané finančné prostriedky do rozpočtu hlavného mesta.

Drvivá väčšina pohľadávok v súdnom a exekučnom vymáhaní je voči fyzickým osobám. Počet takýchto právnych nárokov je 271 a voči právnickým osobám 58.

Celková výška istiny pohľadávok predstavuje v súhrnnom objeme takmer 14 miliónov eur. Týka sa to nájmu, bezdôvodného obohatenia, čo bolo splatné k 31. decembru 2023 a dlhov za nezaplatenú kúpnu cenu, ktoré boli splatné od 1. januára 2001 do 31. decembra 2023.

Z materiálu je možné dozvedieť sa, akým spôsobom chce magistrát vymáhať dlžné sumy. V prípade zaplatenia istiny v lehote 120 dní od doručenia výzvy, by bola odpustená sankcia až do výšky 100 percent. Určitú úľavu by mal aj dlžník v súdnom konaní či v exekúcii – po zaplatení istiny a 20 percent úrokov z omeškania by mal zvyšok odpustený.

Niektorým poslancom prekážal takýto ústretový krok, ktorý môže nabádať dlžníkov, aby neuhrádzali platby včas. „My týmto ľudí navádzame, aby neplatili. Tento materiál stiahnite, je to voči tým, ktorí platia nespravodlivé,“ zhrnul poslanec mestského zastupiteľstva Bratislavy Martin Zaťovič.

Niektorých poslancov pobúrilo, že nedostali zoznam top 20 najväčších dlžníkov, ten mali k dispozícii iba členovia komisie pre správu a podnikanie s majetkom mesta na ich žiadosť. Po dlhšej debate nasledovalo hlasovanie, prítomných bolo iba 22 poslancov a tým mestské zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné. Následne po krátkej prestávke tento program stiahli.

Jedným z posledných bodov programu na mestskom zastupiteľstve bola informácia o nakladaní s komunálnym odpadom, separovanom zbere a strategických vyhliadkach do budúcnosti.

Viac ako o tejto téme sa diskutovalo o závažných obvineniach mestskej spoločnosti OLO. Týkali sa predraženého nocľahu v rámci veľtrhu IFAT v Mníchove ako aj školenia Made in Czechoslovakia, ktoré sa konalo bez verejného obstarávania v súkromnom byte.

„Vy ste podpísali cestovný príkaz, kde ste ôsmim ľuďom zaplatili osem tisíc eur. Školenie Made in Czechoslovakia. Je to nejaká česká firma, neviem, kto takéto vzdelávanie vymyslel, ale ide o 91 000 eur zaplatených za rok. Vychádza to 3 800 eur na jednodňový kurz, na ktorom je jeden až dvaja školitelia. Je tam 10 ľudí z OLO, dostanú minerálku, keksík a obed si platia sami. Ako je možné takéto školenie absolvovať bez verejného obstarávania v dvojizbovom súkromnom byte? To je škandalózne,“ uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Bratislavy Martin Winkler.

Zoznam obvinení nie je vyčerpaný. Martin Winkler ešte spomenul aj obsadzovanie riaditeľov úsekov bez výberového konania mimo zasadnutia predstavenstva a bez schválenia organizačnej štruktúry akcionárov. Okrem vyšších platov využívajú manažéri vo vedení služobné vozidlá aj na súkromné účely.

„Nebolo to osem, ale deväť ľudí. IFAT je najväčší veľtrh v odpadovom hospodárstve na svete. 150 000 návštevníkov hľadá v ten istý okamih ubytovanie v Mníchove. Spomenuli ste školenie Made in Czechoslovakia. Dávam ruku do ohňa za to, že toto vzdelávanie naozaj pomohlo vylepšiť našu odbornosť. My ako manažéri pracujeme s ľuďmi a psychológia je dôležitá,“ reagoval generálny riaditeľ OLO Ivan Sokáč.

Poslanci, ktorí sú v dozornej rade OLO členmi, ako Katarína Augustinič, Lucia Štasselová, Branislav Záhradník a Daniel Klimovský skôr vyzdvihovali napredovanie spoločnosti a nemali záujem sa k závažným obvineniam vyjadrovať.

Plénum sa už len v krátkosti venovalo skutočnému bodu programu. Spomenuli sa požiadavky na častejší odvoz separovaného odpadu, komplikovaný prístup k zapusteným kontajnerom zo strany zamestnancov OLO v Dúbravke, alebo stav plánovaného vybudovania tretieho kotla v bratislavskej spaľovni ZEVO.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...