Jedno námestie, dva názvy. Vzdávame úctu osloboditeľom alebo legionárom?

KOŠICE – Námestie osloboditeľov v Košiciach je významné miesto na južnej strane historického centra mesta, ktoré sa v poslednom období stalo pre mnohých stredobodom pozornosti a vášnivej debaty. Diskusia o zmene názvu námestia začala v súvislosti so situáciou na Ukrajine, keď aktivisti začali zbierať podpisy na podporu premenovania.

namestie osloboditeľov košice Námestie osloboditeľov v Košiciach sa nachádza na južnej strane historického centra. Foto: Facebook MČ Košice-Staré Mesto-oficiálna stránka

Námestie osloboditeľov má bohatú históriu plnú zmien. V polovici 19. storočia tento priestor slúžil ako parkovisko pre povozy, trhovisko a skladisko tovarov. V roku 1869 sa námestie uvádzalo na mapách ako Ó – piacz, čo znamenalo Starý trh.

O rok neskôr bola východná časť nazvaná Széna tér (Senný trh) a centrálna časť Erzsébet tér (Alžbetino námestie). Táto oblasť bola prevažne prašná a nespevnená a slúžila najmä na trhy a cirkusové predstavenia.

V roku 1909 tu vzniklo prvé kino v Košiciach – Uránia –, čo dodalo priestoru kultúrny význam. Následne v priebehu 20. storočia námestie prešlo mnohými premenovaniami, až sa z neho v roku 1919 stalo Legionárske námestie, ktoré malo pripomínať československých legionárov a ich zásluhy.

Tento názov sa udržal do roku 1938, keď bolo námestie zmenené na Miklós Horthy tér na počesť vtedajšieho maďarského regenta. Názov vydržal len do roku 1944, keď sa námestie vrátilo k jednému z bývalých pomenovaní – Erzsébet tér.

Námestie osloboditeľov sa v minulosti volalo Erzsébet tér, teda Alžbetino námestie. Foto: Facebook MČ Košice-Staré Mesto-oficiálna stránka

Zmeny po druhej svetovej vojne

Po skončení druhej svetovej vojny v roku 1945 sa opäť zmenilo na Legionárske námestie, čo odrážalo snahu o návrat k predvojnovým hodnotám a symbolom. Avšak už v roku 1949 bolo znovu premenované, tentokrát na Námestie osloboditeľov, v snahe vzdať poctu sovietskym vojakom, ktorí zomreli pri oslobodzovaní Košíc od nacistickej okupácie.

„Po druhej svetovej vojne sa námestie znovu volalo Legionárske. Koniec koncov, keď si dnes prečítate nápisy na pamätníku v azbuke, zistíte, že bol postavený na slávu Sovietskeho zväzu a jeho armády, a nie na oslavu oslobodenia Košíc. Navyše, keď vás niekto oslobodí, mali by ste byť slobodní, ale slobodní sme neboli,“ uviedol člen petičného výboru Miroslav Pollák.

Na počesť padlých hrdinov postavili v blízkosti námestia pamätník, ktorý stále pripomína túto významnú historickú udalosť. Námestie dnes predstavuje moderný priestor oživený výstavbou polyfunkčného centra Aupark, ktoré mu dodalo súčasný ráz.

Námestie osloboditeľov v minulosti. Foto: Facebook MČ Košice-Staré Mesto-oficiálna stránka

Kontroverzná debata o názve námestia

Petíciu za zmenu názvu Námestia osloboditeľov odovzdali petičiari na podateľni Staromestskej radnice 11. septembra 2023. Starosta Igor Petrovčik podporil ich snahu vrátiť námestiu pomenovanie Legionárske námestie a následne petíciu spolu s odporúčaním poslancov miestneho zastupiteľstva postúpili na Mesto Košice.

Proti tomuto návrhu však vznikla petícia, ktorá odporúča zachovanie pôvodného názvu. Diskusia zohľadňovala rôzne národnostné hľadiská obyvateľstva, pričom časť obyvateľov, predovšetkým maďarskej národnosti, vyjadrila preferenciu názvu Alžbetino námestie.

Predseda petičného výboru Peter Neuwirth argumentoval, že oslobodenie, ktoré sa uskutočnilo za účasti spojeneckých síl, neznamenalo príchod slobody ani demokracie, ale nástup sovietskeho komunizmu po porazení fašizmu. Okupácia Košíc sovietskou armádou v auguste 1968 podľa neho znamenala na tomto námestí straty na životoch a zranených a taktiež viac ako 20 rokov života v okupovanej krajine. Uviedol, že je pre neho zahanbujúce, že námestie je dodnes zdobené symbolmi totalitného režimu, ako sú kosák, kladivo a hviezdy.

Námestie je zdobené symbolmi totalitného režimu, ako sú kosák, kladivo a hviezdy. Foto: Facebook MČ Košice-Staré Mesto-oficiálna stránka

V historickej radnici v Košiciach sa v októbri minulého roka konalo kolokvium, na ktorom odborníci z rôznych významných inštitúcií ako SAV, Archív mesta Košice a Východoslovenské múzeum, diskutovali o možnostiach predmetnej zmeny Námestia osloboditeľov. Téma diskusie zahŕňala názvy ako Námestie legionárov, Alžbetino námestie, Námestie slobody, Námestie citadely a ďalšie.

Symbol historickej spravodlivosti a demokracie

Miroslav Pollák, člen petičného výboru uviedol pre redakciu Štandard, že premenovanie Námestia osloboditeľov na Legionárske námestie je krokom k historickej spravodlivosti a symbolom obnovy demokratických hodnôt. Nie je to podľa neho novinka – námestie sa už dvakrát volalo Legionárske, čo odrážalo jeho spojenie s oslobodením Košíc od maďarských boľševických vojsk v júni 1919. Vtedy sa Košice stali súčasťou prvej Československej republiky a tento názov symbolizoval začiatok demokracie v meste.

Podľa Polláka má premenovanie aj širší demokratický význam, keďže súčasná politická situácia na Slovensku vníma demokraciu ako narušenú a ohrozenú. Označenie Legionárske námestie by malo podľa neho pripomenúť obyvateľom Košíc ich historický boj za demokraciu a slúžiť ako odkaz na demokratické hodnoty, ktoré máme brániť a posilňovať.

Pamätník od Košičanov pre osloboditeľov: Foto: redakcia

Aký je výsledok dlhodobej diskusie?

Aj napriek tomu, že petícia neuspela, petičiari plánujú pokračovať vo svojom úsilí k návratu názvu Legionárske námestie. Ten by vraj lepšie vyjadril vďaku československým, francúzskym a talianskym legionárom, ktorí pomohli oslobodiť Košice v minulosti, a zároveň posilnil miestne demokratické hodnoty v súčasnosti.

Výmena názorov rozdelila tých, ktorí sa problematikou zaoberajú na dva tábory – jedni sú za zachovanie súčasného názvu, kým druhí presadzujú návrat k pôvodnému názvu Legionárske námestie.

Diskusiu k téme otvorili aj na poslednom (27. 6.) mestskom zastupiteľstve. Poslanec Michal Djordjevič vyjadrili názor, že nepodporuje túto aktivitu. „Nepôjde o Námestie sovietskych ani ruských osloboditeľov, ale jednoducho osloboditeľov,“ podotkol Djordjevič. Taktiež upozornil, že prieskum na jeho sociálnej sieti ukázal, že 94 percent obyvateľov táto téma nezaujíma.

Naopak, poslankyňa Ľubica Blaškovičová zdôraznila, že petícia jasne vyjadruje želanie bežných občanov po zmene názvu. Niektorí poslanci, ako Ladislav Lörinc či Miroslav Špak vyjadrili podporu, avšak poslanec Špak tvrdí, že nie je stotožnený s názvom Legionárske námestie.

Po konzultáciách komisia odporučila rozšírenie odbornej diskusie, zapojenie verejnosti a odloženie rozhodnutia kvôli nevhodnej ekonomickej situácii. Finančné a organizačné otázky totiž zahŕňajú odhadované náklady na odborný seminár s medzinárodnou účasťou vo výške približne 5-tisíc eur.

„Na základe rôznych stanovísk sa zdá, že vôľa zmeniť názov Námestia osloboditeľov na názov navrhovaný občanmi v petícii, tu nie je. Nič však nebráni tomu, aby sme v budúcnosti hľadali inú alternatívu na zmenu názvu,“ uviedla námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová na mestskom zastupiteľstve.

Názvoslovná komisia mesta Košice odporúčanie na výmenu názvu nevydáva. Mestské zastupiteľstvo zatiaľ nevyjadrilo jednoznačný záujem o zvrat názvu námestia, čo kladie otázku, či je opodstatnené investovať do seminára bez predbežného konsenzu.

Námestie osloboditeľov s jeho bohatou históriou a mnohými obmenami názvov odráža turbulentné časy, ktoré formovali dejiny Košíc. Námestie symbolizuje stret tradície a čohosi moderného, pretože prešlo z podoby jednoduchého trhoviska až po námestie s moderným centrom.

V blízkosti námestia sa nachádza známy obchodný dom. Foto: redakcia

Od Ó-piacz-u po Námestie osloboditeľov

1869 – Ó-piacz (Starý trh)

1870 – Erzsébet tér (Alžbetino námestie, podľa cisárovnej Alžbety Bavorskej)

1918 – Námestie legionárov

1938 – Miklós Horthy tér (Námestie Miklósa Horthyho)

1944 – Erzsébet tér

1945 – Námestie legionárov

1949 – Námestie osloboditeľov