Goliaš: Matovičova reforma môže viesť k nárastu sivej ekonomiky

Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Minister financií Igor Matovič bližšie predstavil svoje plány na reformu daňovo-odvodového systému a pomoc rodinám s deťmi, ale nadšenie u koaličných partnerov ani odborníkov nevzbudil. Práve naopak, zdá sa, že z jeho plánov môže vzniknúť nový konflikt v koalícii.

„Slovensko nie je prorodinný štát. Vládli tu 12 rokov ľudia, ktorí vraveli, že budujú sociálny štát, ale títo ľudia dávali rodičom na deti 23 eur mesačne. Toto nie je prorodinný ani sociálny štát,“ povedal Matovič na tlačovke, pri ktorej vysvetľoval podrobnosti svojho plánu na podporu rodín s deťmi. Ten začiatkom mája iba načrtol a predstavil v ňom lákavé vízie zvýšenia prídavkov na nezaopatrené deti a nielen to.

Matovič sľubuje, že jeho reforma dramaticky zjednoduší daňovo-odvodový systém a „všetky subjekty, ktoré platia dane, budú mať pocit, že dane sú spravodlivé a férové“. Medzi tým, kto pracuje ako zamestnanec, ako živnostník a ako konateľ spoločnosti je podľa Matoviča dramatický rozdiel v zaplatených daniach a odvodoch. To chce zmeniť.

Podpredseda hnutia Sme rodina a minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) súhlasí s Matovičom v tom, že za tú istú prácu na tej istej pozícii v jednej firme by mal byť rovnaký plat. Sme rodina podľa Krajniaka súhlasí aj s tým, čo sa snaží minister financií presadiť v rámci pomoci rodinám.

Podľa Matoviča je problémom, že v rovnakej pozícii môžu pracovať ľudia zamestnaní na trvalý pracovný pomer, ale aj živnostníci, pričom odvodové zaťaženie zamestnanca je vyššie. Aj šéf rezortu práce si myslí, že by sa mali rozlíšiť skutoční živnostníci od tých formálnych, aby bol prístup štátu voči nim spravodlivý, čo sa týka odvodového a daňového zaťaženia.

Priestor na legálne podvody?

„Máme veľké hendikepy a neférovosti v rôznych formách zdaňovania práce, čo vytvára priestor na to, že niekto si síce legálne, ale optimalizuje svoje daňové a odvodové povinnosti. Systém, ktorý vytvára priestor na legálne podvody alebo obchádzanie platenia daní, nie je férovo nastavený systém,“ povedal Matovič. Dodal pritom, že chce v daniach zrušiť aj paušálne výdavky.

SaS však pripomína, že ani takéto zrovnoprávňovanie daňového zaťaženia príjmov nie je spravodlivé. „Je to síce fajn rovnako zaťažiť všetkých, ale všetci majú nejaké náklady a je to potom o vykazovaní výdavkov, ale skutočná otázka je, čo bude s paušálnymi výdavkami, neviem si predstaviť, že by sa zrušili,“ povedal poslanec SaS Peter Cmorej. Ten predstavil plán strany na podporu rodiny, ktorý by si nevyžadoval zvyšovanie daní.

S rušením takzvaného paušálu pri platení daní nesúhlasí ani dlhoročný šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliaš. „Úplné zrušenie paušálnych výdavkov by prudko zvýšilo daňovú aj administratívnu záťaž väčšiny živnostníkov či všetkých autorov. Skokové veľké zmeny, ktoré môžu ohroziť životnú úroveň ľudí, nie sú správne,“ varoval pre Štandard.

Goliaš tvrdí, že ak aj sú takéto zmeny opodstatnené, je lepšie ich rozvrhnúť na dlhšie obdobie, aby ľudia mali čas pripraviť sa na ne. Princíp, aby sa priblížila miera zdanenia rôznych foriem práce, je podľa neho v poriadku, ale zároveň upozorňuje, že aj tu treba dať pozor najmä na ľudí s nízkym príjmom, aby neplatili demotivačne vysoké dane a odvody. Presne to však hrozí pri zrušení paušálnych výdavkov a zavedení odvodovej neutrality.

„Navyše zrušením paušálnych výdavkov stúpne administratívna záťaž pri účtovaní výdavkov. Dôsledkom môže byť nárast sivej ekonomiky kvôli účtovaniu fiktívnych nákladov či zatajovaniu príjmov,“ dodal Goliaš.

Nešťastných 25 percent

K téme zvyšovania dane z pridanej hodnoty, ktorým chcel Matovič údajne pokryť časť svojich plánov na podporu rodiny, minister financií uviedol, že ho mrzí, že koaličný kolega, ktorému sa zdôveril, zverejnil čiastkovú informáciu a vydesil tak Slovensko správou o 25-percentnej DPH, ktorá nie je podľa neho pravdivá.

„Vidím za tým nie čistý úmysel, ale skôr úmysel zabrániť tomu, aby sme zásadným spôsobom pomohli rodinám. Vidíte, akú hystériu to spôsobilo, a zároveň chcem povedať, že to nie je pravda,“ uviedol expremiér.

Matovič pod „koaličným kolegom“, ktorého najnovšie nazýva tiež „kolega S“, myslel nepochybne ministra hospodárstva a lídra SaS Richarda Sulíka, s ktorým má, zdá sa, ešte stále nevyriešené spory z minulosti aj po odchode z premiérskeho kresla. Bol to totiž práve Sulík, kto médiám povedal, že sa dozvedel o pláne na zvýšenie DPH zo súčasných 20 na 25 percent.

I keď Matovič tvrdí, že nemal nikdy v pláne zvyšovať DPH na 25 percent, tak pracovný návrh pripravený Inštitútom finančnej politiky, ktorý načrtáva podrobnosti jeho veľkej reformy pod názvom Veľký tresk a ktorý zverejnil Denník N, skutočne hovorí o možnosti zvýšenia DPH o štvrtinu.

Návrh SaS

Matovič tvrdí, že chce zvýšenie detských prídavkov a daňových bonusov o zhruba 150 eur na dieťa. To bude podľa neho stáť ročne okolo 2,5 miliardy eur. Tieto peniaze chce získať sčasti zvýšením iných daní a sčasti by to malo ísť na vrub štátneho deficitu. SaS pritom opakovane varuje, že zvyšovanie daní bude v koalícii vetovať. Cmorej navyše dodal, že vyškrtať v rozpočte alebo vybrať od ľudí 2,5 miliardy je v momentálnej situácii nereálne.

Svoj plán Matovič ilustruje na príklade osamelej pracujúcej matky s dvomi deťmi, ktorá podľa neho za svoju mesačnú prácu spolu s dvoma prídavkami na deti a dvoma daňovými bonusmi na deti dostane momentálne približne 606 eur v čistom. Expremiér sľubuje, že po aplikácii jeho daňovo-odvodovej reformy, by tejto matke stúpol celkový príjem na 1 021 eur mesačne.

SaS má iný, oveľa lacnejší návrh na podporu rodín s deťmi v prvých štyroch rokoch života, ktorý by aj bez obvyklej pomoci Bruselu stál približne 350 miliónov eur. Ak by Európska komisia preplatila časť nákladov, ako to bolo doposiaľ, tak by projekt na podporu rodín s deťmi navrhovaný liberálmi stál Slovensko iba 120 miliónov eur. Rodičovskú dávku, v ktorej chcú saskári spojiť rodičovský, tehotenský príspevok a materskú by navyše dostala každá žena bez rozdielu, vrátane živnostníčok, ktoré nespĺňajú podmienku platiť 270 dní poistenia.

„Príspevky na škôlky by dosiahli celkovo 75 až 300 miliónov eur, náklady na rodičovskú dávku by dosiahli 25 miliónov a náhradné výživné 18 miliónov,“ píše o plánoch SaS poslankyňa Jana Bittó Cigániková. Aj ona, rovnako ako Cmorej, ktorý plán spolu s exministrom sociálnych vecí Jozefom Mihálom (SaS) pripravil, pripomína, že návrh strana predložila už pred pol rokom v koalícii a videl ho aj vtedajší premiér Igor Matovič, ktorý začiatkom mája prišiel s vlastným, omnoho bombastickejším nápadom na pomoc rodinám.

Rodinné prídavky ako jablko sváru?

Práve prídavky na deti sa pritom môžu stať novým jablkom sváru v koalícii. Poslanec SaS Peter Cmorej na štvrtkovej tlačovke opakovane uviedol, že by bol rád, keby si koaliční partneri neodkazovali pripravované riešenia na Facebooku a v médiách, ale rokovali o nich najprv v rámci koalície. Narážal tým na spôsob, akým o svojom pláne informoval Igor Matovič.

„Nemusím zdôrazňovať, že sa to nerobí tak, že koaličným partnerom niečo nadiktujete a oni to odkývu,“ reagoval poslanec SaS na spôsob, akým minister financií predstavil svoj plán. Jeho úspech pritom podmienil svojím zotrvaním v kresle ministra financií. Cmorej odkázal, že Matoviča vo funkcii nikto držať nebude a nevylúčil, že by sa práve daňovo-odvodová reforma a pomoc rodinám mohli stať príčinou novej krízy.

So zvyšovaním DPH, ktorým by sa pokrylo 2,5-miliardové zvyšovanie rodinných prídavkov na nezaopatrené deti však nesúhlasí ani koaličná strana Za ľudí. Saskári hovoria, že netreba myslieť megalomansky a tvrdia, že rodinná politika sa dá robiť aj so zdravým rozumom.

Naopak, podpredseda hnutia Sme rodina a minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak s návrhom expremiéra na podporu rodiny súhlasí. V relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo Krajniak povedal, že podpora rodiny je pre hnutie Sme rodina prioritou.

„Mesačná podpora na dieťa v rodine by mala byť viazaná na ekonomickú aktivitu. Z rodenia detí by sa nemala stať živnosť,“ zdôraznil Krajniak. Dodal však, že pri podpore rodiny sa s Matovičom zhoduje vo viacerých bodoch.

Minister financií Igor Matovič, ktorý si aj po odchode z premiérskeho kresla robí tlačové konferencie na Úrade vlády, ako keby bol aj naďalej premiérom, sľubuje, že jeho reforma, ktorej presnejšie detaily spolu s vyčíslením chce predstaviť v priebehu najbližších týždňov, je výrazne prorodinná. Stále pritom popiera, že by chcel hradiť náklady na pomoc rodinám zvyšovaním DPH na 25 percent.


Ďalšie články