Zachráni koaličná vláda Juhoafrickú republiku? Posledná šanca dúhového národa

"Bratia, nepridal som sa k odboju, aby som potom bol chudobný," povedal v roku 2004 až príliš úprimne Smuts Ngonyama, juhoafrický diplomat a dlhoročný člen Afrického národného kongresu. Práve tento postoj, rozšírený medzi juhoafrickou elitou, priviedol "dúhový národ" [prezývka Juhoafrickej republiky po páde apartheidu, pozn. red.] na pokraj kolapsu.

profimedia-0876629967 Jacob Zuma. Foto: Profimedia.sk

Tridsať rokov po skončení apartheidu v krajine obdarenej takmer nekonečnými prírodnými zdrojmi nefunguje takmer nič. Presnejšie povedané: to, čo má vláda zabezpečovať, väčšinou nefunguje, a to priam spektakulárne. Výpadky elektriny sú nevídané aj na africké pomery, zdravotná starostlivosť je mizerná, bezpečnostná situácia je desivá – priemerný počet vrážd denne je 84 a od pádu apartheidu zomrelo násilnou smrťou pol milióna ľudí.

Extrémnu nefunkčnosť ťažko skorumpovaného štátu ilustruje epizóda z januára 2023. Keď bol do čela elektrární Eskom vymenovaný nový generálny riaditeľ André de Ruyter s cieľom aspoň čiastočne obmedziť bezuzdné rozkrádanie peňazí určených na údržbu siete a elektrární, niekto ho okamžite otrávil. Ruyter otravu kyanidom prežil, ale pochopil, čo mu tým povedali, a odstúpil.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.