125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Joe Biden Joe Biden. Foto: TASR/AP

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny novinár a bývalá hviezda Fox News Tucker Carlson.

Sám jeden z možných kandidátov na viceprezidenta Carlson tvrdí, že Obamov príspevok na sieti X hneď po prezidentskej debate bol „neúprimný“, a bývalý dvojnásobný prezident „v súkromí ľudí presviedča, že Biden nemôže vyhrať“, a preto je za otvorený konvent.

Otvorený konvent (open convention) je výber nominanta Demokratickej strany priamo na stretnutí delegátov Demokratického národného konventu (DNC), ktorý sa bude konať 19. – 22. augusta v Chicagu (Illinois).

„Obama nepovie, koho podporuje a od včerajšieho popoludnia sa ani osobne nestretol s Bidenom, aby mu túto správu odovzdal,“ citoval Carlson svoj „neobvykle dobrý“ zdroj.

„Vzťahy medzi Obamovcami a Bidenovcami nikdy neboli vrelé. Niekedy boli až nepriateľské. V poslednom čase sa však ešte viac zhoršili, najmä pre pôsobenie Jill Bidenovej. V hodinách a dňoch po debate držala svojho manžela v ústraní od každého, kto by ho mohol presvedčiť, aby odstúpil,“ opísal mocenské pozície vrcholných predstaviteľov DNC.

Podľa Carlsona, respektíve podľa jeho zdroja, to bola práve súčasná prvá dáma, ktorá bola v roku 2020 „hnacou silou kampane“, a to napriek viacerým členom rodiny Bidenovcov.

„Ďalšia generácia potenciálnych demokratických kandidátov to všetko chápe ako príležitosť a krúži okolo, najmä Gretchen Whitmerová, ktorá sa agresívne propaguje,“ uviedol novinár jeden tip na možnú náhradu.

Ešte v roku 2020 Obama v súkromí spochybňoval Bidenovu nomináciu na prezidenta Spojených štátov. „Nepodceňujte Joeovu schopnosť všetko pokaziť,“ povedal istému demokratovi, ktorý anonymne informoval denník Politico.

Na základe tohto výroku sa dokonca začali predávať nálepky s podobizňou súčasného prezidenta.

Kto nahradí Bidena

Aj zdroje agentúry Reuters uvádzajú niekoľkých možných náhradných kandidátov. Jednou z nich je práve Whitmerová, guvernérka štátu Michigan. Medzi ďalšími vymenovala členka DNC Elaine Kamarcková guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma – podľa denníka L. A. Times „najliberálnejšieho guvernéra, akého Kalifornia kedy mala“ – a predovšetkým viceprezidentku Kamalu Harrisovú. Pripomenula však, že všetci menovaní sú oficiálne podporovateľmi Bidena.

Kamarcková tiež vysvetlila, akým spôsobom by mohla Demokratická strana nominovať niekoho iného. „Biden by sa mohol sám rozhodnúť odstúpiť ešte pred svojou nomináciou, mohli by ho vyzvať iní, ktorí by sa pokúsili získať delegátov, ktorých nazbieral, alebo by mohol odstúpiť po augustovom zjazde Demokratickej strany v Chicagu a nechať DNC, aby namiesto neho zvolil niekoho iného,“ uviedla v rozhovore.

To v zásade potvrdil aj Carlson. „Všetky tie nezmysly o tom, že ‚len Biden môže rozhodnúť o odchode‘, sú úplne absurdné. Takto Demokratická strana nefunguje. Žiadny jednotlivec nie je dôležitejší ako kolektív. To je celá podstata strany. A v Bidenovom konkrétnom prípade nemá vo Washingtone žiadnu voličskú skupinu,“ uviedol na X.

Podľa jeho krátkej analytickej úvahy vrcholní predstavitelia DNC nepociťujú priamo voči Bidenovi prakticky žiadnu lojalitu. „Nezáleží im na ňom, nikdy ho nebrali vážne. Každý prezident im vyhovuje, pokiaľ je to demokrat,“ napísal Carlson.

„Newsom sa určite správal ako prezidentský praktikant, keď cestoval na návštevu Netanjahua v Izraeli a Siho v Číne. Ako spolupredseda Bidenovej predvolebnej kampane bol veľmi aktívny,“ napísal komentátor konzervatívneho magazínu Spectator, známy ako Steerpike.

„Bol to pekelne dobrý guvernér,“ povedal na Newsomovu adresu Biden. „V skutočnosti by mohol byť čímkoľvek, čím by chcel. Mohol by mať prácu, o ktorú sa snažím ja.“

V demokratických kuloároch sa tiež hovorí o možnej nominácii bývalej prvej dámy Michelle Obamovej. Ona sama však napriek pozitívnym preferenciám túto možnosť odmietla.

„Ako sa bývalá prvá dáma Michelle Obamová v priebehu rokov niekoľkokrát vyjadrila, nebude kandidovať na prezidentku,“ uviedla ešte v marci riaditeľka komunikačného oddelenia kancelárie bývalej prvej dámy Crystal Carsonová.

Michelle by však mohla využiť trenie medzi demokratickými dynastiami Bidenovcov a Obamovcov. Podľa viacerých predstaviteľov strany je z rodiny súčasného prezidenta frustrovaná v dôsledku toho, ako sa správali k jej blízkej priateľke Kathleen Buhleovej počas jej rozvodu s Hunterom Bidenom, kontroverzným synom prezidenta.

Pre jeho mentálny stav môžu Bidena nahradiť už teraz

„Príliš veľa prominentných demokratov naznačilo, že má poškodený mozog. Nemôžu to odvolať. Musia ho odstrániť a urobia to. Jedinou otázkou je ‚kedy‘. Ak sú múdri, urobia to okamžite. Ak má byť Kamala kandidátkou, mohla by sa najprv stať prezidentkou,“ pokračuje Carlson.

V prípade úmrtia či inej neschopnosti preberá právomoci a fakticky aj miesto prezidenta jeho viceprezident. To sa stalo na konci druhej svetovej vojny, keď zomrel Franklin Delano Roosevelt a nahradil ho jeho viceprezident Harry S. Truman. Ten dotiahol do „úspešného“ konca projekt Manhattan – atómovú bombu. Stalo sa tak aj po atentáte na Johna Fitzgeralda Kennedyho, keď viceprezident Lyndon Baines Johnson zložil prezidentskú prísahu priamo na palube Air Force One.

Tucker sa tiež dotkol Trumpovho súdneho procesu v New Yorku za „falšovanie účtovných záznamov“. O necelé dva týždne, presne 11. júla, má totiž sudca Juan Merchan vyhlásiť rozsudok, ktorý porota vyslovila 30. mája.

„Bidenov pád z toho robí oveľa nebezpečnejší moment, než bol. V tejto chvíli je Trump nielen republikánskym kandidátom, ale fakticky aj predpokladaným prezidentom,“ tvrdí Carlson. „Ak ho chcete poslať do väzenia, tak radšej za veľmi závažný trestný čin, o ktorom sa všetci zhodujú, že ho spáchal. Inak riskujete, že systém úplne a navždy zničíte.“

(x, reuters, sab)


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...