Čínske minimozgy z ľudských neurónov riadia roboty

Laboratórium Haihe Univerzity v Tchien-ťine zaoberajúce sa interakciou mozog-počítač a integráciou človek-počítač vyvinulo spolu s výskumníkmi z Južnej univerzity vedy a techniky rozhranie na pripojenie k „mozgom na čipe“.

profimedia-0884035037 Robot. Ilustračné foto: Profimedia.sk

MetaBOC (Meta Brain-on-Chip) umožňuje po pripojení k robotickému systému riadiť vyhýbanie sa prekážkam, sledovanie a uchopovanie predmetov. „Mozog na čipe“ pozostáva z čipu obsahujúceho elektródy a „mozgu“ vytvoreného in-vitro procesom z ľudských kmeňových buniek.

Výskumný tím využíva organoidy guľového tvaru, vzhľadom k tomu, že ich trojrozmerná štruktúra umožňuje vyššiu komplexnosť neurónových spojení. Pestovanie „minimozgov“ podporuje ultrazvuk nízkej intenzity, ktorý výrazne zlepšuje ich rast a dozrievanie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.