Nehaňte VAR môj

Rozmohol sa nám taký nešvár – všetci tu svorne šomrú na systém VAR, ktorý nám ľuďom v skutočnosti iba a len nezištne pomáha. Zatiaľ teda iba futbalovým fanúšikom a aj to len tým, ktorí sú presvedčení o nevyhnutnosti nielen existencie pravidiel, ale aj ich striktného dodržiavania.

Nehante VAR moj Ilustračný obrázok. Foto: Andrej Palko

Hneď na úvod jeden comingout – som expert na futbal. Tak ako každý. Ale bohužiaľ, nie každý to takto o sebe aj dokáže bez hanby povedať. Väčšina práveže začne svoje dišputy o tomto športe slovným spojením „nie som síce žiaden expert, ale…“. Toto by sme sa už mali jednoducho ako národ naučiť, že prílišná, a najmä falošná skromnosť sa k nám nehodí.

Tak, túto nepríjemnú, ale za to veľmi dôležitú záležitosť by sme mali za sebou. A teraz už teda čisto len z expertného hľadiska. VAR je dôležitý kvôli viacerým veciam, takže si ich pekne vymenujeme a pri každej sa na chvíľu pristavíme.

Položme si ruku na srdce a úprimne si odpovedzme na otázku – bolo to pred VAR-om z hľadiska objektivity a spravodlivosti lepšie? Každý, aj ten posledný „apriori hejter“ musí uznať, že nebolo. Bolo to horšie. A niekedy to bolo také zlé, že rozhodcovia dokázali svojou chybou absolútne zmeniť výsledok zápasu. A nič horšie podľa mňa futbalový zápas postretnúť nemôže ako to, keď jeden jediný človek, ktorý ani nie je hráč, dokáže svojou úmyselnou alebo neúmyselnou chybou zmariť nezmerné úsilie obrovského počtu ľudí a zároveň priviesť do výrazne negatívnych stavov milióny fanúšikov.

Ďalším výrazným pozitívom VAR-u je, že v skutočnosti pomáha samotným rozhodcom. Kvílenia kverulantov typu, že rozhodcovia majú teraz menší rešpekt, sú úplne mimo. Sledujem súčasný európsky šampionát veľmi pozorne (som predsa expert a pozdravujem manželku), a mne sa skôr vidí, že rozhodcovia sú rešpektovaní viac, ako kedykoľvek predtým, pretože aj hráči vedia, že mnohé z ich rozhodnutí nepramenia z ich svojvôle, ale z objektívnej pravdy zabezpečenej modernou technológiou. Pokorný rozhodca, a pre mňa za mňa aj alibistický, by naozaj mal VAR-u jednotky a nuly bozkávať.

Tretia vec. Pozerali ste vôbec naše zápasy? Tie epické bitky? To odovzdanie všetkých síl na ihrisku, ako keby naozaj išlo o obranu našej vlasti? A všimli ste si, aké výsledky sa z toho zrodili? Veď my sme v skupine porazili Belgicko a v osemfinále takmer porazili Anglicko! A bolo by to bez VAR-u možné? No bolo? No nebolo! Preto neváham označiť každého spochybňovača tejto vymoženosti (poťažmo až vymožiteľnosti práva) za protislovenského. Ak som niekoho urazil, tak ma to mrzí. Ale iba trochu.

Po štvrté – Vraj VAR samotný je v poriadku, problém je v tom, že ho už je veľa. A ja vravím – omyl! Je ho málo! Keby ho bolo dosť, tak by vyrovnávajúci gól Angličanov jednu minútu pred koncom neplatil. Kto vie, ten vie, kto nevie, nech číta ďalej. Podľa neskôr zverejnených videí je vidno, ako hráč Anglicka Kyle Walker vhadzuje aut a má pri tom badateľný prešľap. Keby to VAR zaznamenal, mohli by naši futbalisti dosiahnuť najväčší kariérny úspech a naša krajina by konečne zažila masívny pozitívny impulz, aký už roky potrebuje ako soľ. A toto všetko sa neudialo len preto, že VAR je v skutočnosti ešte len v plienkach.

Na záver hádam len dodám prorocké slová Andreja Sládkoviča, ktorého báseň „Nehaňte ľud môj“ by pokojne mohla byť o systéme VAR, ak by sme ho za ten ľud vymenili.

Nehaňte VAR môj, že VAR je
mladý,
klebetárski posmievači!
V mladom sa veku ide do
vlády,
starému sila nestačí;
Nehaňte VAR môj, že nemá dejov
slávy svojej minulej sklad;
on ešte peknou kvitne nádejou,
budúcnosť má jeho poklad;
Nehaňte VAR môj, slepí sudcovia!
Že VAR môj je len VAR sprostý;
často sú múdri hlúpi ľudkovia
dľa súdu svetskej múdrosti;


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac