Pellegrini s Dudom dúfajú v spoločnú diaľnicu, rozdeľuje ich Ukrajina v NATO

Snímka obrazovky 2024-07-04 o 10.55.17 Andrzej Duda (vľavo) víta Petra Pellegriniho. Foto: TASR/AP

Peter Pellegrini vo štvrtok navštívil Poľsko, pričom ide o jeho druhú zahraničnú návštevu vo funkcii prezidenta SR. Na spoločnom stretnutí s poľským náprotivkom Andrzejom Dudom sa rozprávali o vojne na Ukrajine, blížiacom sa samite NATO, ako aj možnej prvej diaľnici spájajúcej Poľsko a Slovensko.

Prezident Slovenska predovšetkým poďakoval za priateľské prijatie a veľmi otvorený rozhovor medzi štyrmi očami, ako aj na plenárnom zasadnutí.

„Chceme tým vyslať jasný signál, že náš severný sused je pre nás strategickým partnerom. Poľsko patrí medzi top tri krajiny, ktoré sú najväčším obchodným partnerom pre Slovenskú republiku. Spoločne si pripomíname tento rok aj spoločnú cestu, spolu sme čelili rôznym krízam a vďaka vzájomnej spolupráci sme mnoho kríz aj prekonali,“ povedal Pellegrini.

„Dúfam, že počas celého obdobia budeme viesť úzku a súdržnú politiku. Netajíme, že máme rôzne stanoviská, ak ide o Európsku úniu či V4. Viem, že prezident je tiež názoru, že bez ohľadu na názory je potrebné sa stretávať a rozprávať sa,“ doplnil ho Duda.

Prezidenti sa zhodli na pomoci Ukrajine. „Všetci by sme, samozrejme, chceli, aby vojna skončila. Je to veľké utrpenie pre našich susedov a chceme, aby sa okamžite skončila, avšak nie víťazstvom Ruska,“ vyjadril sa Duda.

Rovnaký názor zastávajú aj na vyslanie našich vojakov na Ukrajinu, ktoré odmietajú.

Rozdielny názor o Ukrajine a jej členstve v NATO

Spoločne dospeli k záveru, že vojna na Ukrajine je nevyprovokovaná agresia a Slovensko podľa Pellegriniho neuznáva anexiu Krymu. Zdôraznil, že sme ako krajina zvýšili kapacity výroby munície, hlavní či opráv vojenskej techniky.

„Sme tiež významným partnerom pre dodávky energií. Od začiatku vojny sme na Ukrajinu dodali viac ako 40-tisíc megawatthodín energie. A chystáme sa tieto dodávky aj zvýšiť, najmä na jeseň a zimu.“

Čo sa týka NATO, otvorene hovorili najmä o predmete najbližšieho samitu, ktorý sa bude konať od 9. do 11. júla.

„Potvrdil som, že Slovensko presiahlo objem investícií do obrany ako takej, a toho času sa naše investície pohybujú na úrovni 2,11 percenta HDP,“ priblížil slovenský prezident v reakcii na Dudov návrh na najbližšom samite, aby krajiny prispievali na obranu na úrovni troch percent HDP.

Andrzej Duda (vľavo) víta Petra Pellegriniho. Foto: TASR/AP

Hovorili aj o prítomnosti vojakov NATO v rámci východného krídla. „Budem sa uchádzať o to, aby sa zvýšili počty vojakov na našom území. Budeme chcieť, aby strategické plynovody, ktoré končia dnes v Nemecku, končili v našich krajinách. Nemám pochybnosti o tom, že hranica NATO sa od čias studenej vojny posunula,“ uviedol poľský prezident.

Pellegrini upriamil pozornosť na prítomnosť spojeneckých jednotiek NATO u nás v posledných dňoch. „V prípade potreby sme pripravení zvýšiť ich počet – či už vo výcvikovom centre Lešť alebo výcvikových letiskách.“

Pellegrini poukázal aj na rozdielnosť názorov oboch prezidentov v otázke prístupových rokovaní Ukrajiny a jej členstva v NATO: „Pán prezident Duda je za skorší začiatok prístupových rokovaní Ukrajiny, my skôr nabádame k zdržanlivosti. Aby to viac neeskalovalo napätie.“

Dúfajú, že čoskoro obe krajiny spojí aj diaľnica

Spoločný názor zastávajú aj v oblastiach realizácie Európskej zelenej dohody (Green deal), ochrany poľnohospodárskeho sektora či migrácie.

„Slovensko ponúka Poľsku expertíznu pomoc, ako aj naše skúsenosti pri pláne dobudovať jadrovú energetiku v Poľsku. Máme 50-ročné skúsenosti, preto som rád, že sa v krátkej dobe chystá akadémia poľských vedcov a výskumníkov na Slovensku, ktorí tak majú možnosť nabrať skúsenosti. Jedna vec je niečo postaviť, ale je potrebné aj vychovať obrovské množstvo zdatného personálu. Tu Slovensko môže byť cenným zdrojom,“ povedal Pellegrini. 

Andrzej Duda (vpravo) víta Petra Pellegriniho. Foto: TASR/AP

Slovenský prezident prijal aj pozvanie na stretnutia vo formáte V4 či B9. Privítal tiež iniciatívu Poľska o rokovaniach Iniciatívy Trojmorie, teda spolupráce krajín zo severu na juh, nie iba z východu na západ.

Duda hovoril o podpísanom zákone týkajúcom sa veľkých cestných infraštruktúrnych investícií. „Dúfam, že jeho výsledkom bude vybudovanie prvej spoločnej diaľnice a bude možné, že prídeme z Poľska na Slovensko po diaľnici. My aktuálne budujeme Via Carpatia, čo sú veľmi dôležité veci,“ nechala sa počuť poľská hlava štátu.

Pellegrini súhlasil, že pred Slovenskom stojí výzva dobudovať časti medzinárodného cestného koridoru Via Carpatia, ktoré prechádzajú naším územím. Treba podľa jeho slov dokončiť diaľničné prepojenia v strede Slovenska, aby sme pomohli prepojiť sever Európy s južnými časťami kontinentu.

„Dohodli sme sa aj na neformálnom stretnutí, budeme sa vedieť stretnúť, prediskutovať akékoľvek otvorené veci. Pretože tak sa to medzi dobrými susedmi má robiť, aby sme predišli nedorozumeniam. Držím pánovi prezidentovi aj celej republike, aby zvládla výzvy, ktoré ju čakajú,“ vyslovil Pellegrini a neopomenul tak ani predsedníctvo Poľska Rade EÚ od januára 2025.

(max)


Ďalšie články
121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

Niektorí prívrženci republikánskeho favorita Donalda Trumpa navrhujú, aby USA obnovili podzemné jadrové testy, odvolávajú sa totiž na obavy z Číny, Ruska, Severnej Kórey či Iránu, ktoré rozvíjajú svoje jadrové programy. Ak sa Trump po novembrových prezidentských voľbách vráti do Bieleho domu, Washington „by mal prvýkrát od roku 1992 otestovať spoľahlivosť...
Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Jeden z najväčších omylov, ktoré sa v našej šialenej dobe stali široko zdieľanou dogmatikou, spočíva vo viere, že Progresívne Slovensko je hlavným súperom vlády Roberta Fica. Táto ideologicky radikálna strana je pre stranu Smer v skutočnosti kotvou, ktorá mu zabezpečuje bezpečie dlhodobého a neohrozeného vládnutia. V tábore voličov bývalej...