Populisti Cyril s Metodom verzus súčasné barbarstvo

Dnešné barbarstvo usilujúce sa o umlčanie Slova má progresívny imidž, korporátnu kultúru a militantnú náturu. Je spoznateľné podľa toho, že vnáša do spoločnosti agresivitu, intoleranciu, primitivizmus. Píše Ivan Hoffman.

Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin na Slovensku Súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda na Bratislavskom hrade. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Raz pred rokmi prišla naša dcéra zo školy a vyrozprávala nám, čo sa stalo na hodine dejepisu. Gymnazistovi, ktorý nevedel, čo sa 5. júla oslavuje, učiteľka prezradila, že je to príchod vierozvestcov Cyrila a Metoda. „A čo oslavujeme 6. júla?“ dávala učiteľka šancu tápajúcemu študentovi. Ten si po chvíli váhania tipol: „Odchod?“

Doba, v ktorej bratia zo Solúna absolvovali svoje misijné cesty, bola politicky veľmi turbulentná. Historici sa pri rekonštrukcii vtedajších udalostí môžu oprieť o písomné pramene, z ktorých je zrejmé, že o moc a vplyv sa súperilo rovnako drsne ako dnes.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.