Orbánova mierová misia pokračuje. Z Číny smeruje do Washingtonu

Čína je kľúčovou mocnosťou pri vytváraní podmienok pre mier v ruskej vojne na Ukrajine, napísal v pondelok na sociálnej sieti X maďarský premiér Viktor Orbán po príchode do Pekingu.

China_Hungary483378056027 Maďarský premiér Viktor Orbán (druhý vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (druhý sprava) rokujú počas stretnutia v Pekingu v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR/AP

Maďarsko veľmi oceňuje mierovú iniciatívu Číny v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, povedal Orbán podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI. Okrem Ruska a Ukrajiny koniec vojny „závisí od rozhodnutia troch svetových mocností – Spojených štátov, Európskej únie a Číny,“ dodal.

Mierová misia 3.0

Orbán pricestoval do Číny na vopred neohlásenú návštevu. Stretol sa s tamojším prezidentom Si Ťin-pchingom. Maďarský premiér označil túto cestu za „mierovú misiu 3.0“ po nečakaných návštevách Ukrajiny a Ruska, ktoré absolvoval minulý týždeň.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí predtým v krátkom oznámení uviedlo, že lídri budú na schôdzke „hĺbkovo“ preberať otázky spoločného záujmu. Si Ťin-pching navštívil Maďarsko v máji.

Maďarského premiéra sprevádza v Pekingu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Jeho rezort koncom minulého týždňa zrušil stretnutie Szijjártóa so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou, plánované na pondelok v Budapešti.

V záujme všetkých je čo najskôr zastaviť boje

Svetové mocnosti by mali pomôcť Rusku a Ukrajine obnoviť priame mierové rokovania, povedal Si Ťin-pching maďarskému premiérovi. „Len vtedy, keď všetky veľké mocnosti uplatnia pozitívnu energiu namiesto negatívnej, môže v tomto konflikte čoskoro nastať počiatok prímeria,“ dodal.

Podľa čínskej štátnej televíznej stanice CCTV boli rokovania lídrov zamerané na „hĺbkovú komunikáciu krízy na Ukrajine“. „Si Ťin-pching ocenil snahu Orbána presadzovať politické riešenie ukrajinskej krízy, pričom rozvinul názory a návrhy Číny,“ uviedla CCTV.

Čínsky prezident zároveň poukázal na to, že je v záujme všetkých strán čo najskôr zastaviť boje a hľadať politické riešenie. Vyzval tiež na dodržiavanie princípov, ktoré pomôžu čo najskôr upokojiť situáciu na Ukrajine.

Orbán po rokovaní s čínskym lídrom oznámil, že jeho kroky teraz smerujú do Washingtonu.

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú počas stretnutia v Pekingu v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR/AP

Predtým navštívil Ukrajinu aj Rusko

Orbánova cesta do Číny sa koná niekoľko dní pred samitom Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý sa bude zaoberať poskytnutím ďalšej podpory Ukrajine. Zároveň nasleduje po tom, ako Európska komisia minulý týždeň potvrdila, že na dovoz elektrických vozidiel vyrobených v Číne uvalí clá až do výšky 37,6 percenta.

Orbán minulý týždeň v piatok navštívil Moskvu, kde ho prijal ruský prezident Vladimir Putin, ktorého krajina už viac ako dva roky vedie vojnu proti Ukrajine. Za túto cestu si vyslúžil kritiku od predstaviteľov Európskej únie, pretože Maďarsko len 1. júla prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ.

V Kyjeve bol Orbán v utorok a stretol sa tam s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

(tasr, ap, reuters, est)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac