Pyrrhovo víťazstvo francúzskych politikov

Takmer každý stranícky vodca sa po druhom kole volieb môže vyhlásiť za víťaza. Pravicové Národné združenie Marine Le Penovej bude mať takmer o polovicu viac poslancov ako doteraz a so 126 poslancami sa stáva najsilnejšou stranou v parlamente. Liberálni macronisti síce takmer o šesťdesiat mandátov prišli, ale skončili ako druhí medzi stranami aj blokmi, podstatne lepšie ako sami očakávali po prvom kole, keď smerovali až na tretie miesto.

French people react after the legislative elections results Ľudia v Paríži oslavujú výsledky predčasných parlamentých volieb. Foto: Profimedia.sk

Nesporným víťazom je potom ľavicovo progresivistická koalícia Nového ľudového frontu, v rámci ktorého triumfovali donedávna zanikajúci socialisti.

Rauš z víťazstva však schladí to, že žiadny z troch blokov nemá ani dvesto poslancov, že ľavica je zásadne rozdelená a že dosiahnutie nadpolovičnej väčšiny bude veľmi zložité. Všetci vyhrali, ale na vládnutie to nestačí nikomu.

Trpká príchuť pre lepenistov


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.