Slovensko sa už dnes neviaže na žiadnu ideológiu

Predseda vlády Robert Fico rozbúril verejnú debatu svojím prvým verejným vystúpením na Devíne, keď vyslovil potrebu vybudovať hrádzu proti liberalizmu a progresivizmu. A pokiaľ by to bolo potrebné, bude sa uvažovať aj o zmene Ústavy SR. Obsah zmien ešte nie je známy, no už samotná myšlienka je z hľadiska ústavnosti neprijateľná. A to nielen preto, že v zmysle Ústavy SR sa Slovenská republika neviaže na žiadnu ideológiu už dnes.

Premiér Robert Fico počas príhovoru na celonárodných oslavách pri príležitosti 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na územie dnešného Slovenska. Reprofoto STVR. Youtube Premiér Robert Fico počas príhovoru na celonárodných oslavách pri príležitosti 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na územie dnešného Slovenska. Reprofoto: STVR/Youtube

Robert Fico sa pritom vo svojom prejave tejto témy dotkol iba okrajovo, no jeho myšlienka ústavnej zmeny zarezonovala v mediálnom aj politickom priestore. Ide totiž o metódu politického boja, ktorá nemá oporu ako vo vnútroštátnom, tak ani v medzinárodnom práve.

Ústava poskytuje ochranu

Hneď prvý článok nášho základného právneho predpisu hovorí o tom, že Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Takéto vymedzenie nie je v Ústave SR na jej pomyselnom vrchole náhodne, ale predstavuje dôležitosť suverénneho postavenia štátu a jeho moderných princípov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.