Kontrola a audity odhalili pochybenia. Karlova Ves dostala pokutu a prišla o časť grantu

BRATISLAVA - Rozsiahla rekonštrukcia ZŠ Alexandra Dubčeka a MŠ Kolískova v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves, financovaná z viacerých zdrojov, sa nedávno po vyše troch rokoch skončila. Na základe kontroly a vládneho auditu dostala samospráva nielen pokutu, ale prišla aj o určitú časť z Nórskych grantov, ktoré musela nahradiť vlastným rozpočtom.

20231030_132643 Modernizácia budovy ZŠ A. Dubčeka prebiehala aj na viacerých miestach exteriéru. Foto: MČ Karlova Ves

Na realizáciu projektu „MITADAPT: Nízkouhlíková Bratislava-Karlova Ves odolná voči zmene klímy – adaptačné a mitigačné opatrenia“ získala mestská časť významnú dotáciu v sume 1 400 000 eur, z ktorej 85 percent tvorili Nórske granty a zvyšných 15 percent štátny rozpočet. Karlova Ves sa spolupodieľala sumou 410 196 eur. Hlavným zámerom rekonštrukcie bolo zníženie uhlíkovej stopy, zlepšenie kvality života, zdravia a životného prostredia pre obyvateľov mestskej časti.

V rámci projektu sa zrealizovali aktivity v súvislosti s hĺbkovou zelenou obnovou na zníženie energetickej náročnosti na ZŠ A. Dubčeka a MŠ Kolískova. Súčasťou bola aj revitalizácia verejného priestranstva Parku Kaskády, zameraná na realizáciu vodozádržných opatrení, ukončená v jeseni minulého roka.

Pri zákazke „KV-2 Rekonštrukcia a zvýšenie energetickej efektívnosti základnej školy A. Dubčeka“ došlo k pochybeniam pri verejnom obstarávaní. Na základe vládneho auditu bola uložená 25-percentná korekcia, ktorá predchádzala opätovnej finančnej kontrole verejného obstarávania.

Ministerstvo životného prostredia požiadalo Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) ako Správca programu SK-Klíma o preskúmanie úkonov v rámci zákazky. „ÚVO identifikoval pri skúmaní porušenie viacerých paragrafov zákona o verejnom obstarávaní, pričom porušenia mali podľa ÚVO vplyv na výsledok verejného obstarávania. Zo strany ministerstva neboli doteraz prijímateľovi schválené výdavky zo zákazky. Prijímateľ si však bude môcť nárokovať voči ministerstvu iba výdavky znížené o 25-percentnú korekciu,“ informoval odbor komunikácie ministerstva životného prostredia.

Pri kontrole ÚVO zistil päť základných porušení, ktoré ovplyvnili výsledok verejného obstarávania. Kontrolovaný stanovil netransparentné kritérium na vyhodnotenie ponúk. Rozhodovalo sa na základe technických parametrov a najnižšej ceny iba z piatich stavebných objektov, pričom ich celkovo bolo 14. Kontrolovaný tiež zmenil pôvodný postup na zadávanie podlimitnej zákazky, kde bez využitia elektronického trhoviska si na základe vyhodnotenia komisie vybral spomedzi dvoch uchádzačov spoločnosť SOAR.

Podľa súťažných podkladov počítal, že výsledná rámcová dohoda bude uzavretá s viacerými uchádzačmi. V skutočnosti prišlo k uzavretiu rámcovej dohody iba so SOAR bez opätovného otvorenia súťaže.

Následne neoprávnene rozšíril predmet rámcovej dohody so spomínanou spoločnosťou o stavebné práce v hodnote 839 888,12 eura (z pôvodných 2 066 125,15 eura), a to zadávaním nových zákaziek v spojení s dodatkami bez použitia samostatného zadávania zákaziek.

Ďalej kontrolovaný nad rámec stanovil minimálnu požadovanú úroveň podmienky účasti týkajúcej sa preukázania technickej alebo odbornej spôsobilosti. Medzi požiadavky patrilo potvrdenie o priemernom ročnom počte zamestnancov za predchádzajúce tri roky. Požadované údaje však Sociálna poisťovňa v skutočnosti nemá v informačnom systéme. V rámci posudzovania podmienok účasti si vyžadoval, aby všetci zamestnanci boli výlučne v pracovnom pomere, čo nemá žiadnu výpovednú hodnotu pri výbere uchádzača o zákazku. Požadované kritériá mali zrejme za úlohu odradiť konkurenciu a sťažiť jej podmienky.

Komisia, ktorá posudzovala zákazku, nemala dostatočnú odbornú prax vo vzťahu k predmetu zákazky. Posudzovanie špecifických parametrov zákazky si vyžadovalo od členov komisie vyššiu odbornosť, než akou disponovali. Po akceptovaní nedostatkov dostala mestská časť Karlova Ves za porušenia pokutu vo výške 72 650,32 eura.

Nelichotivé výsledky z vládneho auditu a kontroly si samospráva plne uvedomuje. „Na základe realizovaného vládneho auditu na Ministerstve životného prostredia SR, ktoré je Správcom programu SK-Klíma, boli skonštatované pochybenia. Na základe tohto konštatovania Správca programu udelil 25-percentnú korekciu zo získaného grantu na časť oprávnených nákladov, ktorá sa tejto zákazky týkala,“ spresnil pre Štandard Branislav Heldes z referátu pre komunikáciu s médiami a vzťahy s verejnosťou Miestneho úradu Karlova Ves.

Na základe vládneho auditu boli zistené aj ďalšie pochybenia vo verejnom obstarávaní pri zákazke „KV-1 Obnova materskej školy Kolískova“, a tak bola udelená 25-percentná korekcia. Aj túto zákazku vykonávala spoločnosť SOAR ako dodávateľ stavebných prác.

Pre úplnosť treba dodať, že pri oboch spomenutých zákazkách boli použité aj zdroje zo súbežného projektu „DELIVER: Sídliská ako živé miesta odolné voči zmene klímy“, patriaci pod program LIFE.  

Súčasťou rozsiahlej rekonštrukcie bola aj MŠ Kolískova. Foto: MČ Karlova Ves.

Porušenia pravidiel pri verejnom obstarávaní sa často vyskytujú pri čerpaní rôznych typov grantov zo strany samospráv. Udelené sankcie formou nepreplácania dotácií alebo uloženia pokút len zbytočne oberajú obce a mestá o nemalé financie, ktoré mohli použiť na prospešné účely. „Pochybenia týkajúce sa porušenia zákona o verejnom obstarávaní patria medzi najčastejšie porušenia pravidiel pri dotačných schémach zo strany prijímateľov, čo má za následok vznik neoprávnených výdavkov. Dôvody porušenia pravidiel sú pritom rôzne a závisia od špecifík programov či náročnosti realizácie zákaziek,“ vysvetlilo ministerstvo životného prostredia.

Za zmienku určite stojí, že rekonštrukcia škôl priniesla pozitívne benefity formou nižších výdavkov na spotrebu energií alebo sa znížili emisie. „Vykurovacia sezóna sa ešte nedá vyhodnotiť, to bude možné až o rok. Po ukončení prác však bol urobený energetický certifikát, ktorý udelil budove energetický štítok A0 a zaradil ju do najvyššej kategórie – vysoká energetická hospodárnosť budovy. Podľa tohto energetického hodnotenia sa znížila energetická náročnosť o 76 percent a produkcia emisií CO2 sa znížila o 33 percent,“ ozrejmil Heldes.

Podobne si na prvé výsledky počkáme aj v prípade vyhodnotenia pocitovej zmeny vo vnútorných priestoroch vzhľadom na horúčavy. „Vyhodnotenie pocitov učiteľov a žiakov v otázke vnútornej teploty v lete bude možné až o rok. Systém sa ešte len spúšťa, je čerstvo skolaudovaný,“ dodal Heldes.

Aj napriek niektorým nedostatkom, týkajúcim sa verejného obstarávania, pokladá MČ Karlova Ves daný projekt za úspešne uskutočnený.