Je ešte Európa domovom kultúry či súčasťou vojenského bloku, v ktorom vládne iná sila

Václav Bělohradský, významný český filozof, vysokoškolský učiteľ, spisovateľ, sociológ a esejista sa vyznačuje používaním špecifických jazykových prostriedkov a výrazov, ktoré sú natoľko originálne, (veď skúste nájsť rovnako pôvabný slovenský ekvivalent k slovu pravodláskařství), že sme sa rozhodli jeho esej ponechať v pôvodnom českom jazyku a zachovať tak originalitu a autentickosť jeho prejavu.

Václav Bělohradský. Foto: Profimedia.sk ČTK/Šulová Kateřina Václav Bělohradský. Foto: Profimedia.sk ČTK/Šulová Kateřina

Západ se připravuje na boj s nepřáteli „našich nejvyšších hodnot“, to vyžaduje další nukleární zbrojení – čtu v novinách: USA a Velká Británie se zavázaly poskytnout NATO své jaderné odstrašující prostředky, zatímco ostatní evropští spojenci nesou břemeno odpovědnosti tím, že investují do systémů k jejich odpálení ze svého území. USA mají vždy nasazených zhruba 1 700 z 3 700 jaderných zbraní, zatímco Britové 40 z 225.

Po konci komunismu měl nastat „postdějinný“ čas už jen mírových updatů liberálně-demokratického řádu, tvrdil americký filozof Francis Fukuyama. Jenže i dějiny jsou divadlo, i pro ně proto platí, že když visí v prvním jednání na stěně puška, v posledním se z ní vystřelí. Tu atomovou pušku na stěně Fukuyama podcenil.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami