List diplomatov a akademikov: Predĺženie vojny môže viesť k väčším územným stratám Ukrajiny

Autori, vrátane emeritných profesorov Roberta Skidelskeho z University of Warwick a Richarda Sakwu z University of Kent, tvrdia, že predĺženie vojny môže viesť k väčším územným stratám pre Ukrajinu a zvyšuje riziko eskalácie konfliktu na jadrovú úroveň. Dodávajú, že nedávne vojenské úspechy Ruska v Doneckej oblasti zdôrazňujú potrebu rokovaní o ukončení vojny.

Ukrajinská vlajka veje nad metropolou Kyjev, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Ukrajinská vlajka veje nad metropolou Kyjev, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

„Nedávne vojenské úspechy Ruska v Doneckej oblasti posilňujú argumenty za rokovanie o urovnaní vojny na Ukrajine,“ uvádza sa v úvode listu. Autori zdôrazňujú, že USA a ich spojenci podporujú cieľ Ukrajiny vrátiť sa k svojim hraniciam z roku 2014.

Analytici sa zhodujú, že bez vážnej eskalácie je pravdepodobným výsledkom dlhodobá patová situácia s možným ruským víťazstvom, informuje denník Financial Times.

Autori listu ďalej argumentujú, že by bolo žiaduce a naliehavo potrebné vyjednať mier aj v záujme Ukrajiny. Poukazujú na to, že neochota Západu akceptovať vyjednaný mier pramení z presvedčenia, že akékoľvek iné riešenie ako úplné víťazstvo Ukrajiny, by umožnilo Putinovi vyviaznuť bez trestu. Napriek tomu zdôrazňujú, že Ukrajina si svojím bojom už vybojovala nezávislosť.

Navrhujú, aby Washington inicioval rozhovory s Moskvou o novom bezpečnostnom pakte, ktorý by zabezpečil legitímne bezpečnostné záujmy obidvoch strán, a vyzývajú k časovo obmedzenému prímeriu, ktoré by umožnilo Ukrajine a Rusku viesť jednania realisticky a konštruktívne.

Autori výzvy zároveň upozorňujú, že čím dlhšie bude vojna pokračovať, tým viac územia Ukrajina pravdepodobne stratí a tým viac bude rásť tlak na jej eskaláciu až po jadrovú úroveň.

List zdôrazňuje, že čím skôr sa vyjedná mier, tým viac životov sa zachráni, skôr sa začne obnova Ukrajiny a svet sa rýchlejšie vráti z nebezpečného okraja, na ktorom sa momentálne nachádza. Medzi ďalšími autormi listu sú bývalý britský veľvyslanec v Rusku Anthony Brenton a bývalý americký veľvyslanec v Sovietskom zväze Jack Matlock.

(financial times)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac