Olav Thon: Keby moje nohy boli také dobré ako hlava, pracoval by som dvakrát toľko

Charizmatický Olav Thon začínal od nuly ako syn farmára. Chcel byť lekárom, ale druhá svetová vojna mu zmenila plány.

Stal sa obchodníkom. Žiadne dedičstvo, žiadny cudzí kapitál. Na začiatku predával kožky z veveričiek, zajacov a líšok. Rýchlo prišiel na to, že keď ich predá sám, bez sprostredkovateľa, získa viac. A tak jedného dňa ako 16-ročný nadviazal priamy kontakt s obchodníkmi s kožušinami v Osle.

Počiatočný kapitál, z ktorého sa neskôr stalo takmer 30-miliardové imanie v nórskych korunách, získal predajom dvoch koží z červenej líšky za 600 NOK. Dve líščie kože sa neskôr stali hlavným motívom v logu jeho spoločnosti Thon Olav gruppen.

Viac sa dočítate v článku:


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac