Musk daroval rodinám obetí atentátu na Trumpa 100-tisíc dolárov

Multimiliardár Elon Musk daroval 100-tisíc dolárov rodinám zabitých a zranených pri pokuse o atentát na kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom internetová darcovská platforma GoFundMe.

Elon Musk Elon Musk. Foto: TASR/AP

Podľa platformy Musk uskutočnil dve transakcie na zbierku „Podpora obetiam v Butleri v Pensylvánii“, každú z nich v hodnote 50-tisíc dolárov. V súčasnosti tak iba táto iniciatíva vyzbierala takmer 5 miliónov dolárov a dokopy sa uskutočnilo viac ako 61-tisíc peňažných prevodov.

Zbierku pre obete tragédie iniciovala Meredith O’Rourkeová, ktorá je podľa týždenníka Newsweek Trumpova poradkyňa a finančná riaditeľka jeho prezidentskej kampane v roku 2024.

Bilancia mŕtvych by už narastať nemala

Dňa 15. júla americká vláda informovala, že dve z troch obetí atentátu na Donalda Trumpa sú v stabilizovanom stave. Patrí medzi ne David Dutch (57) z New Kensington a James Copenhaver (74) z Moon Township.

Pri incidente ale zahynul 50-ročný dobrovoľný hasič Corey Comperatore zo Sarveru, ktorý podľa výpovedí chránil svoju rodinu pred projektilmi vlastným telom.

„Dary, ktoré prichádzajú z komunity a z celej krajiny, sú väčšie, než si vôbec dokážem predstaviť. Väčšie, než dokážem pochopiť, ale on si to všetko zaslúži,“ skonštatovala pre New York Post vdova Helen Comperatoreová.

Zbierok je viacero

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vo svojom príspevku na Muskovej platforme X uviedla, že Comperatore bol „taliansky Američan kalábrijského pôvodu“ predtým, ako pripomenula okolnosti jeho smrti.

„Chudák. Nech odpočíva v pokoji,“ okomentoval v pondelok Meloniovej status Musk.

Dary pre zmienenú zbierku poskytli aj rockový hudobník Kid Rock, podnikateľ Vivek Ramaswamy a rodina bývalého riaditeľa komunikácie Bieleho domu Anthonyho Scaramucciho.

Zbierka s názvom „Podpora obetiam v Butleri v Pensylvánii“ nie je jedinou, pomocou ktorej všední ľudia nielen z USA prispievajú rodinám zranených a mŕtveho.