Leyenová prehrala súd. O nákupe vakcín proti covidu nezverejnila dosť informácií

Európska komisia neumožnila verejnosti dostatočný prístup k informáciám o kúpnych zmluvách na vakcíny proti vírusu COVID-19, uviedol v rozhodnutí Všeobecný súd Európskej únie.

Ursula von der Leyenová. Foto: Profimedia.sk Ursula von der Leyenová. Foto: Profimedia.sk

Eurokomisia počas pandémie zabezpečovala spoločné obstarávanie vakcín a viedla rokovania s ich výrobcami.

Europoslanci za Zelených chceli preskúmať podmienky zmlúv, ale eurokomisia im poskytla len čiastočný prístup, pričom niektoré dokumenty boli začiernené. Komisia odmietla tiež uviesť, koľko zaplatila za miliardy zaistených dávok. Odôvodnila to tým, že sa tak stalo v záujme ochrany obchodných záujmov a rozhodovacieho procesu.

Európski zákonodarcovia sa preto obrátili na súd.

Ten zistil nezrovnalosti v odôvodnení, prečo boli časti dokumentov redigované. Konštatoval, že Komisia „nepreukázala, že širší prístup k týmto ustanoveniam by skutočne poškodil obchodné záujmy týchto podnikov“.

Denník New York Times v minulosti uverejnil článok, z ktorého vyplynulo, že von der Leyenová a generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla si vymieňali textové správy a telefonáty týkajúce sa nákupov vakcín pre členské štáty. Novinár následne požiadal Komisiu o prístup k textovým správam a ďalším dokumentom, ale exekutíva mu ich neposkytla s odôvodnenám, že o takýchto správach nevedie žiadny záznam, lebo neobsahujú dôležité informácie.

Rozhodnutie súdu prišlo deň pred hlasovaním v europarlamente, na ktorom sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uchádza o znovuzvolenie do funkcie. Musí získať podporu 361 europoslancov, aby ju opätovne potvrdili na čele výkonného orgánu.

Európska komisia podľa vlastného vyjadrenia dôkladne preštuduje rozsudky súdu a ich dôsledky. Podľa stanoviska eurokomisie Všeobecný súd EÚ vo svojich rozsudkoch pri väčšine nárokov uznal ňou predložené dôvody.

Súd z pohľadu EK uznal najmä to, že ochrana obchodných záujmov sa vzťahuje na ustanovenia zmlúv týkajúce sa: umiestnenia výroby, ustanovení o právach duševného vlastníctva, ustanovenia o zálohových platbách a prístupu k harmonogramom dodávok vakcín.

Všeobecný súd potvrdil, že EK bola oprávnená poskytnúť len čiastočný prístup k uvedeným informáciám, a žalujúcej strane vyhovel len čiastočne v dvoch bodoch.

Súd rozhodol, že Európska komisia mala poskytnúť viac vysvetlení na zdôvodnenie odmietnutia prístupu k určitým ustanoveniam v zmluvách. A rozhodol tiež, že Komisia mala poskytnúť osobné údaje týkajúce sa členov vyjednávacích tímov zložených zo zástupcov členských štátov EÚ a úradníkov eurokomisie.

„Komisia vo všeobecnosti poskytuje čo najširší prístup verejnosti k dokumentom v súlade so zásadami otvorenosti a transparentnosti. V týchto prípadoch však Európska komisia potrebovala nájsť zložitú rovnováhu medzi právom verejnosti vrátane poslancov Európskeho parlamentu na informácie a právnymi požiadavkami vyplývajúcimi zo samotných zmlúv o COVID-19, čo by mohlo viesť k nárokom na náhradu škody na náklady daňových poplatníkov,“ píše sa v stamovisku exekutívy EÚ.

Podľa eurokomisie Súdny dvor EÚ v skutočnosti v minulosti už v mnohých prípadoch uznal potrebu chrániť obchodné záujmy zmluvných partnerov.

„V každom prípade Európska komisia poskytla Európskemu parlamentu, podľa rámcovej dohody o vzťahoch medzi týmito dvoma inštitúciami, úplné informácie o zmluvách o očkovaní proti COVID-19,“ zdôraznila EK a spresnila, že v súlade so svojou inštitucionálnou úlohou je zodpovedná za to, aby nedochádzalo ku konfliktu záujmov, a má tiež povinnosť chrániť súkromie a osobné údaje dotknutých jednotlivcov.

(ap, reuters, tasr, est)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac