Zomrel spisovateľ Anton Hykisch, mal 92 rokov

Anton Hykisch (1932 - 2024) sa venoval historickej próze. Počas komunizmu nevstúpil do strany, po roku 1989 boli pre neho dôležité národné témy, ku koncu života aj kritika multikulturalizmu a progresivizmu. Bol prvým veľvyslancom Slovenskej republiky v Kanade.

Anton Hykisch - čiernobiela

Hykisch bol autorom viacerých diel ako Čas majstrov, Verte cisárovi, ktoré vyšli aj v cudzojazyčných prekladoch.

Ako 17-ročného ho v roku 1949 zadržali pri pokuse o útek za hranice, čo negatívne poznačilo jeho život. Predtým ako sa pokúsil o útek, spolu s ďalším napísal väčšie množstvo letákov s protištátnym obsahom, v ktorých išlo o obranu katolíckych kňazov. Komunistický súd ho odsúdil na trest 10 mesiacov podmienečne.

V Československom rozhlase v Bratislave pracoval v rokoch 1962 – 1969, najprv ako redaktor v literárnej redakcii, potom v redakcii aktualít a zaujímavostí. V roku 1969 musel z rozhlasu z politických dôvodov odísť a mal niekoľkoročný zákaz publikovať.

V ŠtB bol vedený ako preverovaná osoba, detaily sa rekonštruovať nedajú, keďže jeho zväzok bol 12. decembra 1989 zničený.

V rokoch 1990 – 1992 pôsobil ako poslanec Slovenskej národnej rady a bol spoluautorom Deklarácie o zvrchovanosti Slovenska. Patrí medzi významných slovenských spisovateľov, zanechal za sebou 34 literárnych diel. Známe sú najmä jeho historické romány, ako Jakobínska revolúcia v strednej Európe, Čas majstrov, Milujte kráľovnú, Verte cisárovi, Bezhlavý čas a ďalšie.

Hykisch bol pravidelným čitateľom Štandardu, napísal aj článok o kritike kanadskej politiky a premiéra Trudeaua.

Za literárnu činnosť dostal celý rad ocenení. V januári 1998 mu bolo udelené štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy.

Odpočinutie večné daj mu, Pane, a svetlo večné nech mu svieti.

(rtvs, fed)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac