Sexuálna dysfunkcia či rast pŕs. Ako steroidy ohrozujú mladistvých?

BRATISLAVA - Anaboliká, anabolicko–androgénne steroidy, sypanie. V súvislosti s vrcholovými športovcami ide o známe pojmy, no už desiatky rokov sú tieto látky obľúbené aj medzi rekreačnými športovcami. Navyše, podľa neoficiálnych informácií sa čoraz častejšie hovorí aj o ich užívaní mladistvými - inštitúcie, lekári či telovýchovné ambulancie však mlčia. Čo sú tieto látky zač, načo sa užívajú a ako ničia telo mladého človeka, ktorý "sype"?

profimedia-0832507325 „Sypači“ rýchlejšie naberajú „hmotu“, ilustračná fotografia. Foto: Profimedia

Kým vrcholoví športovci pri svojich dopingových prehreškoch málokedy ujdú pozornosti zo strany médií, o rekreačných užívateľoch sa píše len zriedka. A o mladistvých už vôbec. Problém je skrytý, no o to vážnejší.

S našimi otázkami sme sa obrátili na Antidopingovú agentúru (ADA) SR, ktorá síce nevedie počty rekreačných užívateľov anabolík – presnejšie anabolicko-androgénnych steroidov (AS) -, avšak o účinkoch a vplyvoch anabolík na ľudský organizmus má azda najlepší prehľad.

Na otázky nám odpovedal odborný pracovník pre konanie vo veci dopingu Kristián Slíž. Ako pre Štandard uviedol, „tieto syntetické látky sú odvodené od testosterónu, ktorý je prirodzeným mužským pohlavným hormónom. AS zlepšujú športový výkon predovšetkým tým, že podporujú rast a regeneráciu svalového tkaniva“.

Negatíva prevyšujú pozitíva. Zdravie je však na druhej koľaji

Ich hlavným účinkom je zvýšenie svalovej hmoty a sily, no využívajú sa aj v medicíne. Napríklad lekári Pavol Šimurka a Martin Zavřel v odbornom článku Anabolické steroidy a mládež ich medicínske použitie (i keď v obmedzenej miere) spájajú napríklad s liečbou oneskorenej puberty či pri ochoreniach spojených s chradnutím organizmu (napr. pri HIV).

Taktiež sa používajú pri rozsiahlych popáleninách či pri pacientoch trpiacich svalovou dystrofiou. Ich (zne)užívanie však so sebou prináša množstvo negatívnych a potenciálne nebezpečných javov.

Psychologické a fyzické zmeny prináša aj ich vysadenie. Tieto zmeny môžu byť podľa Slíža nepríjemné a tiež nebezpečné. „Zmeny [po vysadení AS, pozn. red.] môžu zahŕňať hormonálnu nerovnováhu, stratu svalovej hmoty a sily, zmeny v metabolizme, psychologické účinky, sexuálnu dysfunkciu a ďalšie zdravotné problémy. Hormonálna nerovnováha je častým dôsledkom,“ uviedol Slíž.

Po ukončení užívania AS môže telo podľa Slíža taktiež znížiť alebo zastaviť produkciu vlastného testosterónu, čo vedie k únave, zníženiu libida a depresii.

„Zvýšenie hladiny estrogénu môže navyše spôsobiť gynekomastiu, teda rozvoj prsného tkaniva u mužov. Telo môže začať strácať svalovú hmotu a silu, ktorú nadobudlo počas užívania týchto látok, v dôsledku zníženej syntézy proteínov a zvýšeného katabolizmu svalového tkaniva. Zmeny v metabolizme môžu viesť aj k nárastu tukovej hmoty,“ ozrejmil.

Časté sú aj psychologické účinky, ktoré zahŕňajú depresiu, úzkosť a podráždenosť – čo je často spojené práve s poklesom hladiny testosterónu.

„Niektorí ľudia môžu zažívať psychologickú závislosť od steroidov, ktorá ich vedie k opätovnému užívaniu, aby sa vyhli negatívnym účinkom z vysadenia. Sexuálna dysfunkcia ako je zníženie libida a problémy s erekciou môže byť dôsledkom nízkej hladiny testosterónu po ich vysadení,“ vysvetlil Slíž s tým, že dlhodobé užívanie anabolík môže viesť k poškodeniu pečene, zvýšeniu rizika srdcovocievnych ochorení a k iným zdravotným problémom, ktoré môžu pretrvávať aj po skončení užívania.

Potenciálne vedľajšie účinky môžu zasiahnuť viacero sústav, niektoré z vedľajších účinkov sú dočasné, iné trvalé a odlišujú sa aj v závislosti od pohlavia. Napríklad u žien, ktoré AS užívajú, môže dôjsť k zhrubnutiu hlasu, zväčšeniu klitorisu, redukcii tuku či rastu ochlpenia.

Anaboliká ovplyvňujú okrem iného aj srdcovocievnu sústavu (riziko náhlej zástavy srdca, arytmia, vysoký krvný tlak), činnosť obličiek, pečene a tráviaceho traktu, môžu priniesť zmeny psychiky i správania (depresie, kolísanie nálad, problémy so spánkom), kožné problémy, časté sú aj ruptúry šliach a infekcie.     

Aká je motivácia?

Róbert má 29 rokov, aktívne posilňuje a bojovým športom sa venuje na profesionálnej úrovni. Ako pre Štandard uviedol, cvičiť začal približne v pätnástich rokoch. Krátko na to začal užívať AS. Prečo? Chcel zistiť účinky na vlastnej koži. S cieľom nevystavovať sa nepríjemnej pozornosti si prial zostať v anonymite.

„Nie je to o tom, že steroidy napomáhajú rastu svalov, ale zlepšujú regeneráciu a pomáhajú podávať lepší výkon. Záleží od druhu a od určenia… človek sa dokáže dostať cez líniu, cez ktorú by sa ako naturálny športovec šplhal roky,“ priblížil Róbert pre Štandard.

„Všetko išlo jednoduchšie – bola tam lepšia chuť do jedla a tým lepšia regenerácia svalov – pokiaľ išlo o kvalitnú stravu. Tréningy boli lepšie, tvrdšie a hlavne vytrvalejšie – za iných okolnosti som dokázal trénovať hodinu a pri týchto látkach som trénoval aj dve hodiny a telo nebolo unavené.“

Aká bola Róbertova motivácia? Ako uviedol, svoj osobný výkon chcel posunúť ďalej a chcel čo najlepšiu prípravu na zápas.

„Bohužiaľ, veľa mladých však netuší, čo tieto látky znamenajú. Jedna vec je AS užívať, druhá vec je vedieť, ako vyrovnávať svoj vlastný testosterón po ich vysadení. Svaly naberiete rýchlo, no ak nedodržíte správny proces po ukončení užívania, rýchlo ich stratíte.“

Róbert uviedol, že na začiatku nemal užívanie AS „správne nastavené“. Navyše, objavili sa uňho aj vedľajšie účinky. Išlo najmä o znížené libido a vyrážky, v súčasnosti však žiadne vedľajšie účinky nepociťuje ani neregistruje.

Ako a ktoré látky užívať mu spočiatku radili kamaráti a „skúsenejší“, od ktorých aj AS zohnal. Na otázku, odkiaľ anaboliká zháňa teraz, odpovedať nechcel. Zároveň však prezradil, že v istej situácii mu pomohol aj lekár. „Išlo o zranenie a návrat do tréningového tempa. Padla otázka, či mi AS pomôžu a lekár ich odsúhlasil.“

Ako z rozhovoru ďalej vyplynulo, prioritou bolo zotavenie sa zo zranenia a čo najskorší návrat do tréningového tempa. Neskôr nasledovali ďalšie vyšetrenia a lekár mu odporučil v ich užívaní pokračovať aj naďalej.

Ako sme už uviedli, Róbert sa venuje bojovým športom na profesionálnej úrovni. V tomto odvetví sa však antidopingové testy pred súťažami nevykonávajú, respektíve sa s tým osobne nestretol.

Ani „správne nastavené“ užívanie nie je bezpečné

Viacero odpovedí zo strany Róberta nás zaujalo a o posúdenie sme požiadali aj ADA SR. Róbert napríklad v súvislosti s nastavením užívania AS tvrdil, že pokiaľ je toto nastavenie „dobré“ a kombinácia užívaných látok je „správna“, „vedľajšie účinky vôbec nie sú také, aké sa popisuje, že sú“ a tiež tvrdil, že vedľajšie účinky nepociťuje a neregistruje, napriek tomu, že „sype“ už takmer viac ako 10 rokov. Je to vôbec možné?

„Je nepravdepodobné, že dlhodobé užívanie anabolických steroidov a rastového hormónu by nemalo žiadne vedľajšie účinky, aj keď sú tieto látky ,dobre nastavené´. Aj pri ,správnom´ dávkovaní a pravidelnom sledovaní zdravotného stavu môže telo reagovať negatívne na dlhodobé užívanie týchto látok. Niektoré vedľajšie účinky sa môžu objaviť až po dlhšom období a môžu byť závažné,“ odpovedal Slíž z ADA SR.

Zaujímal nás aj názor na „liečbu“ či odporúčania zo strany lekára aj po vyliečení sa, ktoré spomínal Róbert. „Užívanie anabolických steroidov a rastového hormónu na lekársky predpis môže byť v niektorých prípadoch opodstatnené, najmä v kontexte liečby určitých zdravotných stavov. Avšak dlhodobé užívanie týchto látok na zlepšenie športového výkonu alebo estetických cieľov nie je štandardnou lekárskou praxou a je považované za neetické a nebezpečné.“

Mladiství – je problém skrytý alebo neexistuje?

Viaceré dobre informované zdroje z prostredia posilňovní prezradili Štandardu, že situácia je znepokojujúca najmä v súvislosti s mladistvými. Údajne ide najmä o dospievajúcich chlapcov vo veku 12 – 19 rokov, pričom takpovediac „hnacím motorom“ je internet, respektíve sociálne siete a cvičenci, ktorí vystavujú svoje „naturálne“ vybudované telá na obdiv.

K častému užívaniu AS mladistvými sa pre náš denník vyjadril aj 26-ročný Peter Manecký, ktorý je častým návštevníkom jednej z kysuckých posilňovní. Tá je podľa jeho slov preplnená „deťmi, ktoré sypú od dvanástich“. A tie o tom často v prostredí posilňovne rozprávajú.

„Mladí Slováci na to nemajú dosť peňazí. ,Sypačka´ je drahá, tak si kupujú najlacnejšie veci napríklad z Thajska, kde do prípravkov pridávajú rôzne prímesi, ktoré ešte viac ničia zdravie. Všeobecne ak niekto skúsi sypať čo i len raz, už v živote nebude ,natural´. Doživotne to naruší hormonálnu rovnováhu.“

Podľa Petra sú „mladí ovplyvnení falošnou propagandou ,naturálnych´ cvičencov zo strany sociálnych médií. Medzi ich idoly by sme mohli zaradiť rôzne hollywoodske celebrity, ktoré kvôli svojim kontraktom nesmú prezradiť, že užívajú P.E.D. [Performance-enhancing substances – podporné látky, pozn. red.], pretože by prišli o peniaze. Potom sú tu tiež rôzni influenceri a iní,“ uviedol.

Motivácie, prečo sa niekto rozhodne užívať anaboliká už v mladom veku, sú podľa neho najmä tieto – túžba dosiahnuť výsledky ihneď a získať pozornosť zo strany dievčat.

A aké látky sú najpoužívanejšie? Univerzálna odpoveď podľa Maneckého nie je, pretože hlavným faktorom je finančná situácia jednotlivca. „Môžem však s istotou povedať, že väčšina mladých siaha po najlacnejších variantoch už len z toho dôvodu, že sú to často deti a nemajú dostatočné finančné zázemie.“

Veková kategória užívateľov, ktorých za roky cvičenia stretol by sa podľa jeho slov dala vtesnať do rozmedzia 12 až 17 rokov.

„Cieľom je byť veľký, zaujať dievčatá, avšak toto má v skutočnosti skôr opačný efekt. Väčšinou to končí tým, že mladý chalan začne skoro fajčiť, aby vyzeral ešte dospelejšie a častým javom je, že títo jedinci si nedokážu nájsť partnerku. Výsledky sú napríklad takéto: v 17 rokoch vyzeráte na 38, tvár vám to vyžiera zaživa, ste agresívny, na chrbte máte akné, váš penis je scvrknutý a približne v 25 rokoch ste impotent.“

Pozitívne účinky sú známe – a viditeľné, tie negatívne možno ešte známejšie a čo je podstatné, niektoré aj život ohrozujúce. Aj napriek tomu mládež tieto negatíva, zdá sa, ignoruje.

„Keď je človek mladý, môžete mu hovoriť čokoľvek a aj tak si nedá povedať. Bolo by však dobré spomenúť, že pokiaľ niekto vyskúša steroidy čo i len raz, už nikdy nemôže byť ,naturálom´,“ doplnil Manecký.  

Zdravotnícke inštitúcie problém neevidujú

V tejto súvislosti sme kontaktovali niekoľko ambulancií telovýchovnej medicíny. Tie buď uviedli, že sa s danou problematikou nestretávajú alebo nás odkázali na ADA SR.

ADA SR uviedla, že žiadne štatistické údaje v súvislosti s užívaním týchto látok mladistvými nie sú. Oslovili sme aj Národné centrum zdravotníckych informácií, to však na naše otázky neodpovedalo.

Napokon sme ohľadom akýchkoľvek dát či bližších informácií k problematike kontaktovali aj Národný ústav detských chorôb (NÚDCH). „V NÚDCH, v ambulanciách Oddelenia urgentného príjmu neevidujeme zneužívanie steroidov u našich pacientov,“ uviedla hovorkyňa ústavu Dana Kamenická a dodala, že našu žiadosť ohľadom informácií k tejto problematike poslala viacerým lekárom.

V prípade odpovede zo strany lekárov nás upovedomí. V čase uzávierky tohto článku sme však žiadne odpovede nedostali. Problém akoby ani neexistoval, v našom prostredí chýbajú aj bližšie údaje týkajúce sa potenciálnych negatívnych účinkov špecificky pri tejto skupine obyvateľstva.

„Výskyt nežiaducich účinkov u dospelých vs. dospievajúcich môže byť teoreticky rôzny, avšak nepodceňoval by som ani jeden z nich (vyskytnúť sa môžu bez ohľadu na vek),“ poznamenal Kristián Slíž z ADA SR.

Podľa primára pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Trenčíne a autora už vyššie spomínaného odborného článku o užívaní AS mladistvými Pavla Šimurku, je problém čoraz skrytejší.

„Prehľad by mali mať kvalifikovaní športoví lekári, ale aj mnohí profesionálni tréneri. Stane sa, že aj oni sú v reťazci nelegálneho zabezpečovania anabolík. Zistenie takéhoto dopingu pre niekoho znamená, že ,nepodvádzal športovec´, ale ,je neschopný športový lekár alebo tréner´,“ povedal Štandardu.

Aká je teda situácia na Slovensku? S určitosťou a presnosťou sa to povedať nedá. Chýbajú dáta, štatistiky i ochota zo strany lekárov o probléme hovoriť. Faktom však ostáva, že mladistvých užívateľov nie je málo a napriek výrazným a rýchlym – najmä vizuálnym – účinkom sú v rovnakej miere nezanedbateľné aj tie negatívne. A tie môžu byť nepríjemné a často aj nebezpečné. Pretože kým niektoré po čase zmiznú, iné ostanú alebo sa prejavia neskôr.