Naď obvinil vlády Smeru, že neurobili nič pre protivzdušnú obranu

Klamstvá, ktoré Smer púšťa niekoľko rokov o stave protivzdušnej obrany, už prekročili všetky hranice. Doterajšie vlády Smeru neurobili nič preto, aby zabezpečili ochranu slovenského vzdušného priestoru. Vyhlásil to bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) na tlačovej besede.

Jaroslav Naď. Foto: Profimedia

Za ministra Naďa vláda darovala protivzdušný systém S-300 Ukrajine. Vtedajší opozičný Smer ju za to ostro kritizoval s tým, že nechala slovenské nebo bez vlastnej ochrany.

Kritika Naďa prišla aj od niekdajšieho koaličného partnera. Bývalý minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v máji v rozhovore pre Štandard povedal, že ak by v roku 2022 minister obrany Naď neklamal a nepresvedčil vládu, že za protiraketový systém S-300 máme zabezpečenú náhradu a „trvalé riešenie“, licenciu na vývoz tohto systému by nepodpísal.

„Nefunkčnú S-300 mal v garáži,“ povedal Naď vo štvrtok na adresu premiéra Roberta Fica. Keby aj podľa exministra S-300 fungovala, nedokázala by zasahovať proti balistickým raketám. Len proti dronom, lietadlám a strelám s plochou dráhou letu. Dodal, že systém S-300 mal k dispozícii asi 20 rakiet, čo by podľa neho stačilo na pol hodinu obrany.

Biele knihy za éry Smeru poukazovali na problém protivzdušnej obrany

Naď priblížil, že po vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993 Slovensko zdedilo jeden kus systému stredného dosahu S-300 z 80. rokov, tri systémy batérie Kub, 54 kusov protilietadlového raketového kompletu veľmi krátkeho dosahu Igla zo 70. rokov. Išlo o strely odpaľované z pleca.

„Od roku 1993 po rok 2020 sa v tomto nestalo absolútne nič okrem toho, že vyradili systémy Strela a predali ich do Arménska cez súkromnú spoločnosť,“ podotkol Naď.

Exminister poukázal na rok 2013, kedy bol šéfom rezortu obrany Martin Glváč zo Smeru. Ten vydal bielu knihu o obrane a upozorňoval v nej, že je potrebné riešiť systém protivzdušnej obrany. Vláda dala preto Glváčovi úlohu pripraviť návrh na obmenu systémov protivzdušnej obrany do roku 2015, ale nič sa podľa Naďa nenaplnilo.

Rovnako minister obrany Peter Gajdoš zo SNS vydal v roku 2016 bielu knihu a tiež zistil, že systém protivzdušnej obrany S-300 treba vymeniť alebo modernizovať a vymeniť raketový systém Kub. Tiež sa podľa Naďa nič nestalo.

Čo urobil Naď

Exminister vymenoval kroky, ktoré podnikol po nástupe do funkcie od roku 2020. Začal okamžite rokovať s Ukrajinou o modernizácii systému S-300. Modernizácia sa mala uskutočniť výmenou za muníciu. Napokon sa však z toho zišlo, pretože Ukrajina sa pred ruskou inváziou sústredila na vlastné vojenské kapacity.

Exminister tiež poukázal na to, že podpísal zmluvy na nové radary. „Ja som to urobil s mojím tímom za jeden rok,“ podotkol. Doplnil, že sa vymenili všetky letiskové radary.

Zároveň sa spustilo obstarávanie nového protivzdušného systému obrany namiesto S-300. Oslovilo sa 11 krajín. „Vybrali sme jeden systém. Kaliňák za deväť mesiacov nedokázal ani zmluvu podpísať,“ povedal Naď.

Vymenoval tiež, že jeho rezort získal dar z Nemecka za 240 miliónov eur. Išlo o komplet Mantis aj s muníciou a štyri batérie Patriotov. Zároveň sa zabezpečila ochrana vzdušného priestoru krajinami V4 plus Nemecko.

Patrioty by vraj zostali

Bezpečnostná analytička Monika Podhorány Masariková na tlačovke Demokratov upozornila, že Patrioty neboli náhradou za S-300. Išlo podľa nej o pomoc spojencov a reakciu na kritickú situáciu vzhľadom na to, že sa protivzdušná obrana neriešila minimálne od roku 2013. Spojenci podľa nej zároveň vedeli, že Naďov rezort robí kroky, aby zabezpečil vlastný protivzdušný systém obrany.

„Dnes títo spojenci zo Slovenska odišli, ale oni by tu dávno boli ostali, keby postoje súčasnej vlády, komunikácia a politika boli iné. Oni vidia, že za deväť mesiacov vlády Roberta Fica sa neurobilo nič. Naopak, paradoxne všetky kroky tejto vlády smerujú k tomu, že jednak očierňujú našich spojencov a Slovensko sa občas tvári ako piata kolóna Ruskej federácie,“ povedala analytička.

Dodala, že „Patrioty by tu boli aj dnes“, len sa očakávalo, ako dopadne po voľbách situácia na Slovensku a či Robert Fico bude pokračovať v rétorike ako v minulosti.

Raketový systém S-300. Foto: TASR/AP

Namiesto S-300 asi príde izraelský systém

Najpravdepodobnejším nástupcom sovietskeho systému protivzdušnej obrany S-300 by mal byť na Slovensku izraelský Barak MX od spoločnosti Israel Aerospace Industries (IAI).

Po tom, ako Taliansko v apríli stiahlo z územia Slovenska svoj systém protivzdušnej obrany s označením SAMP/T Mamba, zostalo naše nebo bez dostatočnej ochrany.

Minister obrany Robert Kaliňák v júni na parlamentnej Hodine otázok povedal, že vláda intenzívne rokuje o ponukách v súvislosti so zabezpečením systému protivzdušnej obrany. Najďalej sú rokovania s Izraelom, odkiaľ sú dve ponuky.

„Ďalšie rokovania prebiehajú s výrobcami systému SAMP/T. To je taliansko-francúzske konzorcium a so systémom NASAMS, čo je nórsko-americké konzorcium,“ informoval vtedy Kaliňák.

Uviedol, že momentálne medzi najvýhodnejšie ponuky patrí systém od izraelských firiem. Minister obrany vtedy poslancom tiež povedal, že rokovania sú veľmi náročné, pretože zmluvy pripravené predchádzajúcou vládou sú nevýhodné.

Po samite NATO vo Washingtone minister Kaliňák povedal, že v lete by sa mali uzavrieť zmluvy na protivzdušné systémy. Za posledné mesiace sa podľa neho vyrokovali lepšie podmienky a vyhodnotenie ponúk je v záverečnej fáze.