Nad mŕtvym dieťaťom v maternici sa plače, len keď je potrat spontánny

Spisovateľka Tereza Semotamová poskytla rozhovor pre podcast RANT Space o tom, že potratila. Jej vystúpenie bolo určite náročné, asi osobne aj odvážne (inak sa témy dotkne extrovert, inak introvert), určite však ojedinelé. Podobných verejných vyjadrení nie je veľa, z čoho niektorí usudzujú, že téma je tabu. Spontánny potrat je pomerne častý jav, preto by sa o ňom malo viac písať.

Fórum života Deti sv. Alžbety omša potraty Pochod za život v Košiciach. Ilustračné foto: František Iván/TASR

Je pravda, že ho zažíva každá štvrtá žena, ale zároveň drvivá väčšina z nich hneď po otehotnení, keď ešte ani nevedia, že sú tehotné. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie tiché tehotenstvo (spontánny potrat) postihuje približne desať až pätnásť percent žien, ktoré už vedia, že sú tehotné. Aj tak ide o pomerne vysoké číslo, ktorému nezodpovedá publicita.

Ale možno to len odráža intímnu povahu tejto udalosti. Jej najhlbšiu, najosobnejšiu povahu. Platí názor, že do straty nenarodeného dieťaťa nikoho inému nič nie je. Na druhej strane, Semotamová sa o svoj príbeh podelila, ako sa dnes s obľubou hovorí, pre iných. Ďalšia stará pravda hovorí, že bremená, o ktoré sa podelíte, sa ľahšie nesú.

Necitlivý prístup zdravotníkov


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami