Fejtón Andreja Palka: Čo ma naučil TikTok

Nie tak dávno sa TikTok vynoril z neznáma, neskôr sa o ňom písalo ako o neuveriteľne toxickej platforme, ale pravda je niekde inde. Tak si na ňu posvieťme.

Čo ma naučil TikTok. Ilustračný obrázok. Foto: Andrej Palko Čo ma naučil TikTok. Ilustračný obrázok. Foto: Andrej Palko

1. Aj v dnešnej dobe existujú sociálne siete, ktoré nie sú paralyzované progresívnou cenzúrou

Porovnajme si Facebook a TikTok. Facebook mi kontinuálne podával príspevky, ktoré ma nijako nezaujímali. Prejavil som svoj nezáujem jednoduchým „preskrolovaním“. Pán Zuckerberg sa však rozhodol, že jeho sociálna sieť ma bude kŕmiť obsahom, ktorý namiesto poskytnutia dopamínu užívateľovi, bude spĺňať „novodobé sociálne očakávania“ (NSO).

A teraz druhá strana mince – TikTok. Táto platforma je často plná obsahu, ktorý určite nespĺňa NSO. Príkladom sú videá s čiernym humorom alebo pravicovou agitáciou. Všimnite si, ako slovo „pravica“ nespĺňa NSO. Celkom vtipné.

Najlepšie na tom je, že moju preferenciu, čo sa týka obsahu, čínsky gigant akceptoval a servíruje mi na striebornom podnose len to, o čo mám záujem. A nedávny zákaz TikToku v Spojených štátoch hovorí veľa o našej priemyselnej spoločnosti a kde v nej žijeme.

2. Človek sa dokáže stať svetoznámym vďaka virálnej kravine

Hm… slovo „virálny“. Toto prídavné meno označuje akýkoľvek obsah, ktorý za krátky časový úsek dosiahne veľkú popularitu cez zdieľania a pozretia. Takáto „virálna kravina“ (VK) môže byť čokoľvek. V roku 2016 trakciu dosiahol trend „water bottle flip“. Išlo o vyhodenie plastovej fľaše do vzduchu aj s otočkou tak, aby dopadla dnom na zem.

Avšak VK môžu mať podobu čohokoľvek, či už tančekov (začiatok TikToku bol týmto poznamenaný, keď niekoľko krátkych videí s tancami vyrobilo milionárov), alebo prisprostastého moderného humoru (spojené s novým slovníkom ako gyatt, rizz a skibidi toilet).

3. Človek sa dozvie, ako sa v západnej popkultúre rozvíja satanizmus/okultizmus

Raz mi ponúkol tiktočík nejakého amerického týpka, ktorý vo svojich videách poukazuje na rôzne satanistické prvky pri (najmä amerických) šoubiznisových postavičkách a postavách, dokonca až superáčkových interpretov známych po celom svete. Neveril som vlastným očiam. Niečo som už tak trochu registroval, že toto zlo sa už prestáva pomaly vôbec tváriť, že zlom nie je, ale takýto komplexný náhľad na danú problematiku mi doslova vyrazil dych.

Ukázal som ten kanál manželke a ona z toho chytila ešte väčší šok. Nuž čo, dúfam, že sa tejto témy chytia aj iní kolegovia novinári, lebo je to z môjho pohľadu doslova alarmujúci stav, aké doslova diabolské veci súčasná popkultúra ponúka mládeži. 

4. Človek sa dozvie tie najnáhodnejšie veci úplne náhodne

TikTok ponúka aj „edukačný“ alebo „zábavno-faktuálny“ obsah. Príkladom sú účty pumpujúce kvantá videí, kde počítačový hlas vysvetľuje náhodné fakty. Rozmohli sa aj videá „bojových simulácií“, ktoré tiež patria medzi virálne kraviny.

Jedno také video simulovalo súboj milióna Barackov Obamov proti miliónu pštrosov. Obamovia skončili víťazne. Taktiež aj videá s takzvanými „sprchovými myšlienkami“ – zvláštne a zaujímavé úvahy o svete. Napríklad fakt, že slovo krátky je dlhšie ako slovo dlhý.

5. Ako tvorca máš šancu aj bez sledovateľov

Porovnajme algoritmy YouTubu a TikToku. YouTube algoritmus servíruje videá od veľkých kanálov s veľkými množstvami odoberateľov a fanúšikov. TikTok servíruje inak – spolieha sa na hashtagy a prvotné angažovanie sa sledovateľa. Stačí, aby bolo video zaujímavé, pár ľudí si to pozrie a TikTok to bude hádzať viacerým a viacerým zariadeniam. Nerieši nič o účte.

6. Byť vďačný za to, že niekde nie sú reklamy

Tu netreba nič vysvetľovať. Nemusím si pozrieť desaťsekundovú reklamu (niekedy aj dve) pred päťsekundovým videom. Pozerám sa na teba, YouTube. Otvorím Facebook… a bum! Reklama na tretinu obrazovky. Potom niečo, čo by ma nemohlo zaujímať menej. Otvorím TikTok? Aha, tu je niečo, čo ma zaujíma a neotravuje. Jupí!

7. TikTok podporuje kreativitu

Ak máš ambíciu tvoriť, stačí ti telefón s internetovým pripojením a (dobrý) nápad. Sieť ponúka veľké množstvo inšpirácie pre každého tvorcu.

8. TikTok je sociálna sieť nie na angažovanie, ale na odpočinok

Facebook zdieľal príspevky na základe negatívnych reakcií užívateľov. Toto ľudí veľmi nahnevalo a zároveň to porazilo cieľ sociálnych sietí, ktorým je „vypnúť“. TikTok je opačný. Platforma nepodporuje kontroverzný či agresívny obsah, pretože potom by si ľudia spájali TikTok so zlými emóciami.

9. Cvičenie anglického jazyka

Spočiatku, keď som sledoval videá na tejto platforme, neuvedomoval som si, že moje schopnosti v anglickom jazyku sa výrazne posunuli k lepšiemu. Jednako som musel po anglicky počúvať, a niekedy aj čítať. Toto mi prinieslo napríklad väčšiu slovnú zásobu.

10. Som vystavovaný iným kultúram

Videá v ruštine, čínštine či arabčine. Sledujem ľudí, ku ktorým by som sa nedostal. Ironicky je „technicky pravicová“ platforma diverznejšia než tie, ktoré sa vychvaľujú diverzitou. Toto je ideálna globalizácia – oslava toho, že každý sme iný. TikTok nesúdi, nepotrebuje ťa zhadzovať za rasu.

Niekto mi môže povedať, že som naivný, ale, ak by som si mal ponechať len jednu sociálnu sieť, tak by to bol TikTok. Povedia mi, že lepšie je smartfón vyhodiť. Avšak… „hoď kameňom, ak si bez sociálnych sietí“. Kto z nás ten kameň hodí prvý?


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok