Ochotu rokovať s Ruskom signalizuje po Zelenskom aj Kuleba. Má však podmienku

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa stretol s čínskym náprotivkom Wang Im. Podľa Kulebu Ukrajina bude ochotná viesť rokovania s Ruskom jedine v prípade, ak bude Moskva rokovať v dobrej viere. V súčasnosti však takúto ochotu nevidí.

China Ukraine Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na návšteve v Číne. Foto: AP/TASR

Čínsky a ukrajinský minister sa stretli v juhočínskom meste Kanton. Podľa hovorkyne čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning si ministri vymenili pohľady na ukrajinskú krízu.

„Hoci čas a podmienky ešte nedozreli, podporujeme všetky snahy, ktoré prispievajú k mieru a sme ochotní naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu v záujme nastolenia prímeria a obnovenia mierových rokovaní,“ uviedla. „Čína bola vždy pevne odhodlaná podporovať politické riešenie tejto krízy,“ dodala Mao.

V stredajšom vyhlásení Kuleba uviedol, že Ukrajina chce ísť cestou mieru, obnovy a rozvoja. „Som presvedčený, že toto sú strategické priority, ktoré zdieľame,“ povedal a dodal, že „ruská agresia zničila mier a spomalila rozvoj“.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa ruskej tlačovej agentúry TASS v reakcii uviedol, že vyhlásenia Kulebu sú v súlade s postojom Ruska, no treba si podľa neho počkať na dôležité detaily.

Čína má úzke vzťahy s Ruskom a presadzuje ukončenie vojny spôsobom, ktorý by zohľadňoval záujmy oboch strán. Peking sa zároveň snaží pasovať do role sprostredkovateľa v konflikte. Minulý rok predstavil svoj vlastný mierový plán a vymenoval osobitého vyslanca pre urovnanie rusko-ukrajinského konfliktu.

Zelenskyj nevylúčil rokovania priamom s Putinom

Relatívne zmierlivé slová ukrajinského šéfa diplomacie prišli krátko po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre BBC nevylúčil možnosť mierových rokovaní priamo so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Politik tiež v rozhovore pre BBC uviedol, že ukončenie vojny neznamená dobytie všetkých okupovaných ukrajinských území silou, pričom s ich prinavrátením by vraj mohla pomôcť sila diplomacie.

Horúca fáza vojny, teda etapa priamych bojov, by sa podľa prvého muža Ukrajiny mohla skončiť už do konca tohto roka.

„Môžeme sa o to pokúsiť do konca tohto roka. Plán bude v každom prípade pripravený (…) Ale plán musí byť zjednotený s partnermi. Aby nikto nehral svoju iniciatívu ukončenia vojny. A potom bude záležať na partneroch, ktorí budú tlačiť na Rusko, aby Rusko súhlasilo, že si sadne a bude uvažovať o ukončení vojny,“ citoval Zelenského UNIAN.

Ide o výrazný posun v rétorike, keďže nemožnosť rokovaní s Putinom Zelenskyj na jeseň roku 2022 po anexii štyroch východných oblastí zahrnul do svojho prezidentského dekrétu.

Zelenskyj v posledných mesiacoch opakovane vysvetľoval, že rokovania s Putinom sú zbytočné, keďže šéf Kremľa využíva vyjednávací proces iba na to, aby získal čas na zotavenie a spustenie nového útoku.

Samit s účasťou Ruska?

Správa o týchto vyjadreniach prichádza asi dva týždne po tom, ako agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje ako vôbec prvá informovala, že Ukrajina chce usporiadať ďalší mierový samit, tentokrát aj za účasti Ruska.

Bloomberg vtedy písal, že podujatie by sa malo uskutočniť ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA, keďže Kyjev sa údajne obáva, že prípadné zvolenie republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa by obmedzilo alebo dokonca úplne zastavilo vojenskú pomoc.

(reuters, ap, afp, tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac