Bude EÚ evidovať majetok svojich občanov? Brusel zvažuje kontroverznú novinku

Myšlienka evidencie majetku obyvateľov Únie, ktorá sa objavila už dávnejšie, nadobúda podľa dostupných zdrojov reálne kontúry. Na zavedení centrálneho registra aktív (majetku) už pracuje skupina odborníkov, ktorá v mene Európskej komisie skúma, či by takýto zoznam bol v súlade so zákonom a zrealizovateľný.

France European Commission President Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Problematike sa už začiatkom júla venoval aj portál WirtschaftsWoche, pre ktorý to, že sa štúdia uskutočňuje a aj to, že jej výsledky budú zverejnené „čoskoro“, potvrdila hovorkyňa Komisie.

Kreuje sa, ako by spomínaný register mal vyzerať. „Majetok v hodnote viac ako 200-tisíc eur by sa mal evidovať centrálne na úrovni EÚ a informácie o ňom by sa mali medzi úradmi vymieňať rýchlo a cez hranice,“ uvádza nemecký portál, pričom údaje by sa získavali z pozemkových kníh, čiže z katastrov a rôznych registrov firiem.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.