Slovensko sa stáva jednou z najchudobnejších krajín Európy. Problém na trhu práce treba riešiť

Republiková únia zamestnávateľov na štvrtkovej tlačovej konferencii poukázala na problém národného hospodárstva - ľudský kapitál. "Momentálne sú zamestnávatelia odsúdení hľadať nie kvalifikovaných ľudí, ale akúkoľvek pracovnú silu, ktorá je motivovaná zapojiť sa do procesu," povedal Martin Novotný, generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

meeting-2284501_1280 Na slovenskom trhu práce pretrváva nedostatok domácich uchádzačov. Ilustračné foto. Foto: pixabay.com

Dodal, že spoliehať sa na úrady práce, že vedia ponúknuť čakateľov na prácu, je nereálne. „Dnes nehovoríme o nedostatku nekvalifikovanej pracovnej sily, ale nedostatku pracovnej sily ako takej. Dnes sa pozície nedajú nahradiť v službách automatmi, je tam nevyhnutná osobná účasť. Ak sa takýmto trendom nevyhneme alebo ich nevieme zvrátiť, môže to znamenať ukončenie celého sektoru.“

Lucia Dítětová, manažérka úseku trhu práce a ľudských zdrojov spoločnosti Trexima poznamenala, že trh práce u nás trápia tri veľké okruhy. „Predovšetkým je to demografia – starnutie obyvateľstva a nízka pôrodnosť. Máme odvetvia, ktoré majú vysoký podiel zamestnancov vo veku nad 60 rokov. Problémom je, že v roku 2030 očakávame, že sa na trhu práce stretne päť generácií. V kombinácii so zamestnávaním cudzincov nám to spôsobí problém koordinovať multikultuárne a multigeneračné tímy,“ zhodnotila.

V roku 2040 zároveň očakávajú, že z trhu práce začne odchádzať najproduktívnejšia generácia – Husákove deti. A v 2050 predpovedajú fyzický pokles osôb na trhu práce až o štvrť milióna. „Ďalšími dvomi okruhmi sú odliv mozgov do zahraničia a nesúlad medzi systémom celoživotného vzdelávania a potrebami trhu práce,“ dodala Dítětová.

Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský doplnil, že „momentálne je to 2,5 milióna pracujúcich vo všetkých sektoroch národného hospodárstva, s ktorými musíme pracovať. Tento problém sa teda týka ministerstva hospodárstva, ktoré by malo byť kľúčovým hráčom a preniesť to na úroveň vlády, ktorá by si to mala dať ako hlavnú úlohu. Majú to uvedené aj v programovom vyhlásení vlády, že Slovensko sa prepadlo vo všetkých rebríčkoch konkurencieschopnosti produktivity a stáva sa jednou z najchudobnejších krajín Európy.“

(max)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac