Námesačníci v 21. storočí a náš Hviezdoslav, dobový „dezolát“

V lete sme v aktuálnych časoch vojnovej propagandy zvyknutí na vychovávanie rôznymi dejinnými analógiami, ktoré vraj majú ukázať históriu ako učiteľku. Ide najmä o august (1968) a september (Mníchov). Na jednu dôležitú a azda ešte priliehavejšiu analógiu sa však zabúda: vypuknutie prvej svetovej vojny. 

Vojna na Ukrajine, vojaci, vojak Vojak. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Historické analógie sa dnes využívajú najmä na to, aby sme si osvojili „ten správny“ geopolitický výklad aktuálnych udalostí. Z histórie si tak berieme presný opak toho, v čom by nás mala poučiť. Napríklad analógia s Mníchovom nám vraj hovorí, že ak Chamberlainove rokovania s Hitlerom boli v roku 1938 naivné, poučenie pre dnešok znie, že už nikdy nikto nesmie s agresorom rokovať, a to ani v prípade, ak je napadnutá krajina na dne a pokračovanie vojny môže priniesť len jej likvidáciu.    

Dnes si pripomíname 110-te výročie vypuknutia prvej svetovej vojny a až príliš nám uniká, ako sa udalosti bezprostredne predchádzajúce vojnovej kataklizme, do ktorej sme napochodovali so zavretými očami, zato však plní odhodlania a morálneho presvedčenia, až príliš podobajú na dnešný stav.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.