Orbán: Vojna na Ukrajine je ako červená tabletka v Matrixe

Vojna je podľa Orbána ako červená tabletka z filmu Matrix. Ak chcete zostať v stave falošného zdania, zoberiete si modrú tabletku. Ale ak chcete vnímať realitu, je všetko inak. Mediálne a politické klamstvá práve preto strácajú postupne svoju moc, povedal.

profimedia-0892970816 Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / AFP / Profimedia

Maďarský premiér Viktor Orbán mal dnes v Rumunsku, v mestečku Băile Tușnad, kde žije maďarská menšina, tradičný dôležitý prejav, kde hodnotil situáciu vo svete a východiská pre Maďarsko. Ústrednou témou bola, pochopiteľne, vojna. Nezvyklo ostro kritizoval aj Ameriku, Poľsko a poníženie Nemecka.

Vojna zmenila os, ktorá vládla Európe, už to nie je Berlín-Paríž, ale Londýn-Varšava-Kyjev, v spolupráci s baltskými a škandinávskymi krajinami.

Nemecko-francúzska spolupráca bola podľa neho potrestaná, pretože nevyhovuje záujmom USA v Európe. Amerika sa podľa neho snaží prebudovať najmä seba samu, aj na úkor zvyšku sveta: „Američania budujú kapacity na získavanie kapitálu odkiaľkoľvek a z každého vyžmýkajú všetko. Každý bude donútený platiť za ochranu.“

Európa čelí voľbe: alebo bude podriadená Spojeným štátom, alebo vytvorí vlastnú strategickú autonómiu.

Vojna na Ukrajine zmenila všetko

„Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože na to chýba dostatok finančných zdrojov. Ukrajina sa vráti do úlohy nárazníkového štátu,“ povedal Viktor Orbán v Tušnáde.

Maďarský premiér sa vrátil k svojej ceste a mierovej misii, ako ju nazval, podľa neho došlo k zmene, presnejšie dochádza k postupnej zmene od provojnovej k mierovej politike. Pred vystúpením sa stretol s rumunským predsedom vlády a vyhlásil, že Rumunsko je dnes tretím najdôležitejším partnerom Maďarska.

Hoci väčšiu časť prejavu tradične venuje analýze súčasného stavu a toho, čo k nemu viedlo, krátko hovoril aj o budúcnosti: Na stole sú podľa neho tri hlavné otázky. Neočakávané dôsledky vojny na Ukrajine, po druhé, čo sa stane po vojne, ak tá zmení svet, ako ho dnes poznáme, k tomu patrí aj zmena mocenských pomerov v Európe, za tretiu a hlavnú otázku označil, ako sa má Maďarsko pripraviť na túto novú zmenenú realitu.

Najväčší priestor venoval téme vojny a jej dôsledkom. Narábanie s vojnou a vnímanie témy vojny a roly propagandy prirovnal k ústrednej téme z filmovej trilógie Matrix: Ak chcete zostať v stave falošného zdania, zoberiete si modrú tabletku. Ale ak chcete vnímať realitu, je všetko inak:

„Vojna je ako červená tabletka, svojou bezohľadnosťou nás privádza k ťažko chorému malomocnému a dáva nám úplne inú perspektívu.“

Ideológie, mediálne deformácie, ale aj taktické klamstvá politikov podľa neho strácajú na sile. Dôvodom je práve to, že nežijú v realite.

Poukázal, že aj Ukrajina, aj Taiwan, aj Japonsko prijali postupne LGBT legislatívu podľa západného vzoru. Štáty, ktoré to odmietajú, sú označované za zaostalé, ale podľa maďarského premiéra si to vyžaduje intelektuálnu odvahu, aby tomu národy ako Maďari dokázali čeliť.

V analytickej časti Orbán hovoril o novej situácii, ktorá príde, ak vyhrá Donald Trump voľby, ako povedal, „Trump je ante portas,“ pred bránami. „A čas je na strane mieru.“

Vrátil sa aj k atentátu na Trumpa, nemyslí si, že je to posledná prekvapivá vec, ktorá sa nevyhnutne stala v tejto kampani.

„Je tu nový mentálny priestor, tu je pes zakopaný a táto bitka sa odohráva v Spojených štátoch. Donald Trump si dal za cieľ vytrhnúť americký ľud späť z postnárodného liberálneho štátu a vrátiť ho do stavu národného štátu. Preto ho chcú uväzniť alebo aj zabiť, alebo ho pripraviť o majetok. Nie som si istý, či to, čo sa stalo, je posledná vec v kampani.“

S Trumpom hovoril naposledy v piatok (včera) a ten poslal svoj pozdrav na podujatie v Tušnáde.

Ocenenie Ukrajiny, aj výrok Mikea Tysona

Orbán podotkol, že v rusko-ukrajinskej vojne majú obe strany brutálne straty na životoch, no napriek tomu sa nechcú dohodnúť. Obaja totiž veria, že môžu vyhrať, a obe krajiny sú motivované vlastnou pravdou.
„Ukrajinci vojnu vnímajú ako inváziu Ruska. Rusi si myslia, že v regióne došlo k vážnemu rozširovaniu Severoatlantickej aliancie, nechcú vojská NATO na Ukrajine, ide teda o vyprovokovanú vojnu. Ak by to záležalo na týchto dvoch stranách, potom vojna neskončí,“ dodal Orbán.

Práve preto treba podľa neho zvonku pomôcť dosiahnuť mier.

Orbán tiež citoval výrok bývalého slávneho boxera Mikea Tysona: „Každý má plán, až kým mu nerozbijú hubu,“ povedal.

„Sila Ukrajiny prevyšuje všetky očakávania. Od roku 1991 krajinu opustilo 11 miliónov ľudí a vládli v nej oligarchovia, štát v podstate nefungoval. Teraz však ukazujú úspešný, bezprecedentný odpor,“ povedal premiér. Ukrajina podľa Orbána objavila nový zmysel svojej existencie a namiesto doterajšieho statusu nárazníkového štátu teraz vníma samu seba ako súčasť Západu.

Problém vidí v tom, že európska politika skrachovala, pretože sa vzdala ochrany svojich vlastných záujmov a sleduje americké záujmy, a to aj za cenu sebadeštrukcie, keďže sankcie ničia európsku konkurencieschopnosť. „Brusel vytvára mier tým, že konštantne podporuje pokračovanie vojny,“ povedal Orbán.

Ocenenie Ruska, kritika Nemecka a USA

Orbán tiež ocenil výkonnosť a silu ruskej ekonomiky. Tá podľa neho predviedla, že Rusko sa dokázalo významne adaptovať na stav vojny a stalo sa významným producentom v takých oblastiach, kde predtým tovary dovážalo.

Tvrdenia o tom, že „Rusi sú rigidnou stalinskou autokraciou, sú falošné“, povedal.

Kritizoval naopak Nemecko a americkú zahraničnú politiku.

„Bolo aktom podriadenia sa, keď Nemecko odignorovalo zničenie plynovodu Nord Stream, čo bol akt terorizmu. To, že tento čin nikto neobjasnil, že o ňom už nikto ani nehovorí, je prejavom podriadenosti, aj keď to bol teroristický čin kontrolovaný Spojenými štátmi americkými,“ vyhlásil Orbán.

Na adresu Nemecka a Francúzska ešte dodal: „Médiá trestajú nemecko-francúzsku politiku, ktorá nevyhovuje americkým záujmom, a preto dochádza k nemecko-francúzskym prešľapom.“

Rusko je podľa Orbána príliš veľkým a rozľahlým štátom, príliš veľkým aj pre ruskú populáciu. Ale to, čo robí a ako sa správa, je „logické, pochopiteľné a dalo sa to predpokladať“. Je to naopak Západ, ktorý je rozdelený a nevie, čo chce, preto nedokáže riešiť výzvy, ktoré prichádzajú z Ázie.

Orbán povedal, že v čase vojny sa snaží svojich západných kolegov vyrušiť otázkou o Rusoch: „A čo ak sa správajú logicky, ale my nerozumieme ich logike?“

Západ podľa neho stráca schopnosť takto uvažovať, pretože koncept národného štátu považuje za prekonaný a pretože popiera morálku a spoločnú kultúru, „čo sme videli aj včera pri otvorení olympijských hier v Paríži“.

Západná časť Európy žije v post-národných štátoch.

Na Západe už podľa Orbána nechcú tamojšie elity a politici stanovovať veľké ideály a ciele. Myslí si pritom, že „tajomstvom veľkosti je slúžiť niečomu väčšiemu, ako ste vy“. Takých vecí nie je veľa: „váš Boh, vaša krajina a vaša rodina. Ak namiesto toho obrátite svoju silu na svoju vlastnú veľkosť, nebude vám daná veľkosť“.

Prekvapivá kritika Poľska

Kým bol pri moci Kaczynski a jeho strana Právo a spravodlivosť, vzťahy s Maďarskom boli síce od začiatku vojny na bode mrazu, ale Orbán Varšavu nekritizoval. To sa dnes zmenilo.

Poľsko sa podľa Orbána „vzdalo spolupráce s V4 a obišlo nemecko-francúzsku os“. Myšlienka vyhnúť sa francúzsko-nemeckej osi existovala už predtým, jedným zo základov tohto plánu boli Poliaci, cituje jeho prejav denník Magyar Nemzet:

Tusk chce „urobiť z Poľska základňu číslo jeden Ameriky v Európe, aby mohol pôsobiť proti Nemcom a Rusom. Starý plán: oslabenie Ruska a prekonať rozvoj Nemcov.“

Orbán ale pripomenul aj jeden málo známy fakt. Poľsko patrí medzi štáty, ktoré výrazne obchádzajú sankcie proti Rusku a udržujú si svoje biznis vzťahy cez tretie štáty. „Naši poľskí bratia a sestry vo Varšave presadzujú tú najúžasnejšiu politiku útočenia na našu krajinu (Maďarsko, pozn. red.) kvôli obchodným vzťahom s Rusmi, zatiaľ čo oni sami obchodujú s Rusmi.“

Čo znamená Tušnád pre Fidesz a Orbána

Na niekoľkodňové podujatie do Rumunska chodia tisíce Maďarov, vrátane politickej a hospodárskej elity z Budapešti, ale aj mnohí slovenskí Maďari. Orbán tradične sedí vedľa Zsolta Németha, ktorý patrí k zakladateľom Fideszu a letnej univerzity, ako toto podujatie volajú od roku 1991, keď ho založili. Druhým spolusediacim je tradične protestantský pastor a bývalý politik Maďarov v Rumunsku László Tőkés.

Cez deň sa konajú početné diskusie o politike, centrálnou je práve tradične veľký sobotný prejav Viktora Orbána, kde už pravidelne formuluje dlhodobý pohľad na situáciu vo svete a maďarské záujmy. Zvykne sa vyjadrovať aj o otvorene ideologickým otázkam, práve v Tušnáde sa pred 10 rokmi prihlásil k programu neliberálnej demokracie, čo vyvolalo medzinárodnú pozornosť. Orbán odvtedy opakovane hovoril, že medzi liberalizmom a demokraciou je napätie, a on stojí na strane demokracie, nie liberalizmu. Liberáli jeho slová interpretovali ako jeho cielený útok na fungovanie liberálnej demokracie. Orbán však odvtedy opakovane dokázal vyhrať voľby.

Úryvky prejavu v angličtine možno nájsť tu. Video z prejavu v maďarčine tu:

(fed, magyar nemzet, tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac