Ani ústavný zákaz nemusí obmedziť novodobý obchod s deťmi

Pri otázke možných zmien Ústavy SR po prejave predsedu vlády Roberta Fica na Devíne prišlo s vlastnými návrhmi Kresťanskodemokratické hnutie. Predstavilo osem bodov, z ktorých sa niektoré dotýkajú aj základných ľudských práv. Jeden z bodov má názov Zákaz neľudského vykorisťovania žien v podobe „prenájmu“ ich materníc. Ide o ústavný zákaz takzvaného surogátneho materstva, ktorý však už v Slovenskej republike je nelegálny. Ani ústavný zákaz nemusí obmedziť túto formu obchodu.

Ultrasound photo pregnancy baby. Woman holding ultrasound pregnant picture. Concept maternity, pregnancy, childbirth Tehotenstvo. Ultrazvukový snímok. Foto: Profimedia

Zmeniť to môže prípadné rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorého judikatúra sa prikláňa skôr na stranu takýchto obchodných dohôd, ak je to v prospech práv dieťaťa.

Politická strana KDH vo svojom programe hovorí o ochrane každého ľudského života, a to od počatia po prirodzenú smrť. Ako dôsledná pro-life strana, jej cieľom je významne zvýšiť ochranu nenarodeného života a pomôcť tehotným ženám a rodinám v núdzi.

Milan Majerský. Foto: Radoval Stoklasa/TASR

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.