Ukrajina súhlasí s požiadavkou Fica. Tranzit ropy chce vyriešiť v súlade s asociačnou dohodou EÚ

Ukrajina je pripravená vyriešiť otázky tranzitu ropy so Slovenskom v súlade s asociačnou dohodou Európskej únie (EÚ), uviedol v utorok námestník ukrajinského ministra energetiky Roman Andarak. Kyjev podľa neho garantuje tranzit ropy pre firmy, na ktoré sa nevzťahujú sankcie.

Poh¾ady na Bratislavu z Bratislavského hradu Na snímke pohľad z Bratislavského hradu na rafinériu Slovnaft, Starý most a rieku Dunaj. V Bratislave 7. novembra 2023. Foto: Dano Veselský/TASR

Slovenský premiér Robert Fico (Smer) v pondelok vyhlásil, že Slovnaft zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, ak Kyjev neobnoví tranzit ropy od ruského Lukoilu cez svoje územie.

Ukrajina koncom júna uvalila sankcie na Lukoil, ktorý je jednou z najväčších ruských ropných spoločností. V rámci týchto sankcií zakázala akékoľvek aktivity Lukoilu na svojom území a zastavila tranzit jeho ropy do slovenských a maďarských rafinérií.

Andarak v utorok uviedol, že Ukrajina je „pripravená riešiť prípadné problematické otázky“, keď Slovensko aktivuje relevantný mechanizmus v asociačnej dohode s EÚ. „Do dnešného dňa to neurobilo,“ uviedol Andarak v písomnom komentári pre agentúru Reuters a dodal, že Kyjev „garantuje neprerušený tranzit ropy“ pre všetky spoločnosti, na ktoré sa nevzťahujú západné a ukrajinské sankcie.

Ministerstvo zahraničných vecí vo včerajšom vyhlásení potvrdilo, že „minulý týždeň sme s maďarským ministrom zahraničných vecí podali na Európsku komisiu podnet na prešetrenie, či ukrajinská strana neporušuje Asociačnú dohodu uzatvorenú medzi Európskou úniou a Ukrajinou, čo sa týka tranzitu energetických zdrojov, pretože zastavenie dodávok ropy je v rozpore s jej ustanoveniami“. 

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár pripomenul pri rokovaní s veľvyslancom Maďarska na Slovensku Csabom Baloghom, že rozšírením sankcií Ukrajinou voči spoločnosti Lukoil došlo k zablokovaniu tranzitu ropy od tejto spoločnosti z Ruskej federácie, čím ukrajinská strana znemožnila Slovensku a Maďarsku uplatnenie výnimky zo sankcií EÚ.

Rokovanie ministra J. Blanára s maďarským veľvyslancom Cs. Baloghom

Slovensko sa spolu s Maďarskom postavilo proti vojenskej pomoci západných spojencov Ukrajine, ktorá bojuje proti ruskej invázii, a svoj tlak stupňujú od chvíle, keď Kyjev uvalil sankcie na Lukoil.

Dodávky ropy cez Ukrajinu od iných ruských dodávateľov neboli prerušené a Ukrajina je pre EÚ naďalej spoľahlivým partnerom v oblasti tranzitných služieb, povedal Andarak. „Ukrajinská strana tranzit nezastavila, pokračuje, všetky rezervácie sú splnené,“ povedal.

Celkový podiel Slovenska a Maďarska na dodávkach nafty na Ukrajinu predstavuje približne 10 percent a podľa ukrajinských analytikov by mohol byť pokrytý z iných zdrojov.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok