Na Slovensku začne fungovať pojazdná ambulancia. Bude riešiť najkritickejšie prípady

TRENČÍN – Od 1. augusta 2024 začne v Trenčíne, Žiline a Košiciach fungovať nový typ záchrannej služby. K pacientom budú posielať rendez-vous (RV) ambulanciu, teda posádku s lekárom v špeciálnom vozidle, ktorá bude pracovať v tzv. stretávacom režime.

hamsik Hlavná záchranárka RZP Beáta Macejková a hlavný lekár záchrannej služby RLP Jakub Hamšík. Foto: Štandard

Jej úlohou bude čo najrýchlejšie prísť k pacientovi v kritickom stave a pomôcť mu. Na miesto pritom vyrazia rýchla zdravotná pomoc (RZP) aj RV ambulancia. Ak lekár vyhodnotí, že pacienta je potrebné previezť do nemocnice a jeho pomoc už nepotrebuje, odvezie ho tam RZP, pričom RV ambulancia s lekárom hneď vyrazí za ďalším pacientom. Lekár tak získa viac priestoru na pomoc ľuďom, čo by malo zvýšiť efektivitu práce záchrannej služby.

Doteraz k pacientovi vyrazila buď RLP ambulancia (posádka s lekárom) alebo RZP (posádka bez lekára). Kto bude tvoriť posádku RV ambulancie? „Bude tam sedieť lekár, záchranár (ktorý bude mať aj funkciu vodiča), a mala by to byť posádka, ktorá je určená pre najkritickejšie zásahy – pre pacientov, ktorí lekára potrebujú v čo najkratšom čase. Nie je to o rýchlosti, ale o systéme práce,“ ozrejmil na tlačovej konferencii Jakub Hamšík, vedúci lekár posádky záchrannej služby RLP (od 1. augusta 2024 RV) Trenčín.

Hamšík na margo už medializovaných informácií upozornil, že nejde o prevádzku v skúšobnom režime. „Jedná sa o prevádzku v ostrom režime. Skúšobnú prevádzku máme za sebou. Tá prebiehala doteraz na iných miestach na Slovensku.“

Takisto potvrdil, že plán operačného strediska je ďalej rozširovať tento systém aj na iné miesta v rámci republiky. „Naša posádka je personálne veľmi dobre pokrytá. Väčšinou slúžia lekári anesteziológovia a intenzivisti,“ ozrejmil.

Hlavná záchranárka RZP Beáta Macejková doplnila, že zavedením RV posádok sa zlepší dostupnosť kompetentného lekára pre kritické stavy. „Za posledných 15 rokov sa na Slovensku zhoršila dostupnosť záchrannej služby. Bola 95 percent, dnes je asi 72 percent,“ zdôvodnila.

„Záchranná služba dlhodobo štatisticky ošetruje asi 5 percent stavov, ktoré sú kritické, tzn., že zlyhali vitálne funkcie alebo je tam vysoké riziko ich rýchleho zlyhania. To je pacient, ktorý hrá o sekundy, o minúty. Väčší podiel tvoria stavy neodkladné, ktoré sú vnímané ako rizikové, kde môže prísť k zlyhaniu vitálnych funkcií. RV posádka by mala byť výhradne určená práve na tie K-čkové stavy, keď je prítomnosť lekára dôležitá a pacient z nej výrazne profituje,“ objasnila.

RLP a RZP ambulancie budú teda naďalej fungovať. Drvivá väčšina pacientov, ku ktorým privolajú záchrannú službu, totiž nepotrebuje na mieste lekársky zásah. Macejková uviedla, že až 80 percent týchto zásahov dokážu zvládnuť bez lekára.

Tento model pritom podľa nej už roky funguje v mnohých krajinách Európy. Ako príklad uviedla susednú Českú republiku, kde tieto pojazdné ambulancie podľa jej slov fungujú od 70. rokov. V rámci vtedajšieho Československa bola prvá takáto posádka v Prahe.

Na Slovensku vznikajú prvé RV posádky transformáciou z RLP na RV. Tento systém má byť efektívnejší. V mesiacoch august – september 2024 budú RV posádky jazdiť na veľkých vozidlách, od 1. 10. 2024 majú RV posádky v Trenčíne prejsť na menšie vozidlo. Dôvod je jednoduchý. RV vozidlá nebudú disponovať nosidlami.

Do 1. októbra 2024 majú RV posádky využívať veľké vozidlá, následne by mali prejsť na menšie. Foto: Štandard
Pojazdné ambulancie sú plne vybavené a pripravené na potrebné zásahy. Foto: Štandard