Bitie žien ako olympijský šport. Talianka pri boxe s Alžírčanom nevydržala ani minútu

Vo štvrtok napoludnie sa na olympiáde v boxe opäť pobila žena s človekom, ktorý by mohol byť mužom. Pohlavie Imána Chalífa z Alžírska stále nie je potvrdené a kolujú o ňom špekulácie. Minulý rok však Chalífovi nedovolili súťažiť so ženami na svetovom šampionáte. Rovnako je na tom Lin Ju-ťing súťažiaci za Taiwan, ktorý sa so ženou pobije v piatok.

profimedia-0894839329 Angela Cariniová plače po zápase. Foto MOHD RASFAN / AFP / Profimedia

Aktualizácia: Angela Cariniová sa vzdala v osemfinálovom zápase s Imánom Chalífom po 46 sekundách, po tom, čo ju boxer dvakrát silno udrel. „Nie je to spravodlivé“, povedala po zápase. Chalífovi nepodala ruku a následne sa rozplakala.

Podľa denníka The Telegraph existuje podozrenie, že talianska boxerka v zápase s Alžírčanom utrpela zlomeninu nosa. Angela Cariniová tiež v pozápasovom rozhovore vysvetlila, že sa vzdala preto, že nikdy predtým nedostala takú silnú ranu.

Hviezdna česká extenistka Martina Navrátilová, plavkyňa Riley Gainesová, Medzinárodná asociácia boxu, aj mnohí ďalší pred zápasom ostro kritizovali Medzinárodný olympijský výbor za to, že boxerom dovolil súťažiť so ženami.

„Toto je viac než nefér, ale nebezpečné. Úplne ignorujú následky na ženské športovkyne. Hanbite sa, MOV, že ste to dovolili!“ napísala Navrátilová na sociálnej sieti.

Obavy dala najavo aj talianska vláda i tamojší olympijský výbor, pretože alžírsky športovec má vo štvrtok o 12:20 boxovať proti Talianke Angele Cariniovej.

V stredu vyjadrila nesúhlas s účasťou boxerov v ženskej súťaži aj kapitánka austrálskeho boxerského tímu. „Som proti tomu, aby (s nami) súťažili, najmä nie v bojových športoch,“ povedala na adresu boxerov Caitlin Parkerová.

„Môže to byť neuveriteľne nebezpečné. Som proti tomu. A to som už nesúťažne boxovala proti mužom. No viete, v bojových športoch je to nebezpečné a malo by sa to prešetriť,“ dodala.

Svoj nesúhlas Mezdinárodnému olympijskému výboru tlmočila aj talianska ministerka pre rodinu a rovnaké priležitosti Eugenia Roccella.

„Je veľmi znepokojujúce, že dvaja transrodoví ľudia, muži, ktorí sa identifikujú ako ženy, môžu súťažiť v ženskom boxe na olympijských hrách v Paríži po tom, čo boli vylúčení z nedávnych súťaží,“ povedala Roccella.

Nie sú transgender. Sú intersex?

V čase ich diskvalifikácie z minuloročných majstrovstiev sveta v boxe prezident Medzinárodnej boxerskej asociácie tvrdil, že testy u taiwanského a alžírskeho boxera potvrdili chromozómy XY (ženy majú zvyčajne dva chromozómy X, zatiaľ čo muži majú X a Y chromozóm).

Imán Chalíf v osemfinálovom zápase na olympiáde boxuje s Angelou Cariniovou. ČTK / AP / John Locher

Obaja boxeri sú z právneho hľadiska ženami, majú totiž v dokladoch uvedené ženské pohlavie. Lin Ju-ťing ani Chalíf sa neidentifikujú ani ako transgender osoby, ani intersex. Podľa vlastných slov teda netrpia poruchou vývoja pohlavných orgánov.

Po minuloročnej diskvalifikácii Chalíf pre alžírsku televíziu Ennahar TV povedal, že niektorí „nechceli, aby Alžírsko získalo zlatú medailu“.“Toto je sprisahanie a veľké sprisahanie a nebudeme o tom mlčať,“ dodal.

Aké testy podstúpili?

Medzinárodná asociácia boxu v stredu vydala stanovisko, v ktorom tvrdí, že pred diskvalifikáciou z minuloročných majstrovstiev sveta športovci neabsolvovali test na meranie úrovne mužského hormónu testosterónu.

„Treba poznamenať, že športovci nepodstúpili testosterónové vyšetrenie, ale boli podrobení samostatnému a uznávanému testu, pričom špecifiká zostávajú dôverné. Tento test presvedčivo ukázal, že obaja športovci nespĺňali požadované kritériá a zistilo sa, že majú konkurenčné výhody oproti iným súťažiacim,“ uviedla asociácia.

„Odlišné predpisy MOV v týchto záležitostiach, ktorí IBA nemôže ovplyvniť, vyvolávajú vážne otázky o férovosti a bezpečnosti športu,“ dodávajú.

MOV od roku 2023 neuznáva IBA ako riadiaci orgán v olympijskom boxe a namiesto toho sa odvoláva na boxerské združenie Paríž 2024 – ad-hoc vyvinutú Medzinárodným olympijským výborom.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac