Veteráni pluku Azov debatovali v Prahe. Nezaobišlo sa to bez protestov a makety bomby

Pražská debata veteránov ukrajinského pluku Azov vzbudila vášne. Proti konaniu akcie sa priamo v uliciach postavili desiatky ľudí, pričom na jej obranu, naopak, vystúpil napríklad český šéf diplomacie Jan Lipavský. Prácu mali aj policajní pyrotechnici.

demonstrace, protest proti akci členů třetí samostatné útočné brigády, demonstranti, transparent, ruská vlajka, vlajky Foto: Profimedia.sk

V českej metropole Praha sa v stredu uskutočnila debata ukrajinskej 3. útočnej brigády spojenej s kontroverzným plukom Azov. Vojaci počas nej so svojimi krajanmi debatovali o vojne s Ruskom a budúcnosti Ukrajiny.

Na stretnutie zareagovali aj odporcovia, pričom niekoľko desiatok z nich voči nemu protestovalo v Charvátovej ulici v centre mesta odkazujúc na neonacistické korene tejto vojenskej jednotky.

Na ulici, kde sa demonštrácia uskutočnila, policajti neskôr našli tašku s maketou výbušného zariadenia, v dôsledku čoho na miesto privolali pyrotechnika.

Slovná výmena medzi europoslankyňou a ministrom

Komunistická europoslankyňa Katarína Konečná napísala ministrovi zahraničia Janovi Lipavskému otvorený list, v ktorom bojovníkov z brigády označila za to najhoršie z ukrajinského nacionalizmu a neonacizmu.

Minister zahraničia jej na oplátku na sieti X pripomenul blížiace sa výročie okupácie sovietskymi tankami v roku 1968. „Tie isté tanky teraz vraždia na Ukrajine a Putin by ich rád videl ešte ďalej. Ak niekto napodobňuje nacistov vraždením a unášaním detí, je to Rusko,“ napísal.

Divadlo X10, ktoré akciu hostilo, na nesúhlas zareagovalo na Facebooku. „Neodradia nás ani organizované internetové útoky na naše facebookové stránky a kolegov/kolegyne. Rusko urobilo z ukrajinského pluku Azov strašiaka a zneužíva ho na propagandu. Nie je to ukrajinská armáda, koho by sme sa mali báť, ale ruská provokácia.“

Ako vznikla brigáda a čo je pluk Azov

Spomenutá 3. útočná brigáda vznikla na konci roku 2022 (teda už počas ruskej agresie) z veteránov pluku Azov a spadá pod pozemné sily ukrajinskej armády, pričom podlieha rezortu obrany. Má pod sebou niekoľko práporov – útočný, tankový a mechanizovaný.

Pripomeňme, že sám hovorca pluku Azov Andrij Ďačenko v roku 2015 povedal, že približne 10 až 20 percent jeho členov tvorili nacisti a jej zakladateľ Andrij Bileckyj v roku 2010 hovoril o tom, že úlohou ukrajinského národa je „viesť biele rasy sveta v záverečnej krížovej výprave […] proti Semitmi vedeným podľuďom“.

Za extrémistické hnutie považovali Azov aj slovenské orgány. V roku 2017 sa totiž jeho logo ocitlo v príručke vypracovanej rezortom vnútra, konkrétne jeho odborom prevencie kriminality. Nájsť ho možno aj v iných protiextrémistických materiáloch rezortu.

Povaha Azovu sa však nielen podľa jeho obhajcov, ale aj kritikov v posledných rokoch zmenila a prišlo k očisteniu od najradikálnejších prejavov. Azda najviac sa vyzdvihuje jeho úloha pri obrane mariupoľských oceliarní Azovstaľ, ktoré boli jeho baštou.

Štandard sa minulosti tohto zoskupenia venoval v rozsiahlom článku spred vyše dvoch rokov.

Stredajšie stretnutie je súčasťou európskej tour, pričom minulý týždeň členovia brigády navštívili Poľsko. Podobné akcie sa mali konať aj v Nemecku, Holandsku a Belgicku. Organizátori ich ale zrušili. Rozhodnutie vysvetlili bezpečnostnými dôvodmi. V piatok 2. augusta by mali príslušníci brigády prísť do litovského hlavného mesta Vilnius.