Naládovali nás do dobytčákov. Svedectvo muža z rómskeho koncentráku

Európsky parlament vyhlásil pred deviatimi rokmi 2. august za pamätný deň rómskeho holokaustu. V túto noc v roku 1944 pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Osvienčime Brezinke zahynulo takmer tritisíc rómskych mužov, žien a detí. Hoci je to menej známe, ale rómske koncentračné tábory sme mali aj u nás. Štandard prináša rozhovor s dnes už nebohým Rómom, ktorý ako dieťa prežil rómsky koncentračný tábor v Dubnici. 

romsky holokaust Skupina rómskych väzňov v koncentračnom tábore Bełżec v okupovanom Poľsku. Foto: Ústav pamäti národa/USHMM Photo Archives

Rómsky holokaust počas druhej svetovej vojny na našom území nikdy nepatril medzi najprebádanejšie úseky našich dejín a oproti desivejším židovským pogromom bol skôr v úzadí. Prenasledovanie Rómov v období slovenského štátu bolo na okraji záujmu našej historiografie.

Neveľmi preskúmaná je aj tragédia masovej popravy pri zaisťovacom tábore v Dubnici, ktorá sa udiala pred takmer 70 rokmi, 23. februára 1945. Opisuje ju historik Karol Janas v monografii Perzekúcie Rómov v Slovenskej republike (1939-1945), jednej z mála, ktoré boli na túto tému napísané.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.