Izraelské kamikadze. Prečo Netanjahu vyvoláva hrozbu veľkej vojny

Úvahy o útoku na Irán v amerických politických kruhoch bežne kolujú. Ale ak by sa po iránskom útoku na Izrael USA chceli do niečoho takého pustiť, museli by počítať s reakciou iránskeho spojenca Ruska, ktoré by navyše malo za sebou podporu väčšiny štátov sveta. Píše profesor Petr Drulák.

US Israel Netanyahu Benjamin Netanyahu v americkom Kongrese. Foto: Profimedia.sk

Izrael vykonal dva likvidačné údery. V Libanone zavraždil vysokého veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra a v Iráne politického šéfa Hamasu Ismáíla Haníju. Reakcia medzinárodného spoločenstva je pomerne jednoznačná, predstavitelia OSN a hlavných veľmocí izraelské útoky kritizujú a varujú pred eskaláciou. Turecký prezident Erdogan dokonca varoval, že môže do Izraela poslať vojakov. Výnimkou sú USA a Veľká Británia, ktoré tieto likvidácie zahŕňajú do boja proti terorizmu a izraelského práva na sebaobranu.

Žeby okrem anglosaských veľmocí a ich niekoľkých satelitov ostatné štáty sveta nechceli bojovať proti terorizmu a Izraelu upierali právo brániť sa? Nie. Len usudzujú, že právo na bezpečnosť nemá len Izrael, ale aj ostatné krajiny regiónu, a že izraelská eskalácia môže prerásť do veľkej vojny. Slová najvyššieho iránskeho vodcu o nutnosti priamej odvety proti Izraelu tieto obavy potvrdzujú. Presne to si Izrael želá.

Izrael verzus Hamas


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.