Spravodlivosť musí byť slepá

Takzvanú „vojnu v polícii“ som mapoval ešte ako novinár a snažil som sa pristupovať ku každej informácii, ktorá sa týkala jednej či druhej strany, s nesmiernou opatrnosťou. Nikdy som nebol fanúšikom „absolútnej pravdy“, kedy pripúšťame iba binárnu možnosť, že niekto je dobrý alebo zlý – ale nič medzi tým.

Proces v kauze prípravy vraždy S. Klaus-Volzovej pokraèuje èítaním listín Michal Šúrek. Foto: Jakub Kotian/TASR

Veľmi som preto prekvapený aktuálnou situáciou, kedy vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil štyri osoby z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Tieto osoby patria medzi takzvaných čurillovcov, plus je medzi nimi bývalý prokurátor špeciálnej prokuratúry. Na verejnosť sa dostali aj dôvody ich obvinenia a už aj argumentácia obhajoby a v neposlednom rade aj veľké množstvo podporných stanovísk.

Vo veľkej miere nekriticky obhajujú ich nevinu a naopak naznačujú, že inšpekcia je zaujatá a koná buď na niekoho pokyn alebo v snahe o pomstu. Čo ma nesmierne prekvapilo, je absolútna istota podporovateľov, ale v nemalej miere aj médií, že obvinenia sú účelové a nepodložené a všetci sú úplne bez viny. A ak aj pripúšťajú, že sa možno mohli v niečom nezásadnom pomýliť, tak to nie je problém, pretože konali v zmysle vyššieho dobra.

Tento prístup je nesmierne nebezpečný. Prejudikovanie a kádrovanie ešte pred rozhodnutím súdu totiž dramatickým spôsobom oslabuje nádej, že niekedy na Slovensku budú ľudia veriť v spravodlivosť a že nastane očista verejného priestoru a vyšetria sa všetky korupčné prípady.

Pýtate sa, že prečo? Veď čurillovci chceli dostať do basy každého, o kom predsa „každý vie“, že profitovali na štáte a ak aj náhodou nie, tak boli minimálne spätí so stranou Smer, čiže si to zaslúžia aj preventívne. Problém je, že takto spravodlivosť nemôže fungovať. Nemôžeme si niekoho označiť za kladného a niekoho za negatívneho hrdinu a následne k nim pristupovať s touto optikou. Minimálne médiá by nemali fungovať v duchu „nepriateľ môjho nepriateľa je priateľ“ a mali by klásť kritické otázky aj tým, ktorí majú rovnaký politický názor či cieľ.

Kritická žurnalistika by mala pristupovať ku každej téme zodpovedne a hľadať odpovede aj na otázky, ktoré pokazia dopredu nachystaný pekný príbeh. Médiá majú stále veľkú moc formovať názory. A dnes možno mnohí čitatelia nadobudnú pocit, že skutočne obvinení nič nespáchali, lebo veď sú dobrí. A ak sa preukáže, že pochybili, tak nebudú ochotní uveriť, že je to naozaj tak. Veď médiá tvrdili mesiace niečo úplne iné…

A toto je presne cesta pre niekoho ku snahe zobrať veci do vlastných rúk. Vybičovávanie vášní, dlhodobé spochybňovanie čohokoľvek, čo spraví koalícia. Prečo nestačí vecná kritika, ale je potrebné veci robiť horšími, ako sú? Prečo mnohé médiá nekriticky prijímajú akýkoľvek argument, ak je prinesený opozíciou a spochybňujú každý argument, ktorý dá ktokoľvek z koalície? Odpoveď, že preto, lebo koalícia nie raz klamala, nie je možné akceptovať. Presne to isté robí aj opozícia. A dokonca to je v úplnom poriadku. Aj o tom je politika. Úlohou médií by však nemalo byť nekriticky kopať za jednu stranu, ale prinášať argumenty oboch strán nezaujato bez dopredu nachystanej agendy. Iba vtedy sa Slovensko prestane rozdeľovať na dva tábory, ktoré sa aktuálne od seba stále viac a viac vzďaľujú. 

Hydepark slúži ako priestor pre politikov, akademikov, vysokých štátnych úradníkov, predstaviteľov cirkvi a občianskeho života. Publikované názory nemusia zodpovedať redakčnej línii Štandardu.


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok