Modlitebná iniciatíva Slovensko na kolenách: Pokánie je cesta k lepšiemu Slovensku

IMG_5138 Bohuš Živčák, Branislav Kožuch, Mário Brezňan, Ján Buc. Zdroj: archív Slovensko na kolenách

Pandémia koronavírusu COVID-19 trvá už viac ako rok. Ľudia čakajú, kedy sa pandémia skončí. Koniec pandémie však nemusí znamenať lepšie zajtrajšky. Tie podľa organizátorov modlitieb Slovensko na kolenách, ktoré sa prvýkrát uskutočnili začiatkom apríla tohto roku, ani nie sú kľúčom. Kľúčom má byť premena vychádzajúca zvnútra. Premena skrze úprimné pokánie.

Podľa Katechizmu Katolíckej cirkvi je pokánie o radikálnom obrátení sa k Bohu a zanechaní hriechu. Zároveň zahŕňa túžbu a rozhodnutie zmeniť svoj život s nádejou na Božie milosrdenstvo. „Na tomto chceme stavať modlitby Slovensko na kolenách. Je veľa toho, čo sme aj my ako kresťania zanedbali a do čoho sme nevstúpili. Chceme sa modliť za nás, ale aj v zastúpení za iných. Chceme odprosovať za chvíle, kedy sme sa odvrátili od cesty jeho požehnania, kedy sme si mysleli, že sami vieme, čo je pre človeka najlepšie a predsa sme sa mýlili,“ hovorí popradský kaplán Mário Brezňan, iniciátor modlitieb.

Za modlitbami Slovensko na kolenách stoja viacerí kňazi a laici aktívni v Spišskej diecéze. Medzi nimi sú kňazi Ján Buc a Branislav Kožuch, spoločenstvo Rieka života či chválová kapela LCH Live. 

Braňo Letko, LCH live. Zdroj: archív Slovensko na kolenách

Myšlienka zorganizovať tieto modlitby skrsla v hlave Máriovi Brezňanovi počas návštevy Medjugorie. „V jednom momente, keď som sa prihováral za trpiacich ľudí v našej krajine, som pochopil, že pokánie je cesta k novému začiatku. Úplne ma to preniklo a v tej chvíli som vedel, že mám pre to niečo urobiť,“ hovorí mladý kaplán.

Pokánie nie je len sypanie si popola na hlavu

Cieľom modlitieb Slovensko na kolenách je vzbudiť v ľuďoch ducha pokánia, aby tak spoločne mohli stáť v pravde. Naučiť sa stáť za sebou v zástupnom pokání ako spoločenstvo, ktorému záleží na životoch iných. „Pokánie nie je obrazne povedané len o ‚sypaní si popola na hlavu‘. Je to aj moment, kedy ešte hlbšie spoznávame Božiu lásku a jeho dobrotu,“ vysvetľuje myšlienku modlitieb Mário Brezňan.

Po prvých modlitbách organizátorom prichádzali správy, že viacerí ľudia nielen z katolíckeho prostredia majú podobnú myšlienku už dlhšie v srdci. „Niektorí sa takouto formou modlia už dlhšie a sú veľmi radi, že sa môžu pridať k našej iniciatíve,“ teší sa zo záujmu ľudí kaplán z popradskej farnosti.

Organizátori sa rozhodli, že modlitby budú vždy v kostole pred Eucharistiou. Eucharistia je podľa nich dar Božej prítomnosti v kúsku chleba, ktorého hodnotu si často neuvedomujeme. „Nemáme spísané konkrétne modlitby. Skôr sa snažíme modliť za to, čo v danej chvíli vnímame ako potrebné a aktuálne,“ opisuje priebeh modlitieb Mário Brezňan. Počas modlitieb sa strieda slovo s piesňami chvál. Tie má pod palcom chválová kapela LCH Live, ktorá sa bude podľa potreby dopĺňať s Riekou života.

Modlitby Slovensko na kolenách sa konajú každý druhý štvrtok v mesiaci o 20:00 h. „Ak nám to okolnosti dovolia, ľudia budú môcť prichádzať aj sem do popradskej Konkatedrály Sedembolestnej Panny Márie. Aby sme vytvorili čo najväčšie spoločenstvo, budeme ich vysielať aj na našom youtubovom kanáli,“ vyslovuje svoje pozvanie iniciátor modlitieb.

Najbližšie sa bude Slovensko na kolenách modliť vo štvrtok 13. mája a pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa rodiny budú v úmysloch špeciálne zahrnuté aj rodiny a otcovia. Viac informácií je možné nájsť na webovej stránke iniciatívy slovenskonakolenach.sk.


Ďalšie články