Čo je typicky nórske a inšpirujúce? 

Na terase neďaleko Osla, v blízkosti mesta Lillestrøm, premýšľam nad otázkou: "Čo je typicky nórske?" Ak žijete v cudzine viac rokov, dosť často dostanete túto otázku, ktorú je možné uchopiť z rôznych pohľadov a cez zaujímavé príbehy zo života Slovákov v okolí.

Typické oddychové miesto neďaleko mesta Odda, v kraji Vestland v Nórsku. Foto: Henrieta Hrinková Typické oddychové miesto neďaleko mesta Odda, v kraji Vestland. Foto: Henrieta Hrinková

Je okolo 22 hodín, stále svetlo, typické pre obdobie polárnych dní, ktoré sa v septembri zmení na obdobie polárnych nocí. Nastane, ako hovoria Nóri, høstens mørkt (jesenná tma).

Soňa, lekárka zo Slovenska, ktorá potrebuje mať dva príjmy, robí na klinike v Osle a Drammene súčasne, mi na otázku – čo robí typický Nór večer na terase v tomto čase, odpovie – S najväčšou pravdepodobnosťou pije francúzske biele Chablis (cena začína od 30 eur). Trochu snobské? Ale nórske.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.