Prehľad trhov: Naďalej padajú, nádej na obrat je v nedohľadne

Kto pravidelne číta naše prehľady, toho záver predchádzajúceho týždňa nemohol veľmi prekvapiť. Na trhoch sa naozaj zmenila paradigma. Vstupujú do kritického obdobia, ktorého trvanie nie je jasne vymedzené.

profimedia-0894697476 Predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell. Foto: Profimedia.sk

Situácia pripomína psychologický stav, ktorý často opisuje kanadský psychológ Jordan Peterson. Človek, ktorý sa snaží o doktorát, musí všetky svoje činnosti – ako študijné, tak profesijné, ale aj osobné – podriadiť tomuto cieľu. Zároveň mu jasná vízia cieľa dáva silu a zmysel na prekonávanie prekážok. No len čo dosiahne svoj cieľ, jeho doterajší svet stratí zmysel. Cieľavedomý človek je zrazu vystavený ohrozeniu a pocitu straty zmyslu a vstupuje do ťažkého obdobia krízy, ktorej trvanie nie je jasne ohraničené. Môže trvať pár dní alebo sa vliecť roky. A to je práve situácia, v ktorej sa teraz trhy nachádzajú.

Hlavným motívom posledného roku bola nádej na to, že americký Federálny rezervný systém (Fed) zníži svoje sadzby. Čas znižovania sadzieb je na spadnutie. Všeobecne sa hovorí, že trhy sa pozerajú na vývoj dopredu s horizontom šiestich mesiacov. Aj tí najväčší skeptici dnes súhlasia, že Fed do pol roka určite sadzby zníži.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.