Irán vraj z Ruska dostáva protivzdušnú obranu. Hovorí sa o preventívnom údere Izraela

Bezpečnostná situácia na Blízkom východe ostáva naďalej výrazne napätá. Rusko podľa medializovaných informácií začalo s dodávkami systémov protivzdušnej obrany do Iránu. Izrael má zas údajne kalkulovať aj s možnosťou preventívneho úderu na tento štát.

Iran Russia Prezident Masúd Pezeškján (vpravo) si podáva ruku s tajomníkom ruskej Bezpečnostnej rady Sergejom Šojguom na začiatku ich stretnutia v Teheráne. Foto: TASR/AP

Irán sa pripravuje na možný konflikt s Izraelom a požiadal Rusko o dodanie pokročilých systémov protivzdušnej obrany. Informáciu podľa New York Times potvrdili dvaja nemenovaní vysokopostavení iránski predstavitelia vrátane člena Revolučných gárd. Podľa zdrojov už Rusko dokonca začalo s fyzickými dodávkami týchto systémov.

Vzájomná vojenská pomoc medzi oboma krajinami bola hlavným predmetom rokovaní bývalého ruského ministra obrany a súčasného tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Sergeja Šojgua v Teheráne.

Počas svojej návštevy sa Šojgu stretol s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškjánom, ktorý odsúdil atentát na politického lídra palestínskeho hnutia Hamás Ismaila Haníju, informuje denník New York Times.

Moderné radary a zariadenia protivzdušnej obrany

Noviny napísali, že „Rusko už začalo dodávať moderné radary a zariadenia protivzdušnej obrany“. Oba zdroje to uviedli pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nie sú oprávnené verejne hovoriť o tejto téme.

Podľa iránskej televízie sa Šojgu stretol aj s náčelníkom iránskeho generálneho štábu Mohammadom Bagherim. Predstavitelia rokovali o možnostiach rozšírenia politických a ekonomických vzťahov medzi Ruskom a Iránom.

Šojgu potvrdil, že Rusko je pripravené na „úplnú spoluprácu“ s Iránom v regionálnych otázkach, čo zahŕňa aj podporu iránskych akcií proti Izraelu.

Médiá a analytici tiež poznamenali, že Šojgu mohol na návšteve v Teheráne riešiť aj možné dosahy iránskej odvety na ruské základne v Sýrii.

Rusko je podľa analytikov v zložitej situácii

Aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že Rusko už Iránu začalo dodávať pokročilé radary a ďalšie zariadenia protivzdušnej obrany.

Iránske médiá zverejnili zoznam možných cieľov v Izraeli, medzi ktoré patria vojenské základne, civilné letiská, prístavy a dôležité vládne budovy. Analytici sa domnievajú, že zoznam má za cieľ vyvolať paniku medzi izraelskými civilistami a prinútiť izraelskú protivzdušnú obranu rozptýliť svoje zdroje na ochranu viacerých cieľov.

Rusko sa podľa denníka New York Times nachádza v zložitej pozícii, keďže má silné ekonomické a kultúrne väzby na Izrael, no zároveň nemôže odmietnuť iránske žiadosti, lebo nevyhnutne potrebuje dodávky iránskych dronov, ktoré využíva vo vojne na Ukrajine.

Colin P. Clarke, riaditeľ bezpečnostnej agentúry Soufan Group, upozornil, že Rusko musí nájsť spôsob, ako vyhovieť Teheránu bez poškodenia svojich vzťahov s Izraelom. 

V hre je údajne aj preventívny útok Izraelu

Denník Times Of Israel (TOI) v pondelok s odvolaním sa na tamojšie hebrejské médiá informoval, že židovský štát by mohol preventívne zaútočiť na Irán za predpokladu, že jeho spravodajské služby preukážu, že úder z jeho strany bezprostredne hrozí.

Jeruzalem by vraj najprv potreboval, aby sa jeho vlastné spravodajské informácie v tejto veci zhodovali s tými americkými. No aj keby k zhode prišlo, neznamená to, že Izrael po preventívnom útoku skutočne siahne.

Správa sa objavila po tom, čo premiér Benjamin Netanjahu zvolal na nedeľný večer stretnutie šéfov izraelskej bezpečnosti. Na stretnutí sa zúčastnili minister obrany Yoav Gallant, šéf izraelskej armády Herzi Halevi, šéf Mossadu David Barnea a šéf Šin Bet Ronen Bar.

Izrael si nie je istý, čo môže očakávať od Iránu a jeho spojencov a preto vraj diskutuje o širokej škále možností ako najlepšie reagovať na očakávaný útok alebo mu zabrániť.

Rovnako ako Izrael, aj USA si v nedeľu neboli isté, ako by mohol útok Iránu vyzerať, pretože sa domnievajú, že Teherán ešte neprišiel ku konečnému rozhodnutiu a je nepravdepodobné, že by dokončil koordináciu so svojimi spojencami.

Izrael vraj reakciu nemá prepáliť

TOI v inom utorkovom texte informoval, že predstavitelia mnohonárodnej koalície pod vedením USA, ktorá sa údajne pripravuje pomôcť Izraelu pri odrazení očakávaného iránskeho útoku, preventívne varovali Izrael, aby na takýto útok nereagoval príliš tvrdo.

„Netlačte na to,“ povedali podľa Kan News nemenovaní predstavitelia Jeruzalemu. „Predtým, ako zaútočíte na oplátku, si to dobre rozmyslite. Cieľom napokon nie je dospieť k totálnej vojne.“

Podľa Kan News môže táto koalícia pozostávať z tých istých aktérov, ktorí odrážali aj aprílový iránsky útok. Menovite: Izrael, Spojené štáty, Veľká Británia, Francúzsko, Katar, Egypt, Jordánsko, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Bahrajn.


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac