Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú. Vyčíta jej chaos v trenčianskej nemocnici

BRATISLAVA/TRENČÍN – Mimoriadny parlamentný výbor pre zdravotníctvo, ktorý mal v utorok rokovať o aktuálnej situácii na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, neotvorili. Nebol uznášaniaschopný z dôvodu nedostatočného počtu jeho členov. 

Snímka obrazovky 2024-07-16 o 13.54.10 Zuzana Dolinková. Foto: Pavol Zachar/TASR

Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková na pôde Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) opakovane ubezpečila verejnosť, že zdravotná starostlivosť na kardiologickom oddelení Fakultnej nemocnice v Trenčíne je plne zabezpečená. 

Uviedla, že jej tvrdenia sú založené na priamych skúsenostiach z návštevy nemocnice a na každodennej komunikácii s jej riaditeľom Michalom Plesníkom. 

„Musím vyjadriť sklamanie nad šírením dezinformácií a klamstiev zo strany opozičných politikov. Šírenie chaosu a zavádzanie verejnosti je neprijateľné, najmä keď ide o takú citlivú oblasť, akou je zdravotníctvo,” vyjadrila sa ministerka, ktorá takto reagovala aj na dnešný návrh z dielne liberálov. Tí verejne vyzvali predsedu vlády Roberta Fica na jej odvolanie z funkcie.

Podľa Dolinkovej politici opozičných strán šíria najmä nepodložené informácie o nefunkčnosti kardiologického oddelenia v Trenčíne.

„Realita je taká, že od prvého dňa, keď ma informovali o výpovediach a odchode primára, sme intenzívne pracovali na zabezpečení plnej funkčnosti oddelenia. Boli prijatí noví lekári a prebiehajú rokovania s ďalšími odborníkmi, dokonca aj zo zahraničia. Zdravotná starostlivosť je zabezpečená v plnom rozsahu, ako tomu bolo doteraz,” ozrejmila šéfka rezortu.

Jej slová potvrdil aj Plesník. Na tlačovej besede uviedol, že po odchode predchádzajúceho primára prijali nových lekárov a pokračujú v rokovaniach s ďalšími odborníkmi. 

Katetrizačná sála funguje v režime pracovného času, to znamená, že poskytuje svoje služby od 7:00 do 13:00, akútne katetrizácie alebo tzv. program akútnych infarktov myokardu budú naďalej zabezpečovať kardiocentrá v okolí Trenčína. Kardiologické oddelenie trenčianskej nemocnice totiž nikdy neposkytovalo katetrizačnú pohotovosť v režime 24/7. 

Spektrum výkonov tak zostáva zachované, ale objem a počet výkonov sú znížené v dôsledku čerpania dovoleniek. 

Problém s potrubím

Výrazne väčším problémom sa liberálom javí kauza výmeny potrubia v trenčianskej nemocnici. Plesník totiž podľa nich vyplatil 1,1 milióna eur za fiktívnu výmenu hrdzavých trubiek.

„Premaľovať niečo je výrazne lacnejšie ako to vymeniť. Trubky v trenčianskej nemocnici boli síce len premaľované, no boli preplatené ako vymenené,” uviedol poslanec SaS Tomáš Szalay, ktorý tvrdí, že nemocnica zaplatila faktúru za práce, ktoré v skutočnosti nikto nevykonal. 

Szalay ďalej uviedol, že v potrubiach sa pravdepodobne nachádzajú baktérie, ktoré sú nebezpečné pre zraniteľných imunokompromitovaných pacientov a môžu byť príčinou úmrtí. Regionálny úrad verejného zdravotníctva totiž našiel vo vzorkách prítomnosť baktérie Legionela, ktorá často infikuje zraniteľných ľudí, ako sú starší pacienti a pacienti po operáciách.

„Výhrady v súvislosti s vykonanými prácami nie sú. Bývalý riaditeľ nikdy nerozporoval plnenie koncesnej zmluvy a nikdy ani tieto práce nejakým spôsobom nespochybňoval. Vyplatili sme iba istinu faktúr, ktorú zadržiaval pán bývalý riaditeľ,” ozrejmil Plesník, ktorého sa zastala aj ministerka. 

Tej opozícia okrem chaosu vo fakultnej nemocnici vyčíta aj možný bankrot Všeobecnej zdravotnej poisťovne, čoraz viac nedostupný ambulantný sektor pre pacientov či neschopnosť plniť míľniky plánu obnovy, čím môže Slovensko prísť o stovky miliónov eur. 

SaS zdôrazňuje, že Dolinkovej pôsobenie na ministerstve sa vyznačuje chaosom a neschopnosťou efektívne riešiť problémy v zdravotníctve. Strana verí, že jej odvolanie by bolo prvým krokom k zlepšeniu situácie v sektore.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok