Šimkovičová deň po Drličkovi odvolala aj šéfku Slovenskej národnej galérie Kusú

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) odvolala Alexandru Kusú z pozície generálnej riaditeľky Slovenskej národnej galérie. Kusá prevzala odvolací dekrét z ministerstva. Rezort kultúry krok odôvodňuje neefektívnym riadením.

07082024_kusa_8063808 Alexandra Kusá, Matej Drlička. Foto: Dano Veselský/TASR

Šimkovičovej ministerstvo namieta postup Kusej pri rekonštrukcii galérie a upozorňuje aj na možný konflikt záujmov. Vyčíta jej zároveň hospodárenie s verejnými financiami či nedostatočné využitie priestorov Slovenskej národnej galérie (SNG).

Dôvody na moje odvolanie sú vymyslené, tvrdí Kusá. SNG bude do nedele otvorená zadarmo. Vedenie SNG odôvodnilo toto rozhodnutie tým, že chcú demonštrovať výsledky práce zamestnancov galérie pod vedením Kusej.

Vstupné zadarmo sa týka výstavného priestoru v Bratislave, na Zvolenskom zámku a v Kaštieli Strážky v Spišskej Belej.

Rezort kultúry sa ohradil voči Drličkovým tvrdeniam

Ministerstvo kultúry kritizuje vyjadrenia Alexandry Kusej a Branislava Panisa, ktoré vydali na sociálnych sieťach SNG a Slovenského národného múzea, v súvislosti s odvolaním Drličku. Vo vyjadrení ministerstvo uviedlo, že politické komentovanie rozhodnutia svojho zriaďovateľa a zneužívanie oficiálnych stránok inštitúcie na svoje súkromné politické názory, môže byť dôvodom na odvolanie z funkcie.

Rezort kultúry takisto tvrdí, že Drličkovi chcela ministerka Šimkovičová doručiť odvolanie na pracovisku. Na utorok mala ministerka dohodnuté stretnutie s Drličkom, ktoré však zrušil s vysvetlením, že je chorý. Podľa ministerstva následne priniesli Drličkovi odvolanie domov traja pracovníci ministerstva kultúry, medzi nimi nebol ani jeden člen SBS služby, ako tvrdil exšéf SND.

Informácie o vzhľade a správaní pracovníkom ministerstva, ktoré poskytol bývalý riaditeľ médiám, absolútne nekorešpondujú so skutočnosťou, uvádza sa vo vyjadrení.

Homofóbna klérofaštická štruktúra

Odvolaná riaditeľka Kusá a v utorok odvolaný riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička usporiadali v stredu tlačovú besedu. Drlička vyzval zamestnancov v oblasti kultúry, aby sa nepoddali tlaku Šimkovičovej a generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu.

Drlička sa vyjadril, že počul kuloárne informácie o ďalších výmenách riaditeľov v príspevkových organizáciách rezortu kultúry.  Všetci „slušní oslovení“ podľa Drličku odmietli ponúkané funkcie na čele kultúrnych inštitúcií, lebo to vnímali ako „prípadnú kolaboráciu s homofóbnou a klérofašistickou štruktúrou“.

Zamestnanci SND zvažujú štrajk. „Odborové organizácie sa sieťujú a zvažujú všetky možné cesty, ako sa k situácii postaviť,“ povedal Patrik Pačes predseda odborovej organizácie Únia umelecko-technických zložiek SND.

Kusá na otázku novinára, či plánuje zvolať výstražný štrajk alebo inú nátlakovú akcií, mu odpovedala, nech sa dá prekvapiť. Kusá ostáva pracovať v SNG. Predpokladá, že zaujme pozícii kurátora. Dodala, že ministerstvo kultúry nezasahovalo do práce SNG, čo aj ocenila.

Rezort kritizuje neefektívne riadenie aj konflikt záujmov

Ministerstvo kultúry uviedlo, že pristúpilo k odvolaniu Kusej pre jej neefektívne riadenie. Namieta postup Kusej pri rekonštrukcii galérie a upozorňuje aj na možný konflikt záujmov. Vyčíta jej zároveň hospodárenie s verejnými financiami či nedostatočné využitie priestorov SNG.

Kusá označila dôvody na jej odvolanie, ktoré rezort kultúry uviedol, ako „kopu klamstiev a poloprávd“. Ministerstvo kultúry si muselo podľa Kusej dôvody vymyslieť. Bývalá riaditeľka SNG odmieta, že by bola v konflikte záujmov s firmou  A B.K.P.Š., ktorá rekonštruovala národnú galériu. „Súťaž prebehla v roku 2005, pritom riaditeľkou som sa stala v roku 2010,“ vysvetlila Kusá.

Vedením galérie je poverený Anton Bittner. Potvrdili to z galérie aj ministerstva kultúry, ktoré personálnu zmenu odôvodňuje neefektívnosťou v doterajšom riadení.

Predseda SaS Branislav Gröhling na sociálnej sieti uviedol, že ministerka kultúry odvolala aj riaditeľa Slovenského národného múzea Branislava Panisa. Komunikačné oddelenie SNM uviedlo, že Panis je na dovolenke v zahraničí a informáciami týkajúcimi sa odvolania nedisponuje.

Panis uviedol, že zatiaľ nedostal žiadne písomnosti, ktorými by ho ministerstvo odvolalo z funkcie a nikto ho v tejto veci ani nekontaktoval.

SaS neskôr túto informáciu dementovala. Za šírenie chybných správ podľa nej zodpovedá administrátor facebookového profilu strany.

Odvolala aj Drličku

Šimkovičová pritom v utorok odvolala z funkcie aj generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Odvolanie nasleduje po kritike ministerstva za odvolanie šéfky baletu Niny Polákovej.

Ministerstvo kultúry v stanovisku ako prvý dôvod uviedlo vyjadrenia Drličku na adresu bližšie neurčenej skupiny politikov z jesene roku 2022. Na panelovej diskusii Opera Europe v Budapešti sa šéf divadla o politikoch vyjadril, že „nanešťastie ešte stále dýchajú“. Toto tvrdenie označil rezort kultúry za absolútne neprijateľné. „Je neprípustné, aby manažér s takýmito názormi naďalej riadil SND,“ uvádza sa v stanovisku.

Drlička sa pritom už za výrok spred takmer dvoch rokov vzdal funkcie, vtedajšia ministerka Natália Milanová (OĽaNO) prijala jeho rezignáciu.

Znovu ho do funkcie Milanová nominovala 1. mája 2023, Šimkovičová sa stala ministerkou kultúry v októbri v roku 2023. Ministerka verejne nespochybňovala, že by pre výrok z roku 2022 nemohol zastávať funkciu riaditeľa. Drlička takisto pre Štandard povedal, že Šimkovičová to ani raz nespomenula pri vzájomných stretnutiach.

Situáciu s Polákovou chcel riešiť Drlička opakovane

Podľa ministerky Drlička nemal odvolať Ninu Polákovú z funkcie umeleckej riaditeľky Baletu SND. Argumentoval, že v júli 2023 musel umeleckú riaditeľku odvolať, pretože šikanovala zamestnancov a vytvárala zlú pracovnú atmosféru. Drlička zároveň neúspešne angažoval externého mediátora, ktorý mal upokojiť situáciu v súbore.

V stanovisku ministerstvo kultúry uviedlo, že exšéf SND porušil štatút SND bez prerokovania s ministerkou kultúry. Drlička Štandardu povedal, že túto záležitosť, ktorú označil ako citlivú, chcel s ministerkou riešiť už v júni.

„Stretol som sa so Šimkovičovou na inaugurácii Petra Pellegriniho, a keďže som dobre vychovaný, povedal som jej, že sa chcem vo veci Polákovej stretnúť osobne. Odkázala ma na sekretariát,“ povedal Drlička. Sekretariát Drlička viackrát kontaktoval, ale stretnutie mu nesprostredkoval.

Štatút SND podľa Drličku presne nešpecifikuje, akým spôsobom mal prerokovať s ministerkou odvolanie umeleckého riaditeľa baletu. Pár dní pred odvolaním Polákovej zaslal Šimkovičovej správu na mailovú adresu, že chce Polákovú odvolať. Ministerka podľa Drličku nereagovala.

Sólisti opery odišli za predchádzajúceho mandátu

Za pochybenia Drličku považuje Šimkovičová aj postup pri riešení personálnej otázky v opernom zbore. Podľa ministerky sa nevenoval sťažnostiam členov opery, ktorí sa mali sťažovať na neprofesionálne vyjadrenia a praktiky riaditeľa Opery SND.

Kritizovala, že Drlička nezorganizoval stretnutie s mediátorom ako pri probléme s Polákovou. „Viacerí sólisti boli počas vedenia Mateja Drličku účelovo prepustení alebo donútení k tomu, aby sami podali výpoveď,“ uviedol rezort kultúry.

Drlička poznamenal, že ku dňu jeho odvolania nebola jemu ani SND doručená žiadna oficiálna sťažnosť na vedenie opery. „Téma redukcie sólistického ansámblu Opery SND bola témou môjho predchádzajúceho mandátu [od januára 2021 do októbra 2022, pozn. redakcie],“ reagoval Drlička.

Ďalej uviedol, že tému považuje za uzavretú, pretože bol znovu vymenovaný za šéfa SND 1. apríla v roku 2023, a to po výberovom konaní. „Reforma v Opere SND má po čase navyše preukázateľné pozitívne výsledky v merateľných ukazovateľoch,“ poznamenal Drlička.

Prepustil zamestnanca zodpovedného za pád lustra

Na medzinárodný deň detí 1. júna padol v SND počas vystúpenia Čert a Káča na pódium luster. Ministerka kultúry tvrdí, že to poškodilo imidž SND. Za stav techniky je podľa Šimkovičovej zodpovedný manažment a Drlička nevyvodil personálne dôsledky.

„Zamestnanec priamo zodpovedný za vešanie lustra prišiel o prácu. Nie je možné vyvodiť vážnejšie dôsledky,“ namietal exšéf SND. Po incidente prebehla kontrola technickej spôsobilosti ťahov, zdvíhacích zariadení a ďalšej javiskovej technológie, ktorá preukázala, že zariadenia sú v poriadku.

Drahý nájom umelecko-dekoračných dielní

V stanovisku Šimkovičová takisto kritizuje Drličku za výber priestorov bývalého obchodného centra v Lamači ako dočasných priestorov pre umelecko-dekoračné dielne. Dielne fungujú vo svojich priestoroch od založenia v roku 1959 a už nedosahovali hygienické a bezpečnostné štandardy.

Bývalý riaditeľ SND nemal zohľadniť návrhy zamestnancov na výhodnejšie dočasné priestory. Takisto kritizuje cenu prenájmu. Do 6. augusta SND vznikli výdavky vo výške 82 200 eur. Drlička odpovedal, že väčšia časť z tejto sumy je vratná zábezpeka vo výške 54-tisíc eur.

(mm, dv, lh, tasr)