Bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika prepustili na slobodu

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustili z väzenia na slobodu, a to do času, kým Najvyšší súd SR rozhodne o dovolaní. Ide o mimoriadny opravný prostriedok, ktorý podal aj minister spravodlivosti Boris Susko (Smer).

Dušan Kováčik. Foto: Jakub Kotian/TASR

Informáciu, že Kováčika majú prepustiť, priniesla na blogu Sme Júlia Mikolášiková. Televízia Markíza uviedla, že bývalého špeciálneho prokurátora prepustia na slobodu v stredu 7. augusta. Televízii to potvrdil jeho advokát Erik Magál, ktorý však zdôraznil, že nejde o rozhodnutie vo veci viny a trestu. Momentálne je už Kováčik vonku z väzenského ústavu v Dubnici nad Váhom a nebude mať ani monitorovací náramok.

Krátko po prepustení sa Kováčik pred médiami poďakoval všetkým príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), predovšetkým tým v Dubnici nad Váhom, kde si odpykával svoj trest. „Sú to všetko profesionáli s ľudským prístupom. Patrí im moja veľká vďaka. Čo sa týka prepustenia, mám málo informácií, tak sa vyjadrím až neskôr,“ dodal bývalý špeciálny prokurátor.

Rozhodol o tom minister spravodlivosti

Kováčikov advokát Erik Magál požiadal ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer), aby aj on sám podal dovolanie v prospech Kováčika. Minister spravodlivosti totiž má právomoc rozhodnúť o prerušení výkonu trestu a rozhodol sa ju využiť.

„Podľa jeho názoru boli pri zisťovaní skutkového stavu závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci, respektíve právoplatné rozhodnutie vychádza zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený, čo mohlo mať za následok porušenie práva na spravodlivé súdne konanie,“ uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Barbora Škulová.

Premiér Fico to víta

Suska sa zastal aj premiér Robert Fico (Smer), ktorý označil jeho rozhodnutie za spravodlivé a zákonné. Ako napísal na sociálnej sieti, predstavitelia Smeru totiž konzistentne označujú Kováčikov prípad za učebnicový príklad „zmanipulovaného monsterprocesu“. Jeho cieľom bolo podľa predsedu vlády odstaviť Kováčika a „vydláždiť cestu politickému nominantovi Igora Matoviča Danielovi Lipšicovi“.

Premiér zdôraznil, že minister spravodlivosti má podľa Trestného poriadku zákonnú právomoc prepustiť odsúdeného na slobodu, ak podáva v jeho prospech dovolanie.

„Vládna koalícia nebude pri náprave krívd z rokov 2020 až 2023 postupovať vykopávaním dverí, falšovaním dôkazov, preparáciou udavačov a nezákonnými obvineniami a väzbou, čo bolo typické pre vlády z týchto rokov,“ skonštatoval Fico. Sľubuje, že vládna koalícia bude dôrazná, ale v súlade so zákonom a spravodlivosťou.

Exministri Karas a Kolíková hovoria o zásahu ministra do súdnej moci

Bývalý minister spravodlivosti a podpredseda KDH Viliam Karas označil rozhodnutie Suska za fakticky zásah výkonnej moci do právoplatného rozhodnutia súdnej moci, ktorý by sa mal byť robiť veľmi rozvážne a zdržanlivo. Minister spravodlivosti má podľa Trestného poriadku na takéto rozhodnutie právo, z legálneho hľadiska je teda jeho rozhodnutie v poriadku, povedal Karas.

„Bez vysvetlenia sa to javí tak, že minister Susko dovolanie podal, aby mal bývalý špeciálny prokurátor aj prerušený výkon trestu. Ide o mimoriadne silné oprávnenie ministra, ktoré sa naozaj využíva veľmi zriedka. A ak, tak malo by byť vyhradené iba pre zjavné excesy, kde nie je vhodné čakať na rozhodnutie súdu. Nakoniec, ak by na to boli dôvody prerušiť výkon trestu mohol aj samotný súd na základe podania dovolania odsúdeným,“ vysvetlil Karas.

Podobný názor má aj exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), ktorá to označila za bezprecedentný zásah do súdnej moci. „Považujem za absolútne nepatričné, aby minister spravodlivosti vstupoval do rozhodnutia súdu o vine páchateľov trestných činov tak, že ich bude prepúšťať bez rozhodnutia sudov na slobodu. Tento priestor by mal zostať vždy nezávislému a nestrannému súdu,“ napísala na sociálnej sieti.

Na slobode bude až do rozhodnutia Najvyššieho súdu

Bývalý špeciálny prokurátor tak bude na slobode až do času, kým sa o dovolaní rozhodne na Najvyššom súde SR. V prípade, že mu súd nevyhovie, Kováčik sa vráti do väzenia.

Najvyšší súd právoplatne odsúdil Kováčika v máji 2022 na osem rokov väzenia za prijatie úplatku a vyzradenie informácií zo spisov. Uložil mu aj peňažný trest vo výške 100-tisíc eur.

Bývalý špeciálny prokurátor pritom tvrdí, že išlo o vyfabulovanú kriminalizáciu jeho osoby s vopred vytýčeným cieľom – odsúdiť ho. 

Kováčik šéfoval Úradu špeciálnej prokuratúry v rokoch 2004 až 2020. Dozoroval viac ako 60 prípadov a podal dve obžaloby.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac