Cestujete autom do zahraničia? Diaľničné známky u susedov sú celkovo drahšie

Slovenskí motoristi platia za používanie domácich diaľnic a rýchlostných ciest s autami do 3,5 tony stále o čosi menej ako naši susedia v rámci Európskej únie.

Otvorili dia¾nicu M30 od Miškovca až po slovenské hranice Úsek diaľnice M30, spájajúcu Miškovec s maďarsko-slovenským hraničným priechodom v Tornyosnémeti. Foto: František Iván/TASR

Týka sa to 365-dňovej elektronickej diaľničnej známky aj ročnej známky (po zrušení platí ešte do 31. januára 2025) za 60 eur, ako aj novej 1-dňovej známky v hodnote 5,40 eura. Tú Slovensko zaviedlo iba od začiatku augusta, pričom jej cena predstavuje 9 percent z ceny 365-dňovej, resp. ročnej známky.

Tieto typy známok sú po prepočte lacnejšie oproti Česku, Rakúsku, Maďarsku či Slovinsku, kde vodiči za jazdu po diaľniciach tiež uhrádzajú známky s časovou platnosťou. Cena slovenskej 30-dňovej známky v hodnote 17 eur je zhruba rovnaká ako v Česku, ale značne nižšia ako v Maďarsku a Slovinsku. V Rakúsku majú namiesto 30-dňovej, dvojmesačnú známku. Domáca desaťdňová známka za 12 eur stojí približne toľko, čo v Česku a v Rakúsku, ale menej ako v Maďarsku. 

Úvahy o možnom zvýšení cien 

Ceny diaľničných známok na Slovensku po dlhých rokoch vzrástli začiatkom minulého roka o pätinu. V súvislosti s pripravovanými opatreniami na konsolidáciu verejných financií minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru) pripustil aj opätovné zvýšenie cien diaľničných známok. Zatiaľ nevie, či sa tak stane, a ak, tak o koľko. „K nejakému zvýšeniu môže prísť, ale nešpekuloval by som nad tým,“ povedal. 

Slovensko patrí k štátom Európskej únie s najlacnejšou ročnou diaľničnou známkou. „Samozrejme, je to pomerné aj k vybudovanej diaľničnej sieti. To, či sa bude alebo nebude zvyšovať cena aj v ďalšom roku, je skôr otázka na vládu alebo ministerstvo financií,“ poznamenal Jozef Ráž. 

Minister dopravy Jozef Ráž. Foto: František Iván /TASR

Ministerstvo financií pre denník Štandard uviedlo, že rozhodnutie o úprave cien diaľničných známok je plne v kompetencii ministerstva dopravy. „Akékoľvek zmeny musia byť prijaté na úrovni rozhodnutia vlády. Keďže rokovania o rozpočte ešte nie sú ukončené, v tejto chvíli by sme neradi špekulovali o podrobnostiach,“ dodal rezort financií.

Zle nastavené spoplatnenie

Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej si myslí, že celé spoplatnenie diaľnic je zle nastavené. „Je úplne schizofrenické na jednej strane oslobodiť od spoplatnenia niektoré úseky a zároveň zvýšiť cenu diaľničných známok,“ povedal pre Štandard. Ako odborník upozornil, že takéto opatrenia by nemali žiadny pozitívny vplyv na konsolidáciu verejných financií. Tvrdí, že by to bolo fiškálne neutrálne.

„Príjmy z diaľničných známok sú príjmom Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a nie štátneho rozpočtu. Navyše slúžia na údržbu diaľnic a rýchlostných komunikácií,“ podotkol Ondrej Matej. Systémovým riešením by podľa neho bolo spoplatniť všetky úseky, znížiť cenu jednodňovej a 10-dňovej známky a cenu 365-dňovej známky každý rok systematicky upravovať podľa výšky inflácie za predošlý rok.

Predseda koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko sa nedávno vyjadril, že prípadné zvýšenie cien diaľničných známok ako súčasť konsolidácie verejných financií nepodporia. Nevidí na to dôvod, keďže diaľnice na Slovensku nie sú stále dostavané.

Zmeny v diaľničných známkach 

Vráťme sa ešte k porovnaniu diaľničných poplatkov v niektorých okolitých štátoch. V Česku ich naposledy upravovali k 1. marcu tohto roka. Cena ročnej známky pre autá na štandardné palivo vzrástla o viac ako polovicu na 2 300 korún (vyše 90 eur). 

Tridsaťdňová známka zlacnela zhruba o 2 percentá na 430 korún (17 eur), desaťdňová je za 270 korún (takmer 11 eur), keď jej cena klesla o 13 percent. Nová jednodňová známka má cenu 200 korún (asi 8 eur). Vozidlá s pohonom na biometan a zemný plyn platia značne menej, elektromobily a vodíkové autá sú od poplatkov oslobodené.

Vodiči v Rakúsku s autami do 3,5 tony platia za ročnú známku vyše 96 eur, za dvojmesačnú skoro 29 eur, desaťdňová stojí 11,50 eura a jednodňová necelých 9 eur. Dvojmesačná a ročná známka po kúpe online súkromníkom platí od 18. dňa. 

Oficiálny začiatok predpredaja elektronických diaľničných známok pre motoristickú verejnosť na Slovensku, 1. decembra 2015. Foto: Štefan Puškáš /TASR

V Maďarsku vyjde ročná známka v prepočte na 144 eur, mesačná na 26 eur, desaťdňová cez 16 eur, župná ročná skoro 17 eur. V Slovinsku pre autá s maximálnou výškou nad prednou nápravou do 1,3 metra stojí ročná známka 117,50 eura, mesačná 32 eur, týždenná 16 eur.

Napríklad v Poľsku, Chorvátsku a Taliansku, kam najmä v letných mesiacoch cestujú aj slovenskí turisti, osobné autá na diaľniciach platia podľa prejazdených kilometrov na jednotlivých úsekoch, čiže formou mýtnych poplatkov. Problematike poplatkov za užívanie diaľníc sa budeme naďalej venovať.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac