Bulharský parlament schválil stopku pre LGBT a gender propagandu na školách

Bulharský parlament v stredu schválil novelu zákona o vzdelávaní, na základe ktorej sa zakazuje šírenie myšlienok súvisiacich s hnutím LGBT+ v školách. Ľudskoprávne skupiny tento krok odsúdili ako diskriminujúci.

Pride Parade In Sofia, Bulgaria - 18 Jun 2022 Účastníci Dúhového pochodu v bulharskej metropole Sofia v roku 2022. Foto: Profimedia.sk

S návrhom zmien prišla proruská nacionalistická strana Obnova. Za novelu zahlasovalo 159 poslancov, 22 sa vyslovilo proti a 12 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo.

Portál Balkan Insight napísal, že zatiaľ čo podpora Bulharskej socialistickej strany (BSP) naklonenej Moskve bola očakávaná, novela napokon nečakane prešla aj s podporou prozápadných strán vrátane stredopravicovej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB).

O čo v zákone ide

Legislatíva zakazuje „propagáciu, popularizáciu a podporu myšlienok a názorov spojených s netradičnou sexuálnou orientáciou alebo s pohlavnou identifikáciou odlišnou od biologickej“ v školách.

V texte sa podľa Balkan Insight priamo nespomínajú postihy a nešpecifikuje sa, aké „myšlienky a názory“ by sa mali považovať za nezákonné, čo umožňuje rôzne výklady.

Poslanci tiež schválili samostatný zákon, ktorý definuje „netradičnú sexuálnu orientáciu“ ako „odlišnú od všeobecne prijatých a zavedených pojmov v bulharskej právnej tradícii o citovej, romantickej, sexuálnej alebo zmyslovej príťažlivosti medzi osobami opačného pohlavia“, uviedla agentúra AFP.

Podľa kritikov ide o hon na čarodejnice

Ľudskoprávna organizácia Bulharský helsinský výbor (BHC) predtým vyzývala zákonodarcov, aby za novelu nezahlasovali. Tvrdila totiž, že zmeny porušujú základné ľudské práva vrátane tých, ktoré sú zakotvené v ústave krajiny, či zákony Európskej únie a medzinárodné dohovory.

Podpredseda BHC Radoslav Stojanov pre AFP povedal, že zákon „zakazuje šírenie myšlienok a koncepcií vrátane vedeckých informácií“.

Podľa skupiny Dejstvije (Akcia), ktorá sa zasadzuje za práva komunity LGBT+, legislatíva „nepriamo predznamenáva hon na čarodejnice a uvaľuje sankcie na akékoľvek edukačné snahy týkajúce sa LGBTQ ľudí v školskom vzdelávaní“.

(tod/tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac