Banáš nebude poradcom prezidenta. Pellegriniho ponuku odmietol

Jozef Banáš priznal, že zo začiatku mu ponuka prezidenta Petra Pellegriniho stať sa jeho poradcom zalichotila. Neskôr však celú situáciu prehodnotil a odmietol. Uviedol dva dôvody.

417470246_1040555677435370_8286208639816544755_n Jozef Banáš na inaugurácii prezidenta Petra Pellegriniho. Foto: FB/Jozef Banáš

„Viete, keď vám už zvolený prezident v rozhovore medzi štyrmi očami dá takúto ponuku, tak samozrejme vám to zalichotí. Tak som povedal: ‚Samozrejme, to bude pre mňa česť,'“ uviedol Banáš v rozhovore pre portál Odznova.

„Ale potom, keď človek nad tým premýšľa, keď som začal rozmieňať túto jeho ponuku na drobné, tak si hovorím – dočerta, veď ty máš pomaly 76 rokov,“ dodal Banáš, ktorý vzápätí priznal, že ponuku „s vďačnosťou“ odmietol.

„Ja som už oficiálne napísal, je to definitívne,“ vysvetlil.

Vysoký vek mal byť podľa Banáša prvý dôvod jeho odmietnutia. Druhým dôvodom malo byť to, že sa Banáš považuje za kontroverzného.

„Pre mňa je dôležité mať nejaký priestor na slobodu názoru. Ja mám pocit, že v zásadných otázkach sa s prezidentom zhodneme, ale viete, už keď ste raz v politike, musíte byť to, čomu sa hovorí politická korektnosť,“ vysvetlil Banáš, podľa ktorého by mu miesto v prezidentskej kancelárii bránilo otvorene hovoriť o tom, čo si myslí.

Jozef Banáš sa mal stať poradcom v oblasti médií a kultúry.

Prezident Pellegrini má aktuálne dvoch poradcov. Jedným z nich je bývalý minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Ján Kubiš, ktorý takisto kandidoval na post prezidenta a v druhom kole podporil Pellegriniho. Druhým je profesor európskeho práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave Miroslav Slašťan.

(dak)